Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Haziran '17

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Obsesif Kompulsif bozukluk (Takıntı)

Obsesif Kompulsif bozukluk (Takıntı)
 

Takıntı kelime anlamı olarak ‘bir durum ve sorunla ilişkisi olan başka durum veya sorun’ ve ‘bir şeye hastalık derecesinde düşkünlük, obsesyon’ anlamına gelmektedir.

Her insanın küçük büyük takıntıları vardır. Ama bazı insanlar bunu çok daha derinden yaşar ve takıntıların boyutu o kadar büyür ki tüm hayatını esir alır. Yaşam enerjini sömürür. Obsesif kompulsif bozukluk sizi eve hapsedebildiği gibi sosyal hayattan da kopartabilir. Temizlik takıntısı, düzen takıntısı, sayma takıntısı, kontrol takıntısı en bilinenleridir. Genellikle ilaç tedavisi ve bilişsel davranış terapileri uygulanmaktadır.

Peki takıntılar nasıl oluşur?

Zihnimizden geçen bir düşünceye takılı kalırız. Aynı düşünce saniyeler içinde defalarca zihnimizden geçer ve bizi ciddi şekilde huzursuz etmeye başlar(Obsesyon). Bu huzursuzluk hissi içimizde o kadar büyür ki bu histen kurtulmak için bir eylem gerçekleştiririz(Kompulsiyon). Ve kısa süreliğine bir rahatlama hissederiz. Eğer aynı konu ile ilgili bu durum sıklaşırsa bir davranış biçimine dönüşür. Önce düşünce gelir, huzursuzluk başlar eyleme geçer rahatlarız. Huzursuzluktan sonra gelen kısa süreli rahatlama hissi bizi mutlu etmeye başlar. Hatta çoğu zaman kendimizi çok iyi hissederiz. Ta ki bunun çığ gibi büyüyüp hayatımızı esir aldığını fark edene kadar. Genellikle takıntısı olan insanlar bu durumu değiştirmeleri ve bir yardım almaları gerektiğini geç fark ederler. Çünkü bu durum onlara uzun bir süre normalmiş gibi gelir. Hatta sürekli ellerini yıkayan biri bunun normal bir davranış olduğunu düşünür. Elleri yara olmaya başladığında zihni elini yıkadığı suya, kullandığı sabuna bahane bulur. Yaşadığı sıkıntı yakınları tarafından anlaşılınca bunun normal bir davranış şekli olmadığını fark edebilir.

Takıntıların türleri farklı olsa da temelinde benzer sebepler yatar. ‘Suçluluk, yetersizlik ve korku’. Obsesif olmanın nedeni çocuklukta yaşanan ve üstü örtülen travmalardan kaynaklanır. Çocukluk döneminde ellerini yıkaması için mikroplarla korkutulan bir bireyin ileriki yaşlarında bu korku ‘temizlik takıntısı’ olarak ortaya çıkabilir. Ve bireyin hayatını ‘temiz ve kirli’ olarak ikiye ayırır. Hayatındaki her şeyi ‘temiz-kirli’ bakış açısıyla değerlendirir, mikroplardan ve kirli olmaktan korkarak yaşar. Kalabalık ortamlara, hastanelere gitmekten çekinir. Ellerini yıkmak için su bulamazsa ciddi bir travma daha yaşar. Kirli olma düşüncesi kişiyi o kadar zorlar ki kendine bile fiziksel zararlar verebilir.

Theta Healing terapilerinde öncelikle OKB’ yi neyin tetiklediği belirlenir. Sonrasında kişinin bilinçaltındaki ‘mikroplardan korunmak için ellerimi yıkamalıyım’, ‘annemin sevgisini hissedebilmem için sürekli ellerimi yıkamalıyım’, ‘güçlü olmam için mikroplardan korunmalıyım’ gibi en temeldeki kök inancı tespit edilir. Obsesif kompulsif bozukluğun(OKB) kişiye nasıl hizmet ettiği bulunur. Bu negatif kayıtlar temizlenir ve yerine olumlu kayıtlar yerleştirilir. Kişiye temiz olmanın nasıl bir his olduğunu, temiz olmanın nasıl hissedildiğini, temiz olmaya ve hissetmeye layık olduğuna dair ve daha pek çok his yüklemeleri yapılır. Çocuklukta yaşadığı travmayı ve travmadan kaynaklı yaşadığı ruhsal sıkıntıları atlatmasını sağlanır.

Theta Healing terapileri sadece temizlik/titizlik takıntısı için değil tüm obsesif kompulsif bozukluk çeşitleri için etkili bir terapi yöntemidir. Sağlıklı, rahat ve huzurlu yaşamak sizin de hakkınız.

Takıntılarınızın sizi sınırlandırmasına izin vermemeniz dileğiyle..

 
Toplam blog
: 4
: 633
Kayıt tarihi
: 31.05.17
 
 

ThetaHealer, Theta Healing Bilinçaltı Terapisti  ..