Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Kasım '13

 
Kategori
Güncel
 

Öğrenci evlerine baskın mı düşünülüyor?

Öğrenci evlerine baskın mı düşünülüyor?
 

Görsel internetten alınmıştır.


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, üniversitelerdeki yurt yetersizliği sorunlarına dikkat çekerken, “ Kız - erkek öğrenci aynı evde kalamaz. Talimatını verdik, denetimi yapılacak” dedi. 

‘Eğitimle ilgili birçok problem’ bulunduğunu söyleyen Erdoğan, özellikle yurtlarla ilgili aksaklıkların altını çizdi. Vakıfların daha çok yurt yapmasını teşvik edeceklerini söyleyen Erdoğan, yurt eksikliğinin yol açtığı sıkıntıları sayarken çarpıcı bir örnek verdi ve şöyle dedi: 

“Denizli ilinde şahit olduk. Yurtların yetersizliği beraberinde çeşitli sıkıntılar doğuruyor. Üniversite öğrencisi genç kız, erkek öğrenci ile aynı evde kalıyor. Bunun denetimi yok. Muhafazakâr demokrat yapımıza bu ters. Vali Bey’e bunun talimatını verdik. Bunun bir şekilde denetimi yapılacak.” (Radikal.com.tr.)

Medeni Kanunun 11. Maddesi “Erginlik onsekiz yaşın doldurulmasıyla başlar.

Evlenme kişiyi ergin kılar.” Demektedir.

Pekâlâ, erginlik ne demektir? Haklarını kendi kullanmak için yasanın gösterdiği yaşa gelmiş olmaktır. Yani 18 yaşına. Yani yasalarımıza göre 18 yaşını dolduran bir birey tüm davranışlarından sorumludur. Bir suç işlenmişse bunun karşılığında verilecek cezayı da hak etmiştir.

Ceza Hukuku açısından ceza ehliyetinin olması gerekir. Ceza ehliyetinde yaş, belirleyici temel bir faktördür.

Türk Ceza Kanunu ve Çocuk Mahkemelerinin Kuruluşu, Görev ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanuna göre; Fiili işlediği zaman 11 yaşını bitirmemiş olanlar hakkında kovuşturma yapılamaz ve ceza verilemez, fiili işlediğinde 11 yaşını bitirmiş olup da 15 yaşını doldurmamış olanlarda farik-i mümeyyizlik (İşlediği suçun anlam ve sonuçlarını kavrayabilme yeteneği) araştırılır. 15 yaşını bitirmiş, 18 yaşını bitirmemiş olanlarda ise dürtü kontrolünün yetersiz olması nedeniyle verilecek ceza 1/3 oranında indirilerek verilir. Vikipedi

Görüldüğü gibi gerek ceza yasası ve gerekse Medeni Kanunda kişinin erginlik yaşı 18 olarak belirtilmiştir. Bu yaştan sonra kişi artık özgür bir bireydir ve ne isterse yapar. Hayatını kendi arzusuyla kurar, ya da yaşamak ister. Bizim gibi toplumlarda her ne kadar ailenin eli gençlerin üzerinden bir türlü çekilmese de, genç hayatına müdahaleden hoşlanmaz. Müdahale olduğunda da gerekirse bunu yasal yollardan bertaraf etme gücünün olduğunu da bilir.

Başbakan’ın son açıklamaları beni düşündürdü. Acaba bu söylemin ardında yeni yasal düzenlemeler mi var? Gençleri bağlayıcı. Yoksa bu günün yasalarıyla kontrol yetkisinin olmadığını düşünüyorum. Benim ikametime kim karışabilir ki. Kiminle oturduğum, kiminle evimi paylaştığım kimseyi ilgilendirmediği gibi, hele devleti hiç ilgilendirmez. Ben herhangi bir suç işlemediğim sürece.

Meclise türbanlı vekiller girdikten sonra Başbakan hızını alamadan bir de öğrenci evlerine çeki düzen vereyim diye düşünmüş olabilir. O zaman gelsin yeni ahlak yasaları… Eeee arkasından da gelsin yeni ahlak polisleri… Demokrasi treni varış noktasına son hızla ilerliyor...

Öğrenci evlerine baskınlar gündeme gelebilir…04 Kasım 2013

 
Toplam blog
: 278
: 1431
Kayıt tarihi
: 20.11.10
 
 

Bir Kamu Kurumundan emekliyim. Bloğumda; yaşadıklarımı, çevremde gözlemlediğim olaylar ile kendi ..