Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

AYFER AYTAÇ GAZETECİ YAZAR

http://blog.milliyet.com.tr/ayferaytac

06 Aralık '18

 
Kategori
Güncel
 

Ne Poşetmiş Yahu

Ne Poşetmiş Yahu
 

İnsanın Kirleri Masum Canları Yakıyor.


POŞET GÜNE GİRDİ
 
Türkiye'de gündem çok, lakin halk arasında poşet kadar konuşulan konu yok. Gün gezen hanımlar bile, çay kahve içerken "Yılbaşından itibaren poşete de para verecekmişiz" diyorlar. Kendilerince yorumlarda bulunuyorlar.
 
Yedi sekiz hanım altın gününde bir araya gelmişler, fakat ilginçtir orada olmayan yakınlarının çekiştirmesini yapmıyorlar. Güncelliğini yılbaşı geçene kadar koruyacak olan, naylon poşete gelen yeni uygulamayı tartışıyorlar. Süslenmiş, püslenmiş, takmış takıştırmış orta yaştaki hanımlar, ellerindeki pastanın tarifini ev sahibinden  isterlerken araya da poşet konusunu sokuşturuyorlar. 
 
DUYDUM, GÖRDÜM, YAZDIM.
Tesadüfen geçiyordum. Hatır sormak bahanesiyle ayak üstü komşuma uğradım. Bir çay içimlik güncü hanımların arasında kaldım. Konuşmalarına dinleyici olarak katıldım.
 
Komşumun dolarlı gününe gelmiş güncü hanımların gündeme yönelik değerlendirmeleri şöyleydi:
-"Zehranım İnternetten bir düzine manzara resmi baskılı torba getirttim. Güzelliğini görme şekerim, bayılırsın."
-"Ne torbası ayol?"
-"Şekerim artık poşetler paraylan satılacakmış ya, bende sona kalmadan, renkleri seçilmeden moda renklerde torbalar aldım. Ama kullanmaya kıyamam ki, çok güzeller."
-"Kullanma zaten tatlım. Torbacılara para veriyorsun da üç kuruş poşet parası veremeyecek misin? O kadar kazanıyorsunuz ayol."
-"Kazanıyorsak, poşete mi kazanıyoruz şekerim. Bir sürü gider var."
-"Eczaneden aldığımız poşetlere de para verecek miyiz?
-"Nerden çıktı eczane şimdi?"
-"Ayol eczacı ilacı poşete koyuyor, o poşet çevreyi kirletmiyor mu?"
-"Bana ne soruyorsun kızım, bakana sor."
-"Evet canım verirsek verelim, n'olmuş yani her şeye para vermiyor muyuz?"
-"Poşet başına 25 kuruş kime koyacak ki?" 
-"Doğrusu evden markete torba falan taşıyamam, aslanlar gibi poşet parası öderim."
-"Çevre kirleniyor diyorlar."
-"Geç kardeş, o işin bahanesi. Çevre bakanlığına gelir lazımmış, poşetten medet ummuş. Eskiden beri naylon var bu ülkede, kapı önünden geçen eskiciden az mı mandal karşılığı naylon leğen değiştik?"
-"Haklısın Cemilecim. Bir tek poşet mi çevreyi kirleten?"
-"Hiç, çoban koyunu güder mi dağda.Olmasa gözleri; süt, yoğurt, yağda.
-"Doğru dedin, vardır bir bildikleri."
-"Kızlar cam ve plastik şişelere de uygulama geliyormuş. Poşetten sonra şişeler için de gelecek uygulamayla 20 milyar lira tasarruf sağlanacakmış."
-"İyi para."
-"Ne demezsin.Desene devlet kendine yeni yeni para kazanma imkanları buluyor. Tüm sıkıntılarını bizim üzerimize sarıyor."
-"Sevgili devletimiz maaş diye verdiğin parayı poşet parası, pet şişe ücreti diyerek geri almaya mı çalışıyorsun? Sonra ne yeyip içeceğiz, biliyor musun?"
-"En iyisi yeni bir uygulama başlasın kazancımızın yarısını devlet vermeden alsın."
-"Yani, mantıklı. Şu bu diyesiye, kasada para kalmadı, tasalandık desinler."
 
Hanımların hepside son öneriyi mantıklı buldular. Üç saati aşan zaman diliminde misafirlikte bir araya gelen hanımlar paralı poşet uygulamasını tartışıp durdular. Çoğunluğu ev Hanımlarından oluşan güncüler, devlet işlerini yün gibi eğirdiler. Hanımların iyi birer televizyon izleyicisi olduklarını, haberlerden duyduklarını tartışıp durmalarından anladım. biri dedi ki:
-"Hanımlar demedi demeyin, yeni zamlar kapıda. Vatana millete hayırlı olsun. Firmaların  ürünlerini satarken kullandıkları tüm malzemeler için toplama bedeli altında para alınacakmış. Bakanlık demiş. Ee, firmalar bu bedeli kimden çıkaracak dersiniz? Tabi ki bizim gibi koyunlardan."
""Gerçek mi diyorsun Zuhal hanım?"
-"Tabi gerçek. Hani şu sahibi Amerikalı olan bir kanal var ya; orda duydum. Pet şişe, metal şişe, cam şişe, karton kaplara, plastik kaplara ilişkin de yine yeni bir uygulama geliyormuş. Bu uygulamayla birlikte bunu piyasaya süren firmalar, pet şişe başına, cam şişe başına bu işlerin toplanmasına ilişkin bakanlığa bir bedel yatıracaklarmış. Güya bunlarla geri dönüşüm yapılacakmış.
-"Anam geç bunları, herkes yeniye alışmış, geri dönüşümü ne edecek? Eskiyi evden atalım derken, şekil değişmiş haline mi para verecez? Her yeni sisteme para mı harcayacaz?"
-"Desenize hanımlar hükumetimiz fena halde çevreci olmuş." 
-"Kız biz eskiyince de geri dönüşüm yaparlar mı?"
""Ayol onu herifler yapıyor zaten, karısı yaşlandı mı gençlere gidenler yok mu?"
-"Hee doğru dersin. O heriflerde mi çevreci oluyor?"
-"Olur mu hiç kardeş, geri dönüşümden milyarlar tasarruf ediliyormuş, adamlar zamparalık uğruna milyarları çevreye saçıyor."  
-" O zaman onlarda çevre kirliliği yapıyor."
-"He valla. Nedelim, onlara da yeni bir sistem mi getirelim?"
 
Gün vakti bu espriyle kahkahalarla şenlendi. Hanımlar poşete yönelik kararı: "Şimdiden tasasına düşmeyelim. Hele bir gelsin yeni yıl, kim öle kim kala bir görelim" diyerek, birlikte vermiş oldular. 
 
Ayfer AYTAÇ - ayferaytac.com
 
Toplam blog
: 622
: 205
Kayıt tarihi
: 08.12.14
 
 

Gazeteci-yazar ..