Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Nisan '18

 
Kategori
Güncel
 

Nüfus Yaşlanıyor, Önlem Almak Lazım!

Nüfus Yaşlanıyor, Önlem Almak Lazım!
 

 
Türkiye’de sanılanın aksin genç nüfus hızla yaşlanırken, geç nesil ise ilgi ve yeteneklerini tam olarak anlamaktan uzak bir şekilde bilimsel olmayan yöntemlerle meslek seçmek zorunda bırakılıyor.
 
Ülkemizde;
• Özellikle eğitimli kesimde çocuk sahibi olma sayısı hızla azalırken, ülke nüfusu belli yörelerin haricinde orantılı bir şekilde artmıyor. Bu iddiayı TÜİK verileri ve nüfus araştırmaları da doğruluyor.
 
• Eğitimli kesim çok daha geç yaşlarda evleniyor ve geç yaşlarda evlilik eğitimli kesimlerde üreme hızını düşürürken, geç yaşlarda yapılan evliliklere bağlı kısırlık ve yapılan çocuklarda engelliler sayısı hızla artıyor.
 
• Nüfusun sosyal yapısı hızla değişime, hatta erozyona uğradığından evlilik sayısı düşerken boşanmaların sayısı hızla artıyor. Boşanmalara bağlı olarak çocuklarla sağlıklı iletişim kuramayan parçalanmış ebeveynlerin yanındaki çocuklar toplumda sahipsiz ve umutsuz kalabiliyor.
 
• Köyden kente göçlerin hızlandığı, köylerin viraneye döndüğü günümüz Türkiye’sinde genç nüfus göç edilen bölgelerde adaptasyon sorunları, umutsuzluk ve kendini değersiz hissetme gibi sorunlarla boğuşurken, diğer yandan gençlerde uyuşturucu kullanma yaşı hızla düşüyor. Nesil kaybediliyor.
 
Bir ülkenin nüfusunun nitelikleri o ülkenin geleceğe güvenle bakmasına neden olurken, aksi durum ise ülkenin gelecekte büyük sorunlara gebe olacağının en net habercisidir.
 
Orduları cephede sadece askerler yönetmez, arkasındaki halk desteğinin de bilgili, yetenekli, üretken, kendi gücü ile bilgisi ile üretim yapacak, cepheyi geriden destekleyecek nesillere ihtiyaç vardır. Bu nesillerin ilgi ve yetenekleri ile ülke ihtiyaçları, ülke insan kaynakları ihtiyaçları göz önüne alınarak planlanması gerekmektedir.
 
Bu hususta üniversiteler, sivil toplum örgütleri, Milli Eğitim Bakanlığı, YÖK, İŞKUR, ve diğer tüm bakanlıklarda hazırlanacak gelecekte nitelikli personel ihtiyaçları göz önüne alınarak yapılandırma yapılmalı ve bu hususta gelecek perspektiflerimize uygun olarak ülke geleceğiz olan gençlerimizi bilimsel bir yaklaşımla geçlerimiz yetiştirmek, onları akademik olarak geleceğe hazırlamak zorundayız. Türkiye’de genç nüfus artıyor, Türkiye’de genç nüfus yeterlidir yaklaşımları gençlerin niteliksiz bırakılmaları demek olmadığı gibi Türkiye’de de nüfusun hızla yaşlandığı somut, sayısal gerçektir.
 
• Türkiye gerçeklerine göre mesleki testlerle yönlendirme yapmak.
• Nitelikli beyin göçünün ülkemizi terk etmesinin sebeplerini ortadan kaldırmak.
• Gençleri geleceğe güvenle, ülke ihtiyaçları ve yeteneklerine göre hazırlamak üzere projeler geliştirmek,
Ülkemiz adına yapılacak hayırlı girişim olacak, nesil gelecekte mutlu olduğu işi yapacak ve Türkiye Cumhuriyeti geleceğe güvenle bakabilecektir.
 
 
Toplam blog
: 2271
: 163
Kayıt tarihi
: 15.10.14
 
 

Bugünün doğrusu yarının eğrisi, dost görünenler düşman ve herşey aslında zıddı olabilir. Büyük ih..