Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Haziran '18

 
Kategori
Güncel
 

Niçin Tarımı İthalata Yönlendiriyorlar ?

Niçin Tarımı İthalata Yönlendiriyorlar ?
 

Üretici de 2 lira olan patates, üretici de 3.5-4 lira olan yerli muz nasıl oluyorda tezgahta patateste 5-6 liraya muzda 8-10 liraya ulaşabiliyor ?

Bunun en güncel örneği et ve muz

İthal muzun maliyeti 2-3 lira, dolayıısyla bütün marketler ithal muz satıyor. Çünkü maliyet 2-3 lira satış fiyatı 7-9 lira.

Yerli muz maliyeti 3.5-4.5 lira olduğu için kar marjı ithal muza göre düşük ve markette yerli muz bulamıyor tüketici.

İthal etin fiyatı ülkelere göre kg’ı 2-4 dolar arasında değişiyor. 4 dolar olsa 20 liraya denk geliyor. 20 liraya alıyorsun her mahallede herkesin bildiği yaygın markette kıymanın kg’ın 29 liraya satıyorsun. 20 lira maliyet 30 lira satış ne güzel bir sistem.

Yerli et almaya çalışsan bir sürü yetiştiriciden alacaksın da işleyeceksin de uğraş babam uğraş. Bu sistem de ithal et işi yapan 3-5 kişiden oluşan birilerine uygun yönetmelik çıkarıyorsun ithalatta vergiyi sıfırlıyorsun, sonra 3000-5000 ton eti ucuza alıp getiriyorsun kıyma yapıp vatandaşa et yedirdim diyorsun.

Böylelikle 3-5 kişi ve yönetmeliğin çıkarılmasına vesile olanlar köşeyi dönmüş vatandaş da ne olduğunu bilmediği (bozuk et olabilir, tarihi geçmiş, 2-3  yıldır dondurulmuş et olabilir, hastalıklı hayvan eti olabilir, ölü inek eti olabilir vb.) kırmızı eti afiyetle yeyebilir.

Besicilik yapan bir üretici 1.5-2 yıl süreyle gözü gibi baktığı ve satıp para kazanacağı hayvanını tam kazanacağı zaman ithal ette vergi sıfırlandı haberini duyuyor ve ürettiği besi hayvanının düşük fiyata satılacağı gerçeğini görüyor. Geriye onca yılın emeği masrafı ve ucuza giden hayvanları kalıyor. Demir ticareti yapan bir arkadaşım vardı. Etrafındaki 2-3 arkadaşımla koyun üretim işine girdi. 2 yılın sonunda en son evlerine çay içmeye gittiğimizde, saman ithali seni nasıl etkiledi diye sorduğumda “ bana saman, koyun, çoban, et, yün gibi kelimelerin geçtiği cümle konuşursan seninle bir daha görüşmem” dedi ve konuyu kapattı. Türkiye’de tarım yapmak büyük cesaret işidir ve cesaret ile aptallık birbirine çok yakın iki kavram olabilmektedir maalesef.

 

 
Toplam blog
: 537
: 1884
Kayıt tarihi
: 10.06.10
 
 

Gündemi ve olayları yakından takip etmeye çalışıyorum. Sinema, kitaplar, spor, doğa, siyaset, miz..