Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Eylül '12

 
Kategori
Haber
 

Neşet Ertaş bizi 'sevgiyle' bıraktı...

Neşet Ertaş bizi 'sevgiyle' bıraktı...
 

Görsel Milliyet.com.tr


İzmir’de özel bir hastanede kanser hastalığı nedeniyle tedavi görmekte olan Neşet Ertaş sabah saatlerinde vefat etti. Solunum yetmezliği nedeniyle dün yoğun bakıma alınan sanatçı 15 gündür tedavi görüyordu.

1938 Çiçekdağı Kırşehir doğumlu olan Ertaş, Babası Muharrem Ertaş ile köy düğünlerinde bağlama çalıp türkü söyler. İlk plağını babası Muharrem Ertaş’a ait olan “Neden Garip Garip Ötersin Bülbül” adlı türkünün adıyla çıkardı. Çok beğenilen bu çalışmadan sonra yeni plaklar gelir.

Ertaş’ın resmi sitesinde yer alan Bayram Bilge Tokel imzası taşıyan biyografisinde, “Kırşehirli mahalli sanatçısı” Neşet Ertaş, 1960’ların sonlarına doğru artık yurdun dört bir tarafında zevkle dinlenen ve herkesin sevdiği bir sanatçı olmuştur. O’nun türküleri ortanadolu bozkırlarının bin yıllık hüznünü anlatır Lisan-1 hal ile. İşte bunun için, “türkü” denince O’nun o gür, parlak ve bir o Kadar da içli ve duygulu sesiyle söylediği yürek burkan ezgiler gelir aklımıza. Bağlama denince de O’nun elinde adeta sihirli bir alet haline gelen bin yıllık sazımız akla gelir hemen. 1976 yılında geçirdği ani bir rahatsızlığın tedavisi için Almanya’ya gider ve iyileştikten sonra sanatçı olarak oturma izni alıp orada kalır. Yirmi üç yıldır  “Alaman gurbetinde”, ülkesine insanlarına duyduğu aşkla çalıp söylememektedir.

 Bir sanatçıyı tanımanın en iyi yolu, hele de bu Neşet Ertaş gibi Türkülerde hep kendini anlatan, kendi ruh ve gönül macerasını saza, söze döken bir usta ise, en güzeli sanatçının kendisini dinlemek. Neşet Ertaş, sazı türkü'ye; türkü’yü saza o kadar yakıştırır ve yakınlaştırır ki, dinleyenlere derin iç çekmek ya da göğüs geçirmek kalır.”der.

 Neşet Ertaş kendi el yazısıyla yazdığı biyografisinde çocukluğundan başlayıp “karın tokluğuna” saz çaldığı günleri de yüce gönüllülükle anlatır.

(Resmi sitesinden ulaşabilirsiniz http://www.nesetertas.com.tr/)

 Twitter’da hakkında çıkan olumsuz haberlere verdiği yanıtında, “Merhaba sevenlerim, duydum ki yine öldü haberlerim çıkmış. Daha öncede bu tür asılsız haberler çıkmıştı, bu haberler beni çok üzmektedir. Benim ile ilgili sağlıklı haberleri buradan alabilirsiniz. Sevenlerim merak etmeyin iyiyim. Sevgiyle kalın Neşet Ertaş” diye resmi sitesinden seslenir.

 Sevgiyle kalalım halkın ozanı, o kadar çok ihtiyacımız var ki...

 http://www.youtube.com/watch?v=imCNNxKgkI4&feature=related

Bu blog Milliyet.com.tr sitesinden 39 kez görüntülenmiştir

 
Toplam blog
: 1114
: 827
Kayıt tarihi
: 28.09.06
 
 

Ankara'da yaşar, dünyalı,aynadaki görüntüsüne muhalif, vicdan hesapları yapmaktan yorgun, yaşanıl..