Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Haziran '15

 
Kategori
ÖSYS
 

ÖSYM, üniversite programlarına sınavsız geçiş uygulamasını kısmen kaldırdı!

ÖSYM, üniversite programlarına sınavsız geçiş uygulamasını kısmen kaldırdı!
 

2015 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi'nde (2015-ÖSYS) sınav aşamaları tamamlandı. Birkaç gün içerisinde de LYS sonuçları ile birlikte adayların üniversite programlarına yerleştirmelerinde kullanacakları puan ve başarı sıralamaları da açıklanacak.
(Bu ve benzeri konular ile tercihlerle ilgili sorularınızı vakit buldukça facebook sayfamız üzerinden yanıtlıyoruz. Sorularınız için facebook.com/sinancagiran sayfamızı beğenebilirziniz)

Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi geçen yıl olduğu gibi bu yıl da tercih süreci başlamadan önce 2015 Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nu bilgilendirme amaçlı olarak yayınladı. Üniversiteye geçiş kuralları ve kontenjanları bu kılavuza göre yapılıyor.

ÖSYM, her yılın ÖSYS süreci içerisinde başvuru ve Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu olmak üzere 2 kılavuz yayınlıyor. Ve neredeyse her yıl her kılavuzun yayınlanmasında birşeyler değişiyor. Bırakalım adayları eğitimciler bile bu değişiklikleri zor takip ediyor. 

Dün yayınlanan 2015 Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'ndaki en belirgin, en dikkat çekici, en önemli ve hatta tercihleri en çok etkileyecek değişiklik sınavsız geçişlerin kısmi olarak kaldırılması oldu. Bilindiği gibi sınavsız geçiş, mesleki ve teknik eğitim veren liselerin mezunlarının okudukları alanla ilgili önlisans (2 yıllık üniversite programları) programlarına hiçbir sınav koşulu ve puanı aranmaksızın mezuniyet yılı, okul türü ve ortaöğretim başarı puanı gibi öncelikler dikkate alınarak yerleştirilmesiydi. Ve Tablo3A'da yer alan bu programlara diğer liseliler ancak alan mezunlarından boşluk kalırsa yerleşebiliyor, daha doğrusu öne çıkan birçok programa boşluk kalmadığı için yerleşemiyordu. Aslında meslek liselerine ilgiyi artırmak için uygulamaya konulan bu sistem, arzulandığı nispette meslek liselerine daha nitelikli öğrencilerin yönelmesini tam olarak sağlayamadığı gibi üniversitelerin önlisans programındaki niteliği de düşürmüştü. Üniversitelerin önlisans programlarında görev yapan öğretim elemanlarının bir çoğu programların sınavsız geçişle dolduğu ve bu nedenle nitelikli öğrencinin azaldığı, derslerin zor işlendiği şikayetlerini yapıyordu.

İşte ÖSYM, bu yıl sınavsız geçiş uygulamasını kısmi olarak kaldırdı. ÖSYM, sınavsız geçişle öğrenci alan önlisans programı kontenjanlarının yüzde 40'ını YGS puanına, yüzde 60'ını da sınavsız geçişe ayırdı. Yani mevcut kontenjanın yüzde 60'ına o programla ilgili alanda okuyan meslek liselinin sınavsız geçiş ile, yüzde 40'ına ise alan dışı ve genel lise mezunlarının YGS puanı ile yerleşmesine olanak sağladı. Böylece sınavsız geçiş uygulaması yüzde 40 olarak kaldırılmış oldu.

Sınavsız geçişin kısmi olarak kaldırılmasının ne anlama geldiği ve kimi nasıl etkilediğini başka bir yazımızda ele almakla birlikte, bu değişikliğim meslek liselilerin sınavsız geçiş kontenjanını azalttığını ve genel lise grubundaki liselelerin de 2 yıllık üniversite programlarına yerleşme şanslarını arttırdığını söyleyelim. (Bu ve benzeri konular ile tercihlerle ilgili sorularınızı vakit buldukça facebook sayfamız üzerinden yanıtlıyoruz. Sorularınız için facebook.com/sinancagiran sayfamızı beğenebilirziniz)

Sinan ÇAĞIRAN - Psikolojik Danışman
facebook.com/sinancagiran
twitter.com/scagiran - facebook.com/scagiran

 
Toplam blog
: 157
: 12370
Kayıt tarihi
: 22.08.06
 
 

1996-2000 Ondokuz Mayıs Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü, Psikolojik Danış..