Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Haziran '17

 
Kategori
Magazin
 

Mustafa Ünlü ve “AH”, Güllük Belgesel Film Günleri’nde

Mustafa Ünlü ve “AH”, Güllük Belgesel Film Günleri’nde
 

Güllük Açıkhava Belgesel Film Günleri’nin üçüncüsü, bir yıl aradan sonra, düzenleniyor. Bu yıl Belgesel Sinemacılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ünlü’nün konuk olacağı etkinlikte, yönetmenin 2017 Uluslararası Ankara Film Festivali’nde En İyi Belgesel Ödülü’nü alan filmi “Ah” da gösterilecek. 3 – 6 Temmuz tarihleri arasında dört gün sürecek etkinlikte, seyirciler, Mustafa Ünlü’nün dört filmini seyretme ve gösterim sonrası yönetmenle söyleşme olanağı bulabilecekler. 
 
Belgesel Film Günleri’ni 2014’de başlattıklarını anımsatan Gazeteci – Yazar Gülçin Erşen şunları söyledi: “Aslında Güllük’e sosyal ve kültürel açıdan katkı koyacak bir etkinlik düşündüğümüzde, açık hava film gösterimi bizim açımızdan ilk akla gelen, en güzel etkinlik. Çünkü, Ankara Üniversitesi Basın Yayın Yüksekokulu (şimdiki İletişim Fakültesi) Radyo ve Televizyon Bölümü mezunu olarak, bu alanda eğitim almış, ulusal ve uluslararası başarılar göstermiş, ünlü yönetmenleri tanıyor olmak bir üstünlük. Dolayısıyla, şimdiye dek düzenlediğimiz etkinliklerde de - sağolsunlar - hep bizim okul mezunlarının (Murat Erün, Semra Sander) çeşitli ödüller almış filmlerini gösterme ve yönetmenlerin de katılımını sağlama şansımız oldu. Film yönetmenlerinin Güllük’te seyircilerle buluşması ve söyleşmesi, bence heriki taraf açısından da güzel ve değişik bir deneyim.
 
“Yabancıları da bekliyoruz”
Gösterilecek filmlerinin tamamının İngilizce alt yazılı olduğunu belirten Erşen, 2015’te gerçekleştirilen “Tasavvuf” temalı etkinliğe katılan az sayıda yabancı seyircinin çok hoşnut kaldığını, bu yıl daha çok yabancı seyirci beklediklerini kaydetti. Güllük Açıkhava Belgesel Film Günleri’ni Milas Belediyesi’nin ve Güllük esnafının desteğiyle gerçekleştirdiklerini sözlerine ekleyen Erşen, “Herhangi bir parasal kazanç gözetmeden ve minimum harcama ile gerçekleştirmeye çalıştığımız bu etkinlik, belediyenin, yıllardır tanıştığımız işletmecilerin (Marina Art Hotel, Küçük Ev Restoran, Kırçın Restoran) katkıları sayesinde sürdürülüyor. Umarım gelecekte de daha iyi bir şekilde sürdürebiliriz.” dedi. 
Güllük pazar yerinin yanındaki eski voleybol sahasında saat 21:00’de başlayacak olan film gösterimi ücretsiz olup, tüm halkın katılımına açıktır.
Etkinlik kapsamında gösterilecek filmler ise sırasıyla şunlar:
 
3 Temmuz Pazartesi - AKDENİZLİ / THE MEDITERRANEAN
 
«Doğu Karadeniz'den Hatay'a kadar bütün kıyılarda insanlar, bugün bile Akdeniz fokları, ya da Karadeniz'deki adıyla "Ayı balığı"nın inanılmaz öykülerini anlatıyorlar… Ne yazık ki bu sevimli yaratıklar, insanların ihanetine uğradılar. Artık öyle beşer beşer sayılacak kadar "Monachus Monachus" kalmadı dünyada. Gezegenimizin en nadir 12 memelisi arasındalar… Bugün hızla azalan sayılarının 350 civarında olduğu biliniyor. 50-100 arası bir sayıda hayvan da Türkiye kıyılarında yaşıyor.”
 
4 Temmuz Salı - ESKİ ŞEHİRDEN SON HAVADİS / OLD TOWN’S NEWSMEN
 
«İstanbul’un son yüzyılda yavaş yavaş yitirdiği insanların, araya savaşlar, çatışmalar, uluslararası ve toplumsal gerginlikler girmeden önceki sıcak ilişkilerinden bugüne kalan bir öyküyü anlatır. Film, çok kültürlülüğün, toplumsal hoşgörünün ve geçen asra ait bir iletişimin öyküsüdür. Artık 10-20 yıllık, belki daha da kısa ömürlerle sınırlanmış, paha biçilmez bir yaşam koleksiyonu… Fazladan, biraz hüzün ve geçmişe özlem yalnız eski İstanbullularda değil, birlikte yaşamanın erdemine inanan ’diğerine’ karşı özen ve sevgi duyan, biraz daha ağır ağır yaşamanın tadını arzulayan herkeste var.»
 
5 Temmuz Çarşamba - KURŞUN – KALEM / BULLET AND PEN
 
«Bir Portre, İki Ülke, Üç Yaşam… 
Osman Necmi Gürmen, ailesinin köklerinden başlayarak, kendi yaşam çizgisinin tüm evrelerinde doğu ile batının iki ucu arasında yaşadı… 
1930’larda, şizofreni hastası bir anne, ikinci evliliğini yapan bir baba ve Fransız mürebbiyesi olan St. Jozef öğrencisi, paşa torunuydu. 
1940’larda, savaş sonrasının Paris’inde, Abidin Dino, Ahmet Ramazanoğlu, Sabahattin Eyuboğlu, Feridun Çölgeçen, Fikret Mualla, Avni Arbaş, Selim Turan, Mübin Orhon gibi isimlerle aynı çatı altında; karnını doyurmak için kağıt toplayan, boncuk dizen, geceleri davul çalan bir üniversite öğrencisiydi.
1950’lerin sonunda, Fransız karısıyla birlikte baba ocağı Siverek’e dönen, topraklarına sahip çıkmaya çalışan, yüzlerce kurban alan bir kan davasının ortasında, silahların hedefindeki bir toprak ağası oldu. 
1960’larda henüz keşfedilen Bodrum’un ilk otelini kurmuş, Halikarnas Balıkçısı’na ev sahipliği yapmış, kasabanın dış turizme açılmasına önayak olmuştu. 
70’lerdeyse Fransızca yazdığı ilk kitabı Fransa’nın en önemli yayınevi tarafından basılan bir yazar olarak Paris’e döndü.
Kurşun Kalem belgeselinin çekimleri İstanbul, Paris, Bodrum ve Osman Necmi Gürmen’in, çekimler için, 45 yıl sonra ilk kez döndüğü, namlunun ucunda 10 yılını geçirdiği Siverek’te gerçekleştirildi.»
6 Temmuz Perşembe - AH BELGESELİ
 
“2015 sonbaharı; Türkiye sınırları içinde kanlı, yıkıcı çatışmalar artıyor ve toplumdaki kutuplaşmalar tehlikeli bir hal alıyor, bir yandan da ülke Suriye’deki savaşın içine hızla itiliyordu. 
Bu ortamda, 10 Ekim’de, sivil toplum örgütleri bir Barış ve Demokrasi mitingi düzenlediler.Yürüyüş alanına kortej halinde ilerleyen grupların bulunduğu tren garı kavşağında, saat 10.04’te 3 saniye ara ile 2 patlama gerçekleşti. 101 insan yaşamını yitirdi, 500’den fazlası yaralandı. Türkiye Cumhuriyeti tarihindeki bu en ölümcül saldırıyı IŞİD ya da DAEŞ diye bilinen örgütün yaptığı açıklandı.
Ah belgeseli, 101 kişinin öldüğü, 500'den fazlasının yaralandığı o can pazarında ölmeyenlerin; bu akla sığmayan anları ve sonrasını, en yakında yaşayan 24 insanın anlatımlarıyla aktarıyor.
Bugüne dek Antalya, İstanbul, Amserdam, Münih uluslararası film festivallerine seçilen Ah, 2017 Uluslararası Ankara Film Festivali En İyi Belgesel Ödülü’nü aldı.”
Mustafa Ünlü
Mustafa Ünlü 1963 yılında Ankara’da doğdu. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesini bitirdi. Çeşitli dergi ve gazetelerde kısa sürelerle çalıştıktan sonra sırasıyla, TRT Haber Merkezi ve 32. Gün Programı’nda görev yaptı. 1989’da belgesel alanına geçtikten sonra metin yazarı, yönetmen ve yapımcı olarak pek çok çalışmaya imza attı. Çeşitli yüksek öğrenim kurumlarında belgesel, yönetmenlik, kamera ve kurgu dersleri verdi. Kutup Ayısı Belgesel Yapımlar şirketinin ortağıdır ve Belgesel Sinemacılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanlığını yapmaktadır.
Ünlü’nün belli başlı filmleri:
1991- Cumhuriyetin Kraliçeleri/ Queens of the Republic (yönetmen/director)
1992- Vehbi Koç Belgeseli/ Documentary of Vehbi Koç (yönetmen/director)
1995- Johnnyturk (yazar-yapımcı/writer-producer)
1998- 12 Eylül/ 12th September (yönetmen/director)
2000- Suryoyo/ The Suryoyo (ortak yönetmen/co-director)
2001- Akdenizli/ The Mediterranean (ortak yönetmen/co- director)
2005-Caretta Caretta-Hayata Dair/ Caretta Caretta-About Life (yönetmen/director)
2005- Eski Şehirden Son Havadis/ The Old Town’s Newsmen (yönetmen/director)
2006- Zaman Parçası-Çilem Pavyon/ Time Piece-The Night Club (yönetmen/director)
2009-Her Damla Değer Katar/ Every Drop Matters (yönetmen/director)
2009-Kurşun Kalem/ Bullet and Pen (yönetmen/director)
2010- The Zone/ Bölge (yönetmen/director)
2013- Bozkırın Bekçıleri/ Guards of the Steps (yönetmen/director)
2015- Diary of a Pollution Terminator (yönetmen/director)
2016- Ah (yönetmen/Director)
 
Gülçin Erşen - 27 Haziran 2017 / Güllük
 
Toplam blog
: 134
: 869
Kayıt tarihi
: 06.07.11
 
 

Ankara Üniversitesi Basın Yayın Yüksekokulu (İletişim Fakültesi) Radyo ve Televizyon Bölümü mezun..