Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Aralık '17

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Nlp Nedir, Hadi Hayallerimizi Gerçekleştirelim

Nlp Nedir, Hadi Hayallerimizi Gerçekleştirelim
 

Nlp-Neuro Linguistic Programming Zihin dili programlama demektir. Nlp hayatımızdaki tüm alanlardaki hedeflerimizi, hayallerimizi gerçekleştirmemiz için destekleyicidir. Hatta doğru kullanıldığında bizi masallardaki uçan halının üzerine koyup sihirli hayata taşıdığını söylersek pek de abartmış olmayız. Bunun nedeni genellikle beynimizin mevcut potansiyelini etkili bir şekilde nasıl kullanabileceğini öğrenerek harekete geçmiş olmasıdır. Nlp kişisel gelişimin temel taşıdır. Nlp aynı zamanda; Kişisel gelişim konusunda kendini desteklemek, hayatındaki sorunları aşmak, mevcut potansiyelini keşfetmek, kendini gerçekleştirmek ve hayat vizyonuna ulaşmak isteyen herkesin öğrenmesi gereken bir süreçtir. Bugün size Nlp'yi hayatınıza taşımaya başlayabilmek için en temel süreçle ilgili yazmak istiyorum.

Ne istediğinizi biliyor musunuz? Bu satırları okuduktan sonra okumaya devam etmeden önce şöyle bir dakikalığına durup düşünmenizi istiyorum. Bir şeyler söylediğinizi duyuyor gibiyim. Daha başarılı olmak istiyorum, daha mutlu olmak istiyorum, maaşım daha yüksek olsun istiyorum, eşimle ilişkimin daha iyi olmasını istiyorum. Daha daha daha... Liste boyle uzayıp gidiyor. Nedir peki ölçü veya kriter, aslında zihnimiz bunu bilmek istiyor ve aynı zamanda çok da önemsiyor. Başarılı olmak isteyen kişiye göre başarının kriteri nedir? Kimine göre daha çok para, kimine göre bir ünvan, kimine göre güvenli bir ortamda çalışmak, kimine göre iyi çalışma arkadaşlarının olması vsvs.  Başarı kriterleri herkese göre farklılık gösterir. Beynimizin bu spesifik ölçülebilir kriterleri bilmesi gerekiyor ki bizi destekleyebilsin. Başka bir isteği inceleyelim. Eşimle ilişkimin daha iyi olmasını istiyorum. Daha iyi bir ilişki kriteri nedir. Evet daha iyi bir ilişkinin hepimize göre ölçülebilir farklı kriterleri vardır. Bazen partnerinizle akşamları yarım saat sohbet edebilmek, bazen bir hediye ya da bir çiçek, bazen sevgi sözcükleri duymak, bazen de takdir edilmek gibi çok farklı kriterler olabilir. Bu kriterler ilişki dinamiklerine, partnerlerin kişilik yapılarına, kurallarına, yaşadıklarına, geçmiş deneyimlerine ve sayamayacağımız çok fazla değişkene bağlı olduğundan herkese göre farklılık gösterecektir. Dolayısıyla bu isteklerle ilgili kime sorsak farklı yanıtlar alacağız. Dolayısıyla kendi isteklerimizi netleştirip özel ve ölçülebilir kriterler belirlediğimizde isteklerimiz birer hedefe dönüşür. Bir hedefle isteği birbirinden ayıran şey hedefin ölçülebilir olmasıdır. Kilo vermek istiyorum bir istek, 5 kilo vermek istiyorum bir hedeftir. Bir öğrenci için daha iyi bir not almak istiyorum bir istek, 100 üzerinden 95 almak istiyorum bir hedeftir. Aslında bu bizim için yeni bir şey değildir. Günlük hayatımızda sürekli kullandığımız bir tutumdur.

Evden çıktığımızda nereye gideceğimiz genellikle bellidir, örneğin işe gitmek için yola çıktığımızda zihnimiz gideceği lokasyonla ilgili bütün seçenekleri biz farkında olmadan gönden geçirir ve en kısa yoldan zahmetsiz bir şekilde bizi oraya ulaştırır.  Evden çıktığımızda herhangi bir yere gitmek istiyorum demeyiz, nereye gideceğimiz nettir. Böylece zihnimiz bu doğrultuda organize olur. Gideceğimiz yere uygun kıyafetleri, makyajı, doğru imajı seçer. Örneğin bir akşam yemeği davetine gidiyorsak, zihnimiz daha gardırobunuzun önüne gitmeden günlük kıyafetlerini göz ardı ederek sadece o davete uygun kombinasyonları saniyeler içinde gözden geçirir ve bir plan yapar. İç sesimize kulak verirsek bu sesi rahatlıkla duyabiliriz. Eğer nereye gitmek istediğimizi bilmiyorsak zihnimiz bizi yönlendirmez, sadece sessizce karmaşanın durulmasını bekler. Çünkü onun için doğru ya da yanlış yoktur. Sizin istekleriniz, seçimleriniz ve mutluluğunuz doğrultusunda hareket etmeye programlanmıştır.

Nlp kendimizi tanımamızı sağlayan, iç sesimizle arkadaş olmamızı, bilinç ve bilinçaltımızı doğru yönlendirerek etkili bir şekilde kullanmamızı sağlayan bir araçtır. Ne istediğimizi netleştirmek ve harekete geçmek Nlp’nin temel taşlarıdır. Nlp global bir sistem olduğu için Nlp’yi kullanan kişilerin başarı hikayelerini tüm dünya takip etmeye devam ediyor.  Herkesin beyninin zihninin aynı yapıya sahip olduğunu göz önünde bulundurursak siz de  aynı stratejileri kullanarak kolaylıkla isteklerinize ve hedeflerinize ulaşabilirsiniz. Hayatın size güzelliklerle dolu sürprizler getirmesini dilerim.

Berna TÜRKÖVER

NLP VE PROFESYONEL KOÇLUK EĞİTMENİ

bernaturkover@istanbulnlp.com.tr

instagram.com/istanbulnlp

facebook.com/İstanbulNLP

www.istanbulnlp.com.tr

 
Toplam blog
: 8
: 70
Kayıt tarihi
: 27.11.17
 
 

İSTANBUL NLP AKADEMİ kurucusudur. Yeditepe Üniversitesi Kişisel Gelişim, Kurumsal Gelişim, Koçluk e..