Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Kasım '15

 
Kategori
Okullar
 

Öğretmenler ne ister?

Öğretmenler ne ister?
 

Öğretmenler insan mühendisleridir.


MEB.Teftiş Kurulundan emekli olmadan önce, 1969 - 1990 yılları arasında İngilizce öğretmenliği de yaptım. Eğitim üzerine yazdığım yazılarımın çoğunda, aranılan, örnek olması gereken – ideal - öğretmenin özelliklerini yazdım.

Bu yazımda, yarınlarımız olan çocuklarımızı yetiştiren, onları hayata hazırlayan ve yönlendiren değerli öğretmenlerimizin de huzur içinde, başarılı bir eğitim ve öğretim yapabilmesi,  insanca yaşaması için gereksinimlerini ve isteklerini- bir öğretmen olarak- dile getirmek ve düşüncelerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.

Öğretmen öğrencilerini çağın şartlarına uygun ders programlarıyla, donanımlı sınıflarda, araştıran bireyler olarak yetiştirmek için, alan bilgisi kullanabilmek amacıyla sınıflarında ve laboratuarlarda yeterli teknolojik olanaklar, ders araç-gereci ve kendileriyle sürekli iletişim içinde olan veliler  ister.

Özel sorunlarını sınıf kapısında bırakmak için de, okul yönetimince kendisine destek olunmasını, performans çalışmalarında objektif değerlendirme yapılmasını bekler. Çünkü “Çalışanlar, olumlu çalışmalarının farkedilmelerini ister.”

Öğrencilerini başarıyla üst eğitim kurumlarına gönderme gayreti içinde olan, özverili ve olumlu çalışmalarıyla, okulunun adını kamu oyuna duyuran çalışkan öğretmenlerimize,  okul yönetiminin  veya ilçe Milli Eğitim Müdürlüğünün “arkadaşlarından daha üstün çalışmaları olduğu için”,  bir “Teşekkür” veya “Takdir” belgesi vermesi, ya da maddi ödüle layık bulması, onu hak eden öğretmenlerimizin çalışma ve verimliliğini hiç şüphesiz arttıracaktır. Öğretmen amirlerine güvenmek ve çocukların eğitiminde de velilerden destek ister.

Ancak, ele alınması gereken bir husus; MEB. Alo 147 hattına gelen “asılsız ihbar ve şikayetlerin işleme konulması da” öğretmenlerin huzurunu kaçırmakta, meslek heyecanını öldürmekte, derslerdeki başarılarını düşürmektedir.

Öğretmenlerden üniversiteden mezun olduktan sonra, alanında diploması olmasına rağmen, öğretmen olarak atanması için KPSS Alan sınavına katılması ve yeterli puanı alması istenir. Atanmak için de aylarca bekletilir. Ataması yapılırsa, gittiği yerde kalacak lojmanı veya yeri var mıdır? Özellikle doğu ve güneydoğu mezralarında can güvenliği sağlanabiiyor mu? Yarın ne olacak kaygısı içinde olan öğretmenden yeterli başarı beklenebilir mi?

Bekâr öğretmenler yuva kurmak istediğinde, eş durumundan aynı llçeye tayinleri için uzun süre bekletilir. Öğretmenlerimiz kendini geliştirmek ister.  Beklli dönemlerde, mesleki yönden alan bilgisinin güncellenmesi için ne zaman Hizmetiçi Eğitime alınacağı da bilemez.

Öğretmenlerimiz hastalandıklarında tedavi veya dinlenme amaçlı geldikleri il veya ilçelerdeki  Öğretmenevlerinde kolaylıkla yer bulabiliyorlar mı?

Günümüzde çoluk-çocuğuna her istediğini alabilecek düzeyde maaşı yetmekte midir? Ek iş yapmak onların kariyerlerine uygun mudur?

Emekli  olan öğretmenlerimiz de – kredi kartına bağımlı - bireyler olmak zorunda bırakılmamalıdır. Onların sevgi ve saygıya layık oldukları kadar, maddi olanaklarının iyileştirilmesi unutulmamalıdır.

Öğrencilerini topluma yararlı bireyler olarak yetiştirmek isteyen değerli öğretmenlerimizin, yukarıda bir bölümünü ifade ettiğim konularda gerekenin yapılmasını istemeleri en doğal haklarıdır.

Sevgi ve saygılarımla.

Ali İhsan ÖZÇAKIR

 MEB. Emekli Bakanlık Başmüfettişi

            

 
Toplam blog
: 172
: 4867
Kayıt tarihi
: 07.04.09
 
 

50 yıllık eğitimciyim. İngilizce öğretmenliği ve Bakanlık müfettişliği yaptım. Bunca yıllık eğiti..