Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Mart '17

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Ne değişti de Türkiye, 25 Avrupa Birliği ülkesi duraklarken hızla güçleniyor? Değişen enerji.. (8)

Ne değişti de Türkiye, 25 Avrupa Birliği ülkesi duraklarken hızla güçleniyor? Değişen enerji.. (8)
 

Balıkların ve karıncaların birbirlerini yemelerini güçleri değil, suyun akışı belirlemektedir.


Ülkemizin son yıllarda inanılmaz yükselişinin arkasında ilk sırada elbette enerji politikası vardır. Peki, ne değişti de Haçlılar, örtülü işgaller, darbeler; topları, tüfekleri ile tekrar üzerimize gelmeye başladılar?

Evet…Ülkemizde ne değişti?

Değişen, sadece; kendimize yeniden güvenmeye başlamak, milletimizin geçmişine yakışır bir büyük hedef koymak ve Ülkemizin daha da güçlenmesi için bu uğurda da tüm olası riskleri göğüslemeye çalışarak hedefe doğru kararlıca yürümek.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak, Karapınar Yenilenebilir Enerji Kaynak projesi için,"İhalesi yapılan, dünya enerjisinin çılgın projesidir" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Karapınar Yenilenebilir Enerjisi Kaynak Alanı (YEKA) projesiyle 1,3 milyar doları aşan bir yatırımın gerçekleşeceğini belirterek,

-"Bugün Türkiye enerji sektörü açısından devrim niteliğinde bir günü yaşadık. Benim çılgın proje olarak adlandırdığım ve çok kritik bir kavşak olan güneşte bugün gerçekleştirdiğimiz ihaleyle önemli bir adım attık. Bu alanda, Türkiye'nin dünya ile rekabet edebilecek bir enerji sektörünün önünün açıldığını düşünüyorum, çünkü önümüzdeki aylarda benzer bir ihaleyi inşallah rüzgar enerjisinde de yapacağız." dedi. 

Bakan Albayrak:

"Türkiye'nin yerli kaynaklarından hem daha ucuz hem de daha kaliteli ve son teknolojileri ihraç etme kapasitesini de geliştirecek şekilde bir ihale modeli ve stratejisiyle ülkenin önümüzdeki dönemine ışık tutacak bir projeyi hayata geçirmek için önemli bir adım attık. Bugün farklı ülkelerden gelen yatırımcıların kıyasıya bir yarışına şahitlik ettik. Bu ihalenin sonunda Kalyon-Hanwha Grubu kilovatsaat başına 6,99 centlik fiyatla hem Türkiye yenilenebilir enerjisi açısından hem bölgede güneş enerjisi ve piyasası açısından çok büyük bir yatırım taahhüdü ile kazanan grup oldu." (1)

ABD Enerji Enformasyon İdaresi Raporu: (4 Şubat 2017)

"Türkiye'nin, Orta Asya, Rusya ve Ortadoğu'daki petrol ve doğalgazın Avrupa'ya taşınmasında stratejik önemi giderek artıyor" açıklamasında bulundu.

…Son on yılda Türk ekonomisinin önemli büyüme kaydettiği ve buna paralel olarak petrol ve diğer likit yakıtlarda da tüketimin artığı belirtildi. Rapora göre, Türkiye'de 312 milyon varil kanıtlanmış petrol rezervi bulunuyor. Bu rezervin büyük bölümü ülkenin Güneydoğu bölgesinde yer alıyor. Türkiye'de 2015'te günlük petrol üretiminin yaklaşık 62 bin varile ulaştığının ifade edildiği raporda, bu miktarın ülke içindeki tüketimin yaklaşık yüzde 7'sine denk geldiği belirtildi. Ayrıca raporda, 2015'te Ceyhan Limanı'ndan uluslararası pazara günlük 650 bin varilden fazla Azeri ham petrolü ve 400 bin varilin üzerinde de Irak petrolü gönderildiği kaydedildi.

Raporda, Türkiye'nin, Avrupa pazarı ve Hazar ile Ortadoğu'daki gaz rezervlerine olan yakınlığı nedeniyle doğalgaz iletiminde de stratejik bir rolü olduğu vurgulandı. Türkiye'nin 2015'te yaklaşık 48 milyar metreküp doğalgaz ithal ettiğinin belirtildiği raporda, bu miktarın yaklaşık yüzde 56'sının Rusya'dan, yüzde 16'sının İran'dan, yüzde 11'inin de Azerbaycan'dan geldiği kaydedildi…”(2)

Enerji üretimi ikiye katlandı

Türkiye'nin enerji piyasasında çok ciddi bir mesafe kat ettiğini belirten EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, 10 yıl öncesiyle kıyaslandığında iki katından fazla bir üretim gücü kapasitesine ulaşıldığını ifade etti. Düzenli enerji için nükleer santralin şart olduğunu söyleyen Yılmaz…

-“..Dünyada hemen bütün çatışmaların sebebi enerji kaynaklarına erişim. Çünkü enerji, ekonomik ilerlemenin anahtarı. Türkiye de enerji bakımından sürekli bir ihtiyaç halinde. Bu ihtiyaç, üretimin ve ihracatın rekor düzeyde arttığı son 12 yılda daha da önemli bir hal aldı.

Bugün Türkiye, Çin'den sonra yıllık enerji ihtiyacı en çok artan ülke. 2023 yılında Türkiye'nin bugün kullandığı enerjinin iki katına ihtiyaç duyacağı öngörülüyor…

Türkiye enerji alanında dünya ölçeğinde nasıl bir yere sahip?

 Ülkemiz enerji kaynakları hususunda, özellikle petrol ve doğal gaz rezervleri açısından zayıf bir ülke. Açıkça ifade etmek gerekirse enerjide dışa bağımlı bir ülkeyiz. Dolayısıyla dışa bağımlı olduğumuz için Enerji Bakanlığı ile koordineli olarak kendi yerli kaynaklarımızdan üretimi arttırmak için çalışıyoruz.

Türkiye'de elektrik üretiminde doğal gaz dışında kömür, su, rüzgar ve yeni yeni de güneş enerjisi kaynağı kullanılıyor. Güneş enerjisiyle ilgili ilk lisanslarımızı da yakında vereceğiz. (Ki, verildi yukarıdaki haber bununla ilgilidir-Canmehmet)

Bugün itibariyle elektrik üretimimizi ağırlıklı olarak doğal gaz ve kömüre dayalı termik santrallerle hidroelektrik santrallerinden (HES) elde ediyoruz.

Rüzgardaki geçmişimiz eski değil. Neticede EPDK kurulduktan sonra rüzgar enerjisinde ciddi bir ivme kazandık. 1998 yılında 8,7 MW olarak başlayan rüzgar enerjisi santrali (RES) kurulu gücümüz bugün, 3500 MW'a ulaştı. 2015 Nisan ayı itibariyle 3000 MW kapasiteyi başvuruya açacağız. Son bir yılda rüzgar enerjisindeki kurulu gücümüz yüzde otuz beş arttı. Artık elektrik üretimimizin yüzde beşini RES'lerden elde etme noktasına geldik…

GÜNEŞ ENERJİSİ İÇİN YARIŞ BAŞLIYOR

Öte yandan, 2013 yılının Haziran ayında aldığımız güneş enerjisine bağlı 600 MW'lık başvuruların lisanslanma aşamasına geldik…Artık vatandaşımız, lisansa tabi olmadan kendi ölçeğinde rüzgar ve güneşten elektrik elde edip kullanmakta, fazlasını da piyasaya satabilmektedir…

Kesintisiz enerji için nükleer santral şart

…Enerjinin kalitesi ve düzenli bir enerji olması çok önemli. Evet, yenilenebilir enerji çok önemli. Ancak yenilenebilir enerji ile yüzde yüz güvenli ve stabil enerji elde etmek mümkün değil.

Enerjinin bir paket halinde olmasında her zaman büyük fayda var. Nükleer enerji, güvenli ve stabil olması bakımından sanayi için önemli bir yere sahip. Sanayi üretiminde dakikalık elektrik kesintileri bile o üretimin kalitesini düşürür. Dolayısıyla 24 saat kesintisiz ve aynı kalitede enerji üreten santraller nükleer ve kömürdür.

…Nükleeri ne kadar arttırırsanız, kömüre olan ihtiyaç da o oranda azalabilir. Ancak bu kaynaktan vazgeçmek mümkün değil, her ikisi de çok önemli enerji kaynaklarıdır.

Amerika da enerji ihtiyacının nerdeyse yarısını kömürden karşılıyor…

TANAP, dev bir proje.

…Projenin temelinde Azeri gazının Avrupa'ya naklinin ülkemiz üzerinde yapılması yatıyor. Bu doğalgazın ülkemizden geçmesinin arz güvenliği açısından çok büyük bir önemi var. TANAP projesi devreye girmesi, doğal gaza ilişkin yaşadığımız sıkıntıları minimize etmek anlamına geliyor.

O kaynak ülkemizden geçecek ve o kaynaktan istediğimiz zaman belli bir oranda faydalanma hakkımız var. Ayrıca projede Türkiye'nin ortaklığı da bulunuyor. (3)

Yazılanlar özetlenirse:

-Ülkemiz, bu Cennet Toprakların has evlatlarının inancı ve tüm ülke halkımızı katkısı, fedakâr çalışmaları sonucu hızla büyümekte ve güçlenmektedir.

İnanırsan ve çalışırsan oluyor

Devam edecek…

-Gözbebeği şirketlerimizin (yazıların uzamaması için sadece) isim listesi verilecektir.

www.canmehmet.com

Resim: tarafımızdan düzenlenmiştir.

1) http://www.milliyet.com.tr/enerji-ve-tabii-kaynaklar-bakani-ekonomi-2417140/

(2) http://www.hurriyet.com.tr/enerji-raporu-aciklandi-enerjide-turkiye-40355340

(3) Daha fazlası için bakınız: http://www.yenisafak.com/roportaj/enerji-uretimi-ikiye-katlandi-701213

 

 
Toplam blog
: 1117
: 1768
Kayıt tarihi
: 29.08.06
 
 

Ticari ilimler akademisindeki öğrenciliğim sırasında, bir kamu iktisâdi kuruluşunda başladığım ça..