Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

AYFER AYTAÇ GAZETECİ YAZAR

http://blog.milliyet.com.tr/ayferaytac

20 Ocak '19

 
Kategori
Anılar
 

Nerede O Eski Seçimler

1977 yılının yerel seçimleri yapılıyor. O günlerde aktif gazeteciyim. Ve seçimleri yakından takip ediyorum. Cumhuriyet Halk Partisinin bir kahvehane toplantısına katılayım dedim. 
O vakitler CHP’liler bu günden daha iddialılar. Ben bu iddialarına Isparta halkı ne kadar katkıda bulunacak, seçim öncesi CHP’ye karşı coşkuları nasıl, onu yakından öğrenmek maksadıyla CHP’lilerin yanında kahvehaneleri dolaşıyorum. 
 
Akşamın bir vaktinde bizim şehrin Karaağaç Mahallesi’nde meydanlıktaki kahvede konuşulacak. Toplantı saatinde kahvehanedeyiz. İçerisi tıklım tıklım dolu; kahveci çay yetiştiremiyor. Kadınlar ve çocukların kalabalığı dışarılara taşmış, ama onlara da çay ikramında bulunuluyor. 
Ortalık sessiz. Toplantıyı düzenleyen Cumhuriyet Halk Partisi Isparta teşkilatının konuşmacıları, oldukça hararetliler. 
 
Yerlerini aldılar ve mikrofonu da ellerinden ağızlarına götürdüler. Tam konuşmaya başlayacaklar ki, o da ne?
Kahvehanenin tamamı Adalet Partililerle dolu; başlarında da o zamanın Esnaf Odaları Başkanı Tevfik usta var. 
 
Konuşmanın başlama anında Tevfik usta, koro şefi gibi ellerini havaya kaldırıyor. Salonu dolduranlar ise hep bir ağızdan, Tevfik usta ne derse, söylediğini tekrarlıyorlar. Fakat denilenler asla karşı tarafa hakaret değil, kötüleme değil. Süleyman Demirel kastedilerek "Buralar babanın, burda size ekmek yok, kalemizi size teslim etmeyiz." Gibi sözler, yüksek sesle ve hep bir ağızdan söyleniyor. Kahvehane "Baba!" nidalarıyla inliyor, Chp'lilerde sakince denilenleri dinliyor...
 
CHP’lilerden hiç kimse konuşamadı o akşam. Bir ara CHP teşkilatının başkanı diş doktoru Turhan Özgül Tevfik ustaya yakınlaşıp, bütün kibarlığıyla “Tevfik usta ayıp oluyor.” diyecek oldu. Çingen Tevfik hemen diş doktorunu tersledi. “Sen karışma, bizim kahvede ne işin var, çık meydanda konuş!” deyiverdi. 
 
Doktor Turhan Özgül, bu fırçalanmanın etkisiyle kahvedeki 150–200 kişiyi nasıl kendi safına çevirebilirdi ki? 
Tevfik ustaya karşı gelmektense, kahvehaneden çekilmeyi tercih etti CHP’liler. Ama arkalarından yuhalanmak falan olmadı. Hatta Tevfik usta da nazik davranıp, “Bir çayımızı için de öyle çıkın, akşamın ayazında kahvede soğuk duş aldınız, üşümüşsünüzdür, içiniz ısınır” dedi. 
 
CHP’lilerden, bu incitici alaya yine ‘tık’ çıkmadı. Sessizce alandan uzaklaştılar. 
Ertesi gün bizim tarafımızdan yapılan haberlerle Tevfik Usta “Adalet Partisinin kalesini koruyan kumandan” olarak yerel ve ulusal gazetelerin tümünde haber olmuştu. 
 
CHP’lilerde moral sıfır olsa da, bunu halka yansıtmamak için, hep olumlu davranış sergiliyorlardı.
“Er meydanına çıkan güreşir, ‘kispetim yırtıldı, yağım yok’ diyemezsin” düsturuyla, CHP’liler de Adalet Partisinin uğramadığı meydanlarda güreş tutmaya çalıştılar. Ama netice de seçimi açık arayla kaybettiler. 
                      
Seçimin galibi % 64 oyla Adalet Partisi olmuştu ve Adalet Partisinin adayı Doğan Kımıllı Belediye Başkanı olarak 1980 ihtilaline kadar Isparta belediyesini yönetmişti. 
 
Ayfer AYTAÇ - ayferaytac.com
 
 
 
Toplam blog
: 622
: 205
Kayıt tarihi
: 08.12.14
 
 

Gazeteci-yazar ..