Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Haziran '17

 
Kategori
Alternatif Enerji
 

Nükleer enerji nedir 1: Mevcut enerji sistemleri

Nükleer enerji nedir 1: Mevcut enerji sistemleri
 

Nükleer enerji nedir, neden gereklidir?

Bu tartışmayı üçüncü yazıya bırakarak önce alternatiflerini konuşalım. Mevcut enerji alternatiflerimiz temelde iki gruba ayrılabilir. Birinci grupta düzensiz enerji vadeden kaynaklar var. Bunlar rüzgâr, güneş ve hidroelektrik enerji türleridir. Bu türden enerji kaynakları doğa olaylarına aşırı derecede bağımlıdır ve on iki ay boyunca kesintisiz enerji veremezler. Örneğin güneş santralleri kış aylarında ya da gece saatlerinde verimsizdir. Kış gecelerinde ise enerji talebi patlarken sizi yolda bırakırlar. Rüzgârın ne zaman eseceği ise tamamen paşa gönlüne kalmıştır. Aklına eserse bir ay hiç esmeye de bilir…

İkinci gurupta ise termik santraller ve doğal gaz santralleri var. Bunlar on iki ay boyunca sabit enerji vadeder ama doğal gaz ile çalışan santraller yüzde yüz dışa bağımlı santrallerdir. Her anlamda faydadan çok zarar getirirler ve sizi alıcı ülkeye göbeğinizden bağlarlar. Termik santraller ise daha çok iklime verdikleri zararlar ile tehlike oluştururlar. Her ikisinde de fiyatlar istikrarsızdır. Bir anda zam geldiği için el yakabilirler.

Sürdürülebilir enerji için devletin enerji kaynaklarını hem çeşitlendirmesi hem de arttırması gerekir. Sonuçta herkes 24 saat kesintisiz ve sınırsız enerjiyi bir hak olarak görüyor. En ufak bir kesinti en büyük bir tepki ile karşılanıyor. Diğer taraftan devlet bu alanlardan hangisine el atsa çevrecileri rahatsız ediyor. Bahaneler sınırsız. Hidroelektrik santral diyorsunuz, onlar çıkıp doğa katliamı diyor. Termik santral diyorsunuz, hava kirliliği diyor. Geçenlerde bir yerde okudum. Uçan kuşların çarparak ölmesine neden olduğu için en sonunda rüzgâr santrallerine de karşı çıkmışlar.

Mevcut durumda ülke yenilenebilir enerjiye çok büyük yatırım yapıyor. Bunun yetersiz kaldığı durumlarda ise açığı tamamlamak için yerli kömürle çalışan termik santralleri bir alternatif olarak öne çıkartıyor. Fakat bu alanda ne kadar yatırım yapılırsa yapılsın artan ihtiyaca hiçbir zaman paralel bir gelişme sağlanamayacak. Zaten hâlihazırda ülkenin çok muazzam bir enerji ithalatı var.  Yeni yatırımlar bunun azaltılmasına ne kısa vadede ne de uzun vadede bir katkı sağlamayacak.

Bir sonraki yazıda sırayı nükleerden önce çevrecilere getirelim.

 
Toplam blog
: 11
: 195
Kayıt tarihi
: 17.05.17
 
 

Politika, ekonomi, dinler ve gündemle ilgileniyor.  ..