Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ocak '11

 
Kategori
Güncel
 

Muhteşem Yüzyıl Dizisindeki bazı komik sahneler

Muhteşem Yüzyıl Dizisindeki bazı komik sahneler
 

“Muhteşem Yüzyıl” dizisine karşı millet ayaklandı.

RTÜK e yapılan 80 bin civarındaki dilekçe az bir şey değil.

Benim anlamadığım bu kadar tepki niye?

Bunlar Osmanlı da yaşandı.

Bunları bilsek ne olur bilmesek ne olur.

Padişah olması muhtemel tüm veliahtlar, kardeşlerini öldürmek için ellerinden geleni yapmıyorlar mıydı? Yapıyorlardı.

Dizideki Mustafa rolündeki çocuk, bir zaman sonra veliaht olmasın diye, Hürrem sultanın oğlu sarı Selim padişah olsun diye öldürülecektir. Yetersiz bir adam olan Sarı Osmanlı daha da geri gidecektir.

Sarı Selim’in annesi Hürrem Sultan gibi, Orhan’ın hanımından başlayarak, hristiyan bayanlar padişahların hanımı olmadı mı? Öyle de olsa onlar iyi bir müslüman olmadılar mı? Oldular. Olay bu aslında. İslam dini için bir şeyler yapmaya çalışmadılar mı? Çalıştılar tabii ki. Bunların hepsi olmuştur.

Kanunî’nin hanımlarından bugün sadece üçü bilinmektedir: Mâhidevrân, Hürrem ve Gülfem... Hükümdarın kaydedilmiş çocuklarının sayısı ise, dokuzdur! Hürrem’den altı ve Mâhidevrân’dan bir çocuğu olmuş, Gülfem ise hükümdara evlâd verememiştir. Diğer iki çocuğunun annesi meçhuldür, yani haremdeki cariyelerden biri yahut ikisidir ve daha da önemlisi, Kanunî Sultan Süleyman iki oğlunu, hattâ torunlarını bile idam ettirmiş tek hükümdardır. Bunları bilsek ne olur. Kanuniye bir şey olmaz.

Diziden dolayı herkes birbirilerine saldırmaya başladı. Kimi yazarlar çıkmış televizyona Osmanlı öpüşmeyi bilmezdi öpüşmeyi Osmanlı 19 yüzyılda Avrupalılardan öğrendi, diyor. Bana komik geliyor, bununla ilgili tarihi belge olur mu acaba.

Dizi de beni de rahatsız eden sahneler olmadı değil, daha sonra Hürrem olan Aleksandra’nın kilise basılarak, tatarlar tarafından kaçırmaları, anne babasının orada öldürülmesi, Osmanlı padişahlarının şarap içmeleri iyi değildi.

Sultan Süleyman, Hürrem ile birlikte eğlenirken Pargalı İbrahim’in keman çalması komik idi.

Diğer komik bir durum da, eski paşalardan biri idam edilirken, bir matrakçı mı ne bir adam çatıya tünemiş, olayın resmini yapıyordu. O sırada Venedik elçisi geldi o adamı da yanındakileri de, papayı da, papanın yanındaki adamların da giyimleri komik idi.

Diğer komik bir durum da, çevrilen mekanda bol miktarda mum kullanılmış ama bazı sahnelerde, salondan sarkan avizede mum olmadığı, sarı elektrikli lambaların kullanıldığı görülüyor. 16 yüzyıl ve elektrik lambası, komik bir durum oluyor. İyi ki açık hava da çekilen sahneler de havadan uçak geçmiyor.

Bu komik durumlar, senaryonun yetersizlikleridir. Asıl önemli olan da budur. Önemli olan bir şeyi anlatmak değildir, nasıl anlattığınızdır.

Erotik öpüşme sahneleri de diziyi daha iyi hale getirmiyor. Dizi ailesi ile izleyenler var. nların rahatsız oldukları göz ardı edilememelidir.

Yazıdan kötü anlaşılacak bir şey yok. Filmi yönetenlerin, yazanların olayları yorumlama özgürlüğü varsa, bizim de eleştirme özgürlüğümüz vardır.

Öyle ya da böyle. Dizi gündeme oturdu. Çok da reyting aldı. RTÜK den bir karar gelmezse, daha da alacak gibi. Seyreder miyim devamını, herhalde beğenmediğim sahneler olsa da zamanım olduğu müddetçe seyrederim gibi geliyor bana. Neden çünkü. Olayları tarihten az çok biliyorum, insan merak ediyor, filmi yönetenler, yazanlar konuyu nasıl işlemiş diye. Dur bakalım, ne olacak diye merak ediyorum. Zaten ne geliyorsa, insanın başına bu meraktan gelmiyor mu?

 
Toplam blog
: 718
: 2690
Kayıt tarihi
: 13.07.06
 
 

Tıp alanında doktor olarak çalışmaktayım, beyin cerrahi uzmanıyım..