Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ağustos '14

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Muhteşem yiyecek nasıl daha sağlıklı bir hale gelir bir fikriniz var mı?

Muhteşem yiyecek nasıl daha sağlıklı bir hale gelir bir fikriniz var mı?
 

İşte 7 faydalı besin ve 7 farklı öneri...

Sağlığımız için yapacağımız şeylerin başında yediklerimize dikkat etmek ve bilinçli beslenmek geliyor. 

Düzgün bir beslenme planı ve takviye besinler, şeker, yüksek tansiyon, kalp rahatsızlıkları ve hatta kanser gibi hastalıklar konusunda doktorlara yardımcı oluyor. 

Yediğimiz besinlerden edindiğimiz lifler ve yağ asitleri bağışıklık sisteminde adeta bir doping görevi görüyor. 

Yalnızca çok faydalı bulduğumuz için besinleri gereğinden fazla tüketmek doğru bir davranış değil.

Ne kadar yararlı da olsa tüm besinlerin günlük tüketim miktarına göre yenmesi en doğrusu.

Sizler ve kendi aile bireylerim için faydalı besinlerden maksimum yarar sağlamanın yollarını uzun zamandan beri araştırıyordum, sonunda bu bilgileri olgunlaştırıp, sizlerle de paylaşmak istedim.

İşte 7 süper yiyecek ve faydaları!

Yabanmersini, (bizim buralarda dağlarda, yol kenarlarında yetişen ve adına Siyah Murt dediğimiz bir bitki. Bunun İtalyancası falan yok! Bahçemin bir köşesine dikmiştim. Şimdilerde kocaman ağaç oldu. Birkaç ay sonra verdiği ürünü zevkle yiyeceğim.)en sık tüketilen 40 meyveden daha fazla antioksidan içeriyor. 

Antioksidan meyvenin rengini veren mavi pigment kalp hastalığı, kanser, yaşlanmaya bağlı körlüğe ve hafıza kaybına karşı son derece etkili.

Ayrıca yabanmersini içerdiği antioksidan epikateşinlerle bakterilerin idrar torbasına yapışmasını engeller ve bu nedenle idrar yolları enfeksiyonları için de oldukça faydalıdır.

Günde yarım kase yabanmersini tüketmek, günde 1,5 porsiyon meyve tüketmeye eşittir.

Öneri: Yabanmersinli kek yapıyorsanız, keklerinizin üzerine yabanmersini serpme işlemini son dakikaya bırakın çünkü yabanmersini piştiğinde içerdiği C Vitaminini kaybediyor.

Sarımsak antibakteriyel ve mantar önleyici özelliğe sahip. (Ülkemizin aşağı yukarı her bölgesinde yetişen bir bitki. Son zamanlarda Çin’den ithal edilse de, en iyisi yerli Taşköprü Sarımsağı.)

Bakteri ve mantarlara karşı tedavi edici gücünü içerdiği sülfür bileşiminden alıyor. Sarımsakta bulunan sülfür bileşenleri bir antioksidan gibi hareket ederek kardiyovasküler fayda sağlar.

Haftada en az 6 diş sarımsak tüketmek sizi kolorektal, mide ve prostat kanserinden koruyor.

Her gün yediklerinizin arasına bir diş sarımsak ekleyerek, sarımsağın faydalarından yararlanabilirsiniz. 

Öneri: Sarımsağı doğrayın ya da ezin ve 10 dakika şifalı içeriğini yayması için bekleyin. Daha sonra salata ve diğer yiyeceklerinizin içine katabilirsiniz.

Zeytinyağının en büyük faydası, içerdiği tekli doymuş yağ asitleri sayesinde kötü kolesterol seviyesini düşürmek ve iyi kolesterol seviyesini de yükseltmektir. (Zeytin ve yağının faydaları ile ilgili yazdığım yazıda, bu faydalar bir bir sıralanıyor.)

Zeytinyağı aynı zamanda fenol adı verilen ve arter duvarlarını kolesterol birikmesinden koruyabilen antioksidanlar açısından da oldukça zengindir.

Her gün düzenli olarak 1 yemek kaşığı zeytinyağı tüketmek kalp sağlığınıza oldukça faydalıdır. Zeytinyağını yemeklerinize katarak tüketebilirsiniz.

Öneri: Zeytinyağınızı alırken, soğuk baskı, işlenmemiş zeytinyağı ya da yarı işlenmiş zeytinyağı olmasına dikkat edin.

Brokoli pişerken kokusuyla kendini belli eden sülforafan gibi sülfür bileşenleriyle 1 numaralı kanser savaşçısı olmaya aday. 

Bu bileşenler genlerimize, kansere neden olan maddeleri arındıran enzimlerin daha fazla üretilmesi mesajını gönderiyor.

Daha fazla brokoli yiyerek göğüs kanseri, akciğer kanseri ve diğer tüm kanser türlerine karşı kendinizi koruma altına alabilirsiniz.

Peki, brokoliyi ne kadar tüketmeliyiz?

Yarım kase haşlanmış brokoli günde 1,5 porsiyon meyveye eşittir ve dilerseniz her gün tüketebilirsiniz.

Öneri: Brokolinizi pişirirken haşlamak yerine buharda pişirmeyi deneyin, böylece sağlıklı bileşenleri ısının etkisiyle kaybolmayacak.

Yoğurt, kemik oluşumunun temel taşı olan kalsiyum açısından oldukça zengin bir besindir. 

Fakat asıl gücünü probiotik olarak adlandırılan bakterilerden alır. Probiyotik bakteriler, yoğurdun içindeki zararlı bakterilerin çoğalmasını önler.

Daha fazla yoğurt yemek iltihaplı bağırsak hastalıkları, ülser, idrar yolu enfeksiyonları ve vajina mantarlarına karşı koruyucu bir etki sağlar.

Günde bir kâse az yağlı yoğurdu (canlı bakteri kültürlü) yemek bu faydalar açısından yeterli olur.

Öneri: Tavuk ve etlerinizi pişirmek için un veya mısır ununa bulamadan önce yumurtaya buluyorsanız, bu yumurtaya mutlaka yoğurt da ekleyin. Bu şekilde yemeğiniz daha sağlıklı ve faydalı olacak.

Yulafın kolesterol ve kan şekerini düşürücü özelliği, içerdiği çözünebilen bir lif türü olan beta-glukandan geliyor.

Günde 1 kâse pişmiş yulaf, 1,5 kâse yulaf ezmesi ya da 3 ölçü hazır yulaf gevrekleri kan şekerinizi düzenlemek ve kolesterolünüzü %5 oranında düşürürken kalp krizi riskini ise %10 oranında azaltır. 

Günde 10 gram çözünebilir lif tüketmek yeterli olacaktır. Pişmiş yulafın bir porsiyonunda 2-3 gram çözünebilen lif bulunur.

Öneri: Damak zevkinize uygun bir yulaf almak bu sağlıklı tahılı daha fazla tüketmenizi sağlar. Yalnızca daha sağlıklı diye tadını beğenmediğiniz ve yemek istemeyeceğiniz bir gıda ürününü almayın.

Keten Tohumu: Yoğurdun ya da kahvaltılık gevreğinizin üzerine serpeceğiniz keten tohumu 2,3 gram daha fazla lif tüketmenizi sağlar. 

Fakat keten tohumu daha çok içeriğindeki maddelerle yani N-3 adı verilen yağ asidi olan linganlarla ünlüdür. Bu linganlar vücutta östrojen gibi hareket ederek, hücrelerdeki östrojen alıcılarını tıkar ve böylece göğüs kanseri gibi hormon kaynaklı kanserlerin önüne geçer.

Keten tohumunun iltihap önletici etkisi akne gibi cilt problemlerinde de etkili olabilir.

Günde 1-2 yemek kaşığı keten tohumunu öğünlerinizde tüketebilirsiniz.

Öneri: Tüketeceğiniz keten tohumunun öğütülmüş olmasına dikkat edin. Eğer öğütülmemiş keten tohumu tüketirseniz, çekirdeksi yapısından dolayı bu besinin sağlık faydalarından yararlanamazsınız.

Afiyet olsun..

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..