Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Ekim '11

 
Kategori
Oyunlar
 

Öğrenciler için bilgisayar oyunları külfeti

Öğrenciler için bilgisayar oyunları külfeti
 

bilgisayar oyunları


Yapılan araştırmalara göre, öğrencilerin %80 e yakını bilgisayar oyunu oynuyor. Bunlardan bir çoğunluğu bilgisayara kurulup oynanan offline oyunlar iken, yine azımsanamayacak bir kısım ise internet üzerinden oynanan oyunları oynamayı tercih ediyor. Peki öğrenci bütçesi ile oyun oynamak bakalım bu kadar basit mi?

Şu anda bir oyun şirketi yeni çıkan bir oyununu internet üzerinden en az 100$ gibi bir rakama satmakta. Türkiyedeki oyun distribütörleri ise neredeyse aynı fiyattan oyunu bizlere sunmakta. Çalışmayan bir kişi için oyunlara bu kadar para vermek gerçekten zor bir durum. Şu an piyasaya yeni çıkacak, en popüler oyun Battlefield 3 oyunu ve ön siparişler için 160 TL talep ediliyor. Türkiyede bu oyunu oynayacakların durumu düşünüldüğünde bu rakam çok üstte bir rakam. Bu oyunu para ile alamayan kişiler, genellikle bu tür oyunları kaçak bir şekilde yayınlayan web sitelerine giriyor ve oyunu indirmeyi tercih ediyorlar. Belki bilerek belki de bilmeden suç işliyorlar.

Daha düne kadar mp3 ve filmler de böyle kaçak yollardan indirilebiliyordu. Ama yapımcı şirketlerin ve distribütör firmaların bu işe el atıp, adli yollara başvurmaları ile birlikte artık internet üzerinden film veya mp3 indirilemiyor. Bazı kaçak siteler yayın yapmaya devam etseler bile, mutlaka bir gün onların da sonu aynı oluyor. Bugün belki oyun sektörü yaygınlaşmadığı için oyun firmaları kaçak yayın yapan oyun indirme sitelerini kapatmıyorlar ama yarın öbürgün film ve mp3 örneklerinde olduğu gibi, aynı akıbet onları bekliyor. Bu tip sitelerin kapatılıp, bedava oyunları indirme imkanı ortadan kalkınca, oyun satın almaya talep artacak ve fiyatlar düşecek.

Oyunları oynamak için bir diğer külfet ise sistem gereksinimleri. Sanki oyun yapım firmaları, bilgisayar donanımı üreticileri ile anlaşmış gibi çalışıyorlar. Her yeni çıkan oyun en üst sistemi istiyor. Bunun için gereken ekran kartı ve işlemci masrafları da öğrencilerin belini bükecek cinsten.Sürekli yüksek performanslı bir donanım kuramıyoruz ve aldığımız son sistem bilgisayar yaklaşık 2 senelik bir süre içerisinde oyunlar için yeterli gelmemeye başlıyor. Bu da oyun piyasasını takip etmenin zor olduğunu gösteriyor.

Ortalama bir bilgisayar oyuncusu, oyunları satın alarak oynasa ve senede oynadığı 6 oyun olsa, donanım gereksinimleri ile birlikte senede 1300 TL gibi bir bütçeyi oyunlar için ayırması gerekiyor. Bu da aylık 100 Tl nin üstüne çıkıyor ki; çoğu öğrenci bu kadar burs veya harçlık alamıyor aylık. Ama neredeyse her öğrencinin evinde bir bilgisayar var. Bunun sonucu olarak internetten ücretsiz olarak oynanabilen Metin2, Wolfteam gibi online oyunlar gençlerin arasında hızlı bir popülerliğe kavuşuyor. Fakat bu tarz oyunlar, yapıları itibarı ile oyuncuya bilgisayar başına hapsetmek için dizayn ediliyor. Bu oyunları oynayan çoğu oyuncu hırs yapıyor ve sonucunda karakterini geliştirmek için çeşitli itemler satın alıyor. Bu tip oyunlar bağımlılık kazandırdığı için, derslerde ve sosyal hayatta bir düşüş takip ediyor.

"Peki sen ne yapıyorsun, nasıl bir çözümün var bu konu için?" diyecek olursanız, şahsen ben öyle her oyunu artık bilgisayarıma yükleyemiyorum. Ben de bir öğrenciyim ve bir öğrenci gibi davranma sorumluluğumun bilincindeyim. İnternette oynanan online oyunlar beni çok heyecanlandırmadığı için daha çok bilgisayara yüklenen oyunlar oynuyorum. Ama daha çok oynamadığım eski oyunların konularına bakıyorum veya demolarını oynayarak fikir sahibi oluyorum. Çünkü oyunlar eskidikçe fiyatları düşüyor ve internette 5$ -15$ arasında bundan 1-2 sene öncesine ait, zamanının popüler oyunlarını satın alabiliyorum. Yani bir bakıma oyun piyasasını 1-2 sene geriden takip etmiş oluyorum. Ama sonuçta bilgisayarımda zevk alabileceğim üst düzey oyunları oynuyorum. Oyunları genellikle oyun indir sitesinden demo versiyonlarını indirerek, test ediyorum.Test edip hoşuma giden oyunun fiyatına bakıyorum ve bütçeme uygunsa satın alıyorum. Demo olarak oyunları indirip test ettiğim web sitesini merak ediyorsanız linkini vereyim : www.indiroyunu.com

 
Toplam blog
: 17
: 7163
Kayıt tarihi
: 09.01.11
 
 

Kocaeli'de yaşamakta olan Elektrik Mühendisliği son sınıf öğrencisiyim. Aynı zamanda elektrik arıza ..