Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Eylül '14

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Morbid obezite hastasıyım, ne yapmalıyım?

Morbid obezite hastasıyım, ne yapmalıyım?
 

Morbid Obezite Hastasıyım Ne Yapmalıyım?


Şişmanlık günümüzde kadın erkek, çocuk, yetişkin herkesin yaşadığı bir sağlık sorunudur. Estetik olarak iyi görünmemenin yanı sıra şişmanlık sorunu birçok hastalığın yaşanmasına zemin hazırlar. Bundan dolayı kişiler sadece estetik görünme kaygılarından dolayı değil, bunun yanı sıra sağlıklı bir şekilde yaşamlarına devam edebilmeleri adına da kilo vermelidir. Fazla kilo sorunu; şişman, hafif şişman, obezite ve Morbid obezite olarak kategorilere ayrılır. Morbid diğer bir adı ile öldürücü şişmanlık fazla kilonun son aşamasıdır. Öldürücü şişman olan kişiler hareket edebilme ve günlük aktivitelerini gerçekleştirebilme konusunda oldukça zorlanmaktadır.

Morbid obezite olan kişiler nasıl kilo verebilir?

Şişmanlığın ileri aşaması olan Morbid obezite olan kişiler kilo verebilmek için mutlaka bir uzmana başvurmalıdır. Yapılan çeşitli testler sonucunda kilo alımının ana kaynağı analiz edilir. Öldürücü şişmanlığın başlıca nedenleri; kalıtsal olan ve genetiğe bağlı olarak oluşan kilo sorunu, metabolizmada meydana gelen değişimler, metabolizmanın çok hızlı veya çok yavaş çalışması, ilaç kullanımına bağlı olarak istem dışı sürekli kilo alınması, kortizon içeren tedavi yöntemleri, sürekli olarak aşırı yemek yeme, taze sebze ve meyve tüketimi yerine hazır ve dondurulmuş olan gıdaların tüketilmesi, aşırı yağlı, unlu, şekerli ve tuzlu olan gıdaların tüketilmesi ve hareketsiz bir yaşam tarzının benimsenmesidir. Kişilerin kilo almamak adına günlük aktivitelerine dikkat etmesi önemlidir. Gün içerisinde asansör kullanmak yerine merdiven kullanılması, yürüme mesafesinde olan alanlara yürüyerek gidilmesi bile kişilerin hareket etmesine olanak sağlayacaktır.

Morbid obezite tedavisi nasıl uygulanır?

Morbid obezite olan kişilerin kilo vermesi için yapılan testler sonucunda kilo alma kaynağı belirlenir ve o doğrultuda tedavi uygulanır. Eğer kilo sorunu bir hastalığa bağlı olarak gelişmişse öncelikle mevcut hastalığın tedavisine başlanır ve daha sonra zayıflama yöntemleri belirlenir. Hasta direkt olarak fazla yemek yemeğe ve hareketsiz yaşama bağlı olarak kilo almış ise hastanın günlük aldığı kalori miktarı azaltılır. Eğer kilo oranı hastanın yaşamını tehdit edecek nitelikte ise kilo sorununun kesin çözüm olabilmesi adına cerrahi yöntemlere başvurulur. Mideye takılan balon ve tüp mide seçenekleri ile mide küçültülür ve hastanın daha az yemek yemesi sağlanır. Midesi yapılan cerrahi operasyonlar ile küçültülen kişiler belli bir zaman içerisinde gözle görülür bir şekilde kilo vermeye başlamaktadır. ''Morbid Obezite Neden Tehlikeli'' başlıklı yazımda morbid obezite ile ilgili bilgi verdim.

Peki, operasyon istemeyen morbid hastaları ne yapacak?

Operasyonlara maruz kalmak istemeyen kişiler adına; diyet ve egzersiz programları ve ilaç tedavisi gibi yöntemlere başvurulur. Diyet programı uygulanırken çok yemek yemeğe alışmış olan ve genişlemiş olan mide için daha az yemek yeterli olmayacağından dolayı tok tutma özelliği olan çeşitli ilaçlar ile diyet programları desteklenmelidir. Morbid obezitetedavisinde diyetisyen dışında başka uzman ekipler de devrede girmektedir. İç hastalıkları uzmanı, hastanın fazla kilo nedeniyle vücudunda oluşan hastalıkların analizini yapar. Bundan dolayı kilo verme aşamasında sadece diyetisyenleçalışmak doğru değildir.

Dr. Tuğrul Demirel

http:// www.tugruldemirel.com

 
Toplam blog
: 37
: 3311
Kayıt tarihi
: 11.02.14
 
 

1999 Yılında İstanbul Tıp Fakültesi'nde başladığı mesleki eğitimini, fakülteden sonra yine İstanb..