Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ağustos '15

 
Kategori
Kitap
 

Öğretmen Ensar Turgut Tekin'den Çanakkale kitabı

Öğretmen Ensar Turgut Tekin'den Çanakkale kitabı
 

Eski Aydın Milletvekilimiz şair-yazar aynı zamanda değerli bir eğitimci olan M. Kemal Yılmaz, bir sözünde “ Öğretmenin emeklisi olmaz, o yaşadıkça öğretendir, eğitendir ve üretendir” diyordu. İşte deneyimli öğretmenlerimizden Ensar Turgut Tekin’de merhum M.K. Yılmaz’ım tanımladığı öğretmenlerden biridir E.Turgut Tekin. Şimdi masamın üzerinde E.Turgut Tekin’in iki kitabı var masamın üzerinde. Bunlardan biri “Yıl Dönümünün 100.Yılında Çanakkale Zaferini Anıyoruz, ikinci kitabı Sarıkamış Harekâtı ve Ötesi” adlarını taşıyor. Bu her iki eseri de İzmir’e Kartopu Yayıncılıkta 2015 yılında basılmıştır. Ben bu yazımda E.T.Tekin’in Çanakkale Zaferi’yle ilgili kitabından söz edeceğim.  ( Bir başka yazımda  Ensar Bey'in Sarıkamış  Harekatı ve  Ötesi " kitabından da   söz edeceğim ).

Bilindiği gibi bu yıl Çanakkale Zafer’inin 100. yılında bütün yurtta törenlerle anıldı. Törenler, sempozyumlar yapıldı ve sergiler açıldı.  Çanakkale Şehitleri rahmetle ve saygıyla bir kez daha anıldı.  Değerli meslektaşımız eğitimci-yazar Ensar T.Tekin’de boş durmayarak “Çanakkale Zaferini Anıyoruz”  eseriyle bu törenlere merhaba dedi. Kitabın tertemiz bir baskısı olup 21X27 ebadında ve 208 sayfadan ibarettir. Kitabın giriş bölümünde İstiklal Marşı ve Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kalpaklı bir fotoğrafına ile birlikte  “Yurtta barış, Cihanda barış ”  vecizesine yer vermişlerdir. Bir başka sayfada Atatürk’ten sonra gelen 12 Cumhurbaşkanlarımızın resimlerini almalı unutmamışlardır. Kitabın giriş bölümünde E.T.Tekin özetle şunları yazıyor:   

Çanakkale Türkiye’nin bir ulusal kahramanlık destanıdır. Bu kutsal topraklar üzerinde Birinci Dünya Savaşı’nın kanlı çarpışmalarından biri yaşamıştır. Düşman, dünyanın en güçlü donanmasıyla Çanakkale Boğazı’nı zorla geçmek için bütün, gücüyle yüklenmiş, Türk savunması karşısında 15 Mart 1915 tarihinde günümüzden tam yüz yıl  önce ağır kayıplara uğrayarak geri çekilmek zorunda kalmıştır… Çanakkale ulusumuz için bir dönüm noktasıdır. Ulus, çökmüş bir yönetim altında bile Atatürk’ün önderliğinde Ulusal Eğe menlik ve Kurtuluş Savaşını kazanmış, genç Türkiye Cumhuriyetini kurmuştur” diyor.

Ensar Bey’in Çanakkale kitabı dört bölüm halinde olup, İlköğretim okulları seviyesinde dört bölüm halinde hazırlanmıştır.  Kitapta yer alan konulardan bazıları şunlardır: Çanakkale Savaşlarında Başbakan olan Talat Paşa kimdir? ( 25),Ermeniler Talat Paşa’yı Neden Öldürdüler? (26),Savaşı Yaratan Adam ( 28), Çanakkale Savaşlarında Savunma Düzenleri ve planlar (33), Çanakkale Savaşlarında Görev Yapan Birlikler ve Komutanlar (38),Resmi Tarihimize Göre Çanakkale Kara Savaşlarının Gerçek Yönü ( 50),Savaş Cepheleri(59), İkinci Çıkarma Hazırlıkları( 67),Mustafa Kemal’in Yeni Görevi (72),Yabancılar Gözüyle Çanakkale Savaşları (79),Emekli Korgeneral Fahri Belen (90),Çanakkale’de Parlayan Yıldız Mustafa Kemal Atatürk (100),Birinci Dünya Savaşının Etkileri (107),Çanakkale Savaşlarının Sonuçları  (tablolar- 108),Kanlı Sırtta Dikilen Sancak  (116), Düşmana İlk Hücum Nasıl Oldu ( 130), Anzaklar Çok Şaşırmışlardı (144),Vatan Şairi Namık Kemal (154) ve Türklerde Bayrak Sevgisi(173) gibi ana başlıklardan seçtiklerimizden bazılarıdır.

Kitabın içinde Çanakkale Savaşları ile ilgili fotoğraf, harita ve bol rakamlı istastiklere de yer vermişlerdir. Haritalar ve resimlerin bir kısmı renkli olarak basılmıştır. Bu da kitaba ayrı bir güzellik katmışlardır.

Kitapta seçilen konular kısa ve özlü olarak ortaya konulmuş akıcı ve yalın, anlaşılır ve sade bir Türkçe ile kaleme alınmıştır. Ayrıca kitabın hazırlamasında Çanakkale ile ilgili 50 ‘den fazla zengin bir kaynakçadan da yararlandığını görüyoruz.  Yalnız benim daha önce Sayın E.T. Tekin’e imzalı olarak armağan etiğim   “Çanakkale İçinde Aynalı Çarşı –Araştırma –İnceleme (4.baskı- 2008), adını taşıyan kitabımı kaynaklar arasında göremedim, bu gözden kaçmıştır galibe. Tabi ben bunu bir eksiklik olarak görmüyorum.

Değerli meslektaşım eğitimci yazar Ensar Turgut Tekin’i bu çalışmalarından dolayı tebrik ediyor, bu değerli ve kalıcı, nitelikli eserini özellikle tüm öğretmen ve öğrencilerimize sağlık veriyorum.

 

Abdülkadir  GÜLER

25. 08.2015-  SÖKE

 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..