Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Haziran '18

 
Kategori
Telekom / Mobil
 

Mors Kodu Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Mors Kodu Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
 

Mors Alfabesi


Mors Kodu Nedir?
Mors kodu, veya mors alfabesi, Samuel Morse tarafından 1840'lı yıllarda geliştirilmiş olan, mesajların harflere karşılık gelen nokta ve çizgiler ile ifade edildiği, sinyaller aracılığı ile iletilen bir kodlama sistemidir. Geliştirildiği ilk zamanlarda, uzak mesafeli iletişimi sağlayan tek iletişim aracı olmuştur.

Dünyada, Modern Uluslararası ve Amerikan Mors Kodu olarak iki farklı mors alfabesi sistemi kullanılmıştır. Günümüzde, Modern Uluslararası Mors Kodu genel standart olarak kabul görmüştür.

Mors Kodu Neden Oluşturuldu?
Mors kodundan önce, iletişim genellikle mektup ve telgraflar ile yapılmaktaydı ki bu durum iletişimi zor bir hale getirmekteydi. İletişim için kişilerin günlerce beklediği bu dönemlerde, iletişimin daha kolay olması gittikçe büyüyen bir dünyada büyük önem ifade etmekteydi. Bu ihtiyaç da mors alfabesinin ortaya çıkmasını sağladı.

Mors Kodunu Kim Kullanıyor?
Mors kodu, her ne kadar günümüzde eskisi kadar sık kullanılmasa da, hala havacılık sektöründe kullanılmaktadır. Ayrıca ABD donanması ve sahil güvenlik ekiptlerinin de sinyalleri göndermek için mors kodunu kullanmaktadır. Yine, dünyanın kimi bölgelerinde, dilsiz bireylerin mors alfabesiyle iletişim kurduğu bilinmektedir.

Mors Kodu Nasıl Öğrenilir?
Mors kodunda, bir kelimenin harfleri bir boşlukla ayrılır ve her bir harfe karşılık gelen nokta veya çizgi ve kelimeler yedi noktaya eşit bir boşlukla ayrılır. İletişimin hızını arttırmak için, bu karakterler, harflerin İngilizce'deki kullanım oranına göre belirlenmiştir. Örneğin İngilizce'de en çok kullanılan harflerden olan E harfi, sadece tek bir nokta ile ifade edilmekteyken (.), Z harfi iki çizgi ve iki noktadan oluşmaktadır. (--..)

Her bir harf ve rakama karşılık gelen mors karşılıkları alttaki gibi verilmiştir. Mors kodunu öğrenmek için bu karakterlerin karşılıkları öğrenilmelidir. Ancak elbette, herkesin mors alfabesini öğrenmek için yeteri kadar vakti olmayabilir. Böyle durumlar için de internette yer alan mors alfabesi çevirici gibi online siteler aracılığıyla mors alfabesi öğrenilebilir.
 
A .- 
B -... 
C -.-. 
D -.. 
E . 
F ..-.
G --. 
H .... 
I .. 
J .--- 
K -.- 
L .-..
M -- 
N -. 
O --- 
P .--. 
Q --.- 
R .-.
S ... 
T - 
U ..- 
V ...- 
W .-- 
X -..-
Y -.-- 
Z --..
0 ----- 
1 .---- 
2 ..--- 
3 ...-- 
4 ....- 
5 .....
6 -.... 
7 --... 
8 ---.. 
9 ----.
 
Toplam blog
: 2
: 894
Kayıt tarihi
: 18.04.18
 
 

1979 yılında İzmir'de doğdum, eğitimimi Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme bölümünde tamamladım. Bi..

 
 
 
 
 
Toplam blog
: 2
: 894
Kayıt tarihi
: 18.04.18
 
 

1979 yılında İzmir'de doğdum, eğitimimi Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme bölümünde tamamladım. Bi..