Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Eylül '14

 
Kategori
İlişkiler
 

Öfke yönetiminde etkili bir yöntem

Öfke yönetiminde etkili bir yöntem
 

Öfkeli haliniz sizi esir aldıysa


Yaşam yolculuğumuz devam ederken istenmeyen olumsuz olaylarla karşılaşabiliriz.  Bazılarımız çeşitli haksızlıklara uğrar, sevgilisi/eşi kendisini aldatır, dostundan/kardeşinden kazık yer, uzun süreli ilişkisi biter veya bir hastalığa kapılır.

Tüm bu olaylar kişiyi kırgın, üzgün ve endişeli hale getirir. Buna neden olan kişilerden intikam alma, acı ve zarar verme isteği bu süreci takip edebilir. Ve böylece negatif duygulardan biri Sizi ve artık yaşamınızı esir alabilir.

Öfke !!

Çoğu psikolog öfke yönetiminde en iyi çözümün bu duyguyu güvenli bir ortamda ifade ederek atmayı önerir. Bir kum torbası veya bir yastık kızgın olduğunuz kişidir artık ve başlarsınız yumruklamaya veya fotoğrafını alırsınız karşınıza ve istediklerinizi haykırarak atmaya çalışırsınız öfkenizi.  

Yapılan araştırmaların bazıları, bu çözümlerin küçük sıkıntıların kısa süreli stresini gidermeye yardımcı olabildiğini ancak büyük sıkıntıların uzun süreli üzüntülerini gidermeye yardımcı olamadığını hatta öfkeyi daha da arttırdığını belirtiyor.   

Çözümlerden diğeri de bir terapiste gitmek veya arkadaşlarınızla saatlerce bunun üzerine konuşmaktır.

Peki bu kadar vaktimiz veya paramız yoksa ne yapacağız?

Daha etkili bir çözüm var mı ?

Bir yöntem var ki saatler değil dakikalar gerekli.

“ Bana Faydası Ne? yöntemi ”

Hayatımızdaki olumsuz olayların bize sağladığı faydaları bulmaya çalışmak, kolay değil ama çözüm garantiliyse denemeye değmez mi?

Eşi tarafından aldatılan ve ayrılmak zorunda kalan bir kadın, bana faydası ne yöntemini uygulayıp

“ iyi ki bu başıma gelmiş yoksa rutin yaşamımda ben aslında bir ölüymüşüm ve farkında değilmişim, şimdi yeniden doğdum ve hayat çok farklıymış ” diyebiliyorsa.

Başından ciddi bir hastalık geçen biri çalışmaların sonucunda “ iyi ki başıma gelmiş şimdi yaşamda sıkıntı diye takıldığım şeylerin ne kadar anlamsız olduğunu fark ettim, şu an her dakikamın tadını çıkartıyorum” diyebiliyorsa, kesinlikle denemeye değer diye düşünüyorum.  Öfkelendiren bir durum yaşıyorsanız Siz de oturun ve düşünün; sizi öfkelendiren bu durumun size faydası ne?

Bunu yaptığınızda karşı tarafı veya kendinizi yargılayan ve suçlayan cümleler kullanmaya başladığınızı fark ederseniz cümlelerinizi öğrenen ifadelere çevirmeye dikkat edin. Faydayı bulana kadar çalışmaya devam edin.

Yolunuz açık olsun.

Meral Dal

Kurucu, Profesyonel Koç, Eğitmen

Gelişim Gezginleri Grup

http://www.gelisimgezginleri.com

 
Toplam blog
: 19
: 396
Kayıt tarihi
: 22.01.14
 
 

Eğitmen ve  Profesyonel Koçum. Gelişim Gezginleri Eğitim ve Danışmanlık kurucusu olarak bireylerin ..