Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Kasım '14

 
Kategori
Güncel
 

ÖĞRETmenim ÖĞRETenİM

ÖĞRETmenim  ÖĞRETenİM
 

Dünyada herşeye değer biçilebilir ama öğretmenin eserine değer biçilemez. Çünkü Onun eseri herşeydir, hem de hiçbirşeydir. (Socrates)


Are you sleping are you sleping borther john, brother jon morning bells are ringing  morning bells are ringing ding ding dong...

Tembel çocuk tembel çocuk haydi kalk, haydi kalk. Ardından da tren gelir hoş gelir ley ley lümü lümü leyy.. Çocuk ağzından dökülen şarkılar nasıl da güzel. Ben bu iki şarkıyı  unutmadım. Unutamadığım öğretmenlerim gibi..

İlkokul bir ve ikinci sınıf öğretmenim Emin Arı idi. Biraz toplu, Türk kası göbekli, siyah saçlı, yumuk gözlü, kaşları kalın babacandı. Arada bizleri gezmeye götürürdü. Kara treni ilk kez öğretmenim sayesinde görmüş ve tren gelir hoş gelirle gezmiştim.

Üçüncü sınıfta öğretmenimiz değişti. Zişan Kalyoncu balık etli, iri gözlü, dalgalı kısa saçlı, sert duruşunun altında harika bir kişilikti, anaçtı. Birgün beni bakkala yolladı. ''Tülay git bir tane kibrit al gel'' dedi. Heyecanla koşa koşa gidip aldım sınıfa girdim ve öğretmenimize verdim. Kibritleri kutusundan çıkar ve say dedi. Anlamamıştım ama öğretmenim dedi ya hemen saydım 39 adet öğretmenim dedim. Hemen kibritleri kutusuna koy ve bakkala git dedi. İçerisinde 40 adet kibrit olmalıydı. Bak üzerinde kutu içerisinde 40 adet yazıyor. Koşarak gittim, bakkala kibriti iade ettim, içerisinde 40 adet olanını istiyorum dedim. 40 Adetli kibriti aldığım gibi koşarak tekrar sınıfıma döndüm. Öğretmenim kibritleri saydırdı ve 40 adet kibrit vardı. ''Çocuklar her zaman, nerede olursa olsun hakkınızı arayın'' dedi. Hak aramak neydi Zişan öğretmenimden öğrendim.

Dördüncü sınıfta öğretmenimiz yine değişti. Adnan Özel uzun boylu, esmer, gür saçlıydı. Kooperatif ve kantinle ilgileniyordu. Eşi beden eğitimi öğretmeniydi. Ticaret doğuştan fanatik gibi benimle beraber geziyordu. Adnan öğretmenim beni kantinde görevlendirdi. Artık para saymaya, hesapları kontrol etmeye başlamıştım. Ninem derdi ki ''kızımmm ön tekerlek nereye giderse arka tekerlekte oraya gider''. Ben hala hesap yapıyor, para sayıyor ve sorumlu tutuluyorum. Aynı işe devam yani...

İlkokulumu sağlam temellerle atmış olduğumdan ortaokulum harika geçiyordu. Bizim zamanımızda takdirname alanlar kürsüye çağrılır müdürümüz karnelerimizle takdir belgelerimizi kürsüde verirdi. O sevinç ve gurur hala gözlerimin önündedir.

Ortaokulda matematik öğretmenim Neriman Sünnetçioğlu'nu çok severdim. Matematiğe ayrı bir ilgim vardı. Sayılarla oynamaya, denklerler kurmaya bayılırdım. Öğretmenim de farkına varmıştı. Çok güzel ve tatlı bir  bayandı. Bakışları sevgi dolu, gülüşü sıcacıktı. Çok seviyordum Onu. İngilizce öğretmenim Sevil Ay uzun boylu, biraz iri yapılı, balık etli, gülümsemesinin altında seni seniii der gibi bakardı. Fen bilgisi öğretmenim Fahriye hanımdı. İngilizce ve matematik öğretmenlerim Tülay benim dersimden daha fazla not alacak diye birbirleri ile yarışırlardı. İngilizce hocam daha hırslıydı. Birgün İngizlizce sınavında doğu, batı terimlerinin İngilizcesini sordu. Ben yönleri  doğu ve batıyı hep karıştırıyordum. Hala adres özürlüyümdür. İngilizce sınavında da yanlış yazdım tabi. İngilizce öğretmenim hemen sen cevapları biliyordun yönleri şaşırdın değil mi dedi. Evet öğretmenim demiştim. Sonra da yönlere daha ağırlık vermiştim. Hoş halen karıştırır gibi oluyorum ya. Sene sonu geldiğinde matematik öğretmenim Neriman Sünnetçioğlu bana Polyanna kitabını hediye etmişti. Dünyalar benim olmuştu. İmzası ve sevgileri vardı. Hala saklarım yüreğimde sevgilerini, kitaplığımda hediyesini.

Din ve ahlak bilgisi ders öğretmenim Muzaffer Dündar'dı. Gür ve dik saçlı, beyaz tenli, orta boylu sakin, anlayışlı, huzur veren bakışları ve konuşması vardı. Ben sureleri ezberler dururdum. Ezberim aslında kötüydü. Bu yüzden ezber dersler beni çok sıkardı. Din ve ahlak bilgisi sınav günümüz geldi çattı, şaşırmayım diye masanın üstüne minik notlar aldım. Kim söyledi ise öğretmenimiz sınıfa girdi, çocuklar kitapları kaldırın kağıtlarınızı koyun ve bekleyin, masa üstlerini kontrol edeceğim dedi. Allah yandım dedim. Tam da önümde duruyordu, silemedim tabi. Öğretmenim de ilk benim masama baktı. Hemen siliyorsunuz yazdıklarınızı dedi. Masa üstleri silindi. Sınav balamıştı öğretmenimiz soruları tek tek yazdırıyordu. Her soruda şaşırıyordum, masa üstüne yazdığım cevapların soruları çıktı. Hepsini yaptım tabi. Sıfır gelir diye bekliyordum ama 98 geldi. Çok sevindim ve çok ezildim, utandım. Ne ben birşey diyebildim ne de öğretmenim birşey dedi.

Liseye sınav ile girdim. Mithatpaşa End.Mes.Teknik Lisesini kazanmıştım. Okulum evimize uzaktı, babam buna izin vermezdi. Rahmetli ninemle kimseye demeden evden kaçıp yazılmıştım.

Makina teknisyenliğini seçmiştim. Bütün dalları görüyorduk. Makina ressamlığı öğretmenim Hamdi Karaman'dı. Konya'nın Karamanı'ndandı. Orta boylu,kumral, bıyık altından gülen, kendini sert biri gibi gösteren fakat içi dünya iyisiydi. İlk başta makina resimlerini çiziyorum çiziyorum hep notum düşük geliyordu. Birgün arkadaşımın çizdiğinin aynısını çizdim ben yine düşük not aldım. İtiraz ettim ne yapsam notum düşük dedim. Beni sınıftan çıkardı. Bende müdürümüze gittim. Öğrencilikte notların yüksek ise ve saygılı isen dinlenen ve yardım edilen öğrencisin. Notum da yüksek olunca havamda vardı yani. Hamdi öğretmenimi müdürümüz çağırdı ve konuştuk. Bana belirli günlerde çizimleri gösterecekti . Onun bende kalan gözlerinin ışıltısı, sevgi dolu babacan bakışları ve tek cümlesi ''dikkat et, dikkat et uçuruma yaklaşırsan düşersin'' !

İngilizce öğretmenim Uğur Demirus'tu. Kısa boylu, hafif tıknazdı. Şen şakrak eğlenceli öğretmenimizdi. İngilizcem de çok iyidi. Arkadaş gibiydik öğretmenlerimizle. En korktuğum kimya öğretmenimdi. Sayesinde koca sene kimyayı yuttum. Kimse  kendisinden 80 den fazla not alamıyormuş. İlk sınavımızdı en ön masadayım kafamı bir kaldırdım öğretmenim kara gözlüklerini takmış, testlerin cevaplarını tahta önünde kontrol ediyor. Doğru cevap şıkları kağıtta kesilmiş. Diğer kağıt üstüne konduğunda ışıktan dolayı cevaplar görünüyordu. Durur muyum durmadım tabi keşke dursaydım diyemeyeceğim çünkü şimdi gülüyorum. Hemen bilemediğim yanıtları kontrol ettim ve görebildiklerimi işaretledim. O günkü sınavdan 96 aldım. Aldım da bir sene boyunca kalbim yerinden fırladı. Her derste birkaç kişiyi sözlü sınava kaldırırdı. Tamam dedim bana da sıra gelecek soruyu bilemezsem sen nasıl 96 aldın diyecek. Her gün kimya çalıştım. Bir kez bile beni sözlüye kaldırmadı. Sınavsal işkence bu olsa gerek.

İlk-orta-lise öğretmenlerimin yeri bende bambaşkadır. Onları görmeyi, ellerinden öpmeyi çok isterdim. Bizler onların eserleriyiz. Ben öğretmenlerimle gurur duyuyorum iyi ki benim böyle güzel, değerli, hayata hazırlayan sadece öğretmek ile kalmayıp eğiten  öğretmenlerim oldu.

Üniversiteyi bitirmiş olduğum sene öğretmen alımları başlamıştı. Formasyonsuz öğretmen alınıyordu. Arkadaşlarım hadi sen de gel diye tutturmuşlardı. Ben inatla hayır gelemem bu çok yanlış herkes öğretmen olamaz, eğitimini almadan öğretmen olunmaz dedim. Dedim de sanki iyi halt ettim. Arkadaşlarım öğretmen oldu ben idealist ya onları izledim. Kendimi biraz tanıyor olsaydım öğretmenliğimle de gurur duyardım. Hayatımın en büyük hatası düşüncelerimde inat edip öğretmen olmamak.

Şimdi zaman değişti farkındayım. Öğretmenlerimi hatırladığımda kendimi çok şanslı hissediyorum. Öğretmenlerimiz herşeyimizle ilgilenirdi. Biraz durgun olsak neyin var, ne oldu derlerdi. Yeri geldi anamız yeri geldi babamız, arkadaşımız, dostumuz oldular. Hayatımın birer parçası olan öğretmenlerimi sevgi ve saygı ile anıyorum.

Ve...

Kutsal mesleklerden bir tanesi olan öğretmenlik'in istisnai durumları ile gündeme gelen, öğretmenlik mesleğinden uzak tiniyete sahiplerini ayırarak, Başöğretmenim Atatürk'üm ve tüm  öğretmenlerimizin öğretmenler gününü kutluyor ellerinden öpüyorum.

''Gelecek gençlerin, gençler ise öğretmenlerin eseridir. '' M.Kemal Atatürk. 

 
Toplam blog
: 175
: 775
Kayıt tarihi
: 20.10.07
 
 

9 Eylül Üniversitesi Maliye bölümü mezunuyum. Şiir dünyam, bir tane kitap çıkaracağım dedim ve  b..