Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ağustos '17

 
Kategori
Sinema
 

Nuri Bilge Ceylan Sineması

Nuri Bilge Ceylan Sineması
 

Nuri Bilge Ceylan 26 Ocak 1959'da İstanbul, Bakırköy'de doğmuştur. Babasının Çanakkaleli olmasından dolayı çocukluk yılları Çanakkale' nin yenice ilçesinde geçmektedir. Babası ziraat mühendisiyken tayin isteyip Nuri bilge ceylan henüz iki yaşındayken Yenice'ye taşınırlar. Ablası Emine ile genelde kırlarda geçen bir çocukluk dönemi olmuştur. 1969 yılında ablası Emine liseye geçince tekrar İstanbul' a taşınırlar çünkü o dönemde yenicede lise yoktur. Nuri Bilge Ceylan ilk liseye kadar Bakırköy 'de devlet okullarında öğrenim görür.

Lise bitti ve üniversiteyi 1976 yılında İstanbul Teknik Üniversitesini kazandı bölümü ise Kimya Mühendisliğiydi. O dönemde yaşanan siyasi olaylar çatışmalar, boykotlar sürekli derslerin aksamasına neden olmaktadır ve olayların en yoğun yaşandığı Maçka kampüsün de iki yıl boyunca gidip gelmektedir. 

Tekrar üniversite sınavına girerek 1978 de Boğaziçi üniversitesinde Elektrik mühendisliği bölümüne geçer Boğaziçi üniversitesi 'nde siyasi olaylarda daha az yaşanmaktadır. Nuri Bilge Ceylan lise yıllarında başladığı fotoğraf merakı üniversitedeyken de sürmektedir. Çeşitli fotoğraf kulüplerine üye olmakta ve bu merakını üniversitenin geniş kütüphanesi ve görsel sanatlara verilen önemli desteklemektedir. Üstün Barışta' dan seçmeli olarak sinema dersleri almaktadır. Üniversitede harçlığını çıkarabilmek için katıldığı fotoğraf kulübünde vesikalık fotoğraflar çeker.

1985 yılında okulunu bitirir ve ne yapmalıyım sorusunun cevabını aramaya başları önce Londra ardından Katmandu ya gider fakat aylar sonra Türkiye ye dönüp askere gitmeye kadar verir, Ankara Mamak'ta yaptığı askerlik sırasında ne yapmalıyım sorusuna sinema cevabını verir.

Sinema yapma kararının ardından bir yandan geçinebilmek için tanıtım filmleri çeker bir taraftan Mimar Sinan Üniversitesi Sinema bölümüne devam eder fakat yaş olarak otuzlara dayandığını ve bir an önce hayata atılması gerektiğini fark ederek okulunu bırakır. Arkadaşı olan Mehmet Eryılmaz'ın filmlerinde oyunculuk yapmaya başlar ve teknik sürecin en başından en sonuna kadar tecrübe edinir. O filmin çekildiği arriflex 2B kamerayı alarak film çekmek ister. 

1993 yılından sonra Rusya'dan ve TRT' den aldığı son kullanma tarihi geçmiş filmler ile kısa film kozayı çekmeye başlamıştır. 1995 Mayıs ayında Cannes ' da gösterilir ve Cannes film festivaline seçilen ilk Türk kısa filmi olmuştur. 

Kozanın devamı gibi sayılacak ve bazı kesimlerin taşra üçlemesi olarak nitelendirdiği üç tane uzun metraj film gelmektedir bunlar; 1997 de kasaba, 1999 da mayıs sıkıntısı be 2002 de uzak filmleri gelir. Görüntü yönetmenliğini, yapımcılığı, senaryo ve kurguyu, ses dizaynı, yakın akrabalarını oyuncu olarak kullanır. 

Nuri bilge Ceylan 'ın uluslararası alanda tanınmasını sağlayan üçlemenin son filmi olan uzak 2003 Cannes film festivalinde büyük jüri ödülünü alarak tanınmış bir isim haline getirir. Cannesten sonra filme devam eden Ceylan 23 tanesi uluslararası olmak üzere toplamda 47 tane ödül alarak Türk sinemasının en fazla ödül kazanan filmi olur.

2006 yılında yine Cannes film festivalinde Fıprescı ödülünü iklimler filmi ile alır. Filmde eşi Ebru ceylan ile beraber oynamıştır. 61. düzenlenen Cannes Film festivalinde 2008 tarihinde yaptığı filmi Üç maymun ile en iyi yönetmen ödülüne layık görülür. Oscar yarışında da ilk 9 a girmeyi başaran ilk Türk filmi olur. 

2009 yılında Cannes film festivalinde yarışmacı olarak değil jüri üyesi olarak yer alır. Bir zamanlar Anadolu' da 2011 yılında çektiği film ile Cannes film festivalinde tekrar jüri ödülünü kazanır. 2014 yılında son filmi olan kış uykusu Cannes film festivalinde festivalin büyük ödülü olan altın palmiye ödülünü kazanır.

Mert Kültür | https://twitter.com/MertKultur

 
Toplam blog
: 13
: 895
Kayıt tarihi
: 26.07.17
 
 

21 Temmuz 1990'da İstanbul'da doğdum ve yaşantıma hala İstanbul'da devam ediyorum.. 6 farklı dizi..