Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Temmuz '14

 
Kategori
Beslenme
 

Okul Kantinlerinin çocuklarımızın beslenme alışkanlığına etkisi

Okul Kantinlerinin çocuklarımızın beslenme alışkanlığına etkisi
 

Okul çocuklarının sağlıklı ve dengeli beslenmesi fiziksel, ruhsal ve sosyal gelişmeyi sağlamanın yanı sıra hastalıklardan korunması açısından da önemlidir .


Okul çocuklarının sağlıklı ve dengeli beslenmesi fiziksel, ruhsal ve sosyal gelişmeyi sağlamanın yanı sıra hastalıklardan korunması açısından da önemlidir. Okul çağındaki çocuklar sürekli büyüme ve gelişme içindedirler. Bu nedenleçocukların enerji ve besin ihtiyaçları yüksek olması, çocukların sağlıklı ve dengeli beslenmeleri önem taşımaktadır. Günün büyük çoğunluğunu kapsayan okul saatleri, çocukların hayatlarında büyük rol oynadığı gibi, beslenmelerini de direk etkilemekte.

Bu dönemde alınacak her türlü koruyucu önlemler tüm yaşantıları boyunca etkili olabilecek yararlar sağlayacaktır.

Milli Eğitim Bakanlığı'nca okul kantinlerinin mevcut yapısının incelenerek, işleyişine ilişkin eksiklik ve sıkıntıların tespiti için iç denetim yoluyla ''Okul Kantinleri Raporu'' hazırlanmış ve bugün o raporu okudum.

Raporda, çocukların okulda verimli olabilmeleri için iyi sağlık koşulları içinde olmalarının gerekli olduğu vurgulanarak, çocuğun okul hayatına başlaması ile birlikte çocuklarda gıda seçiminde ailenin etkisinin azaldığı, çevrenin etkisinin önem kazanmaya başladığına dikkat çekiliyor.

Araştırmaya göre, okul kantinlerinde öğrenciler yiyecek olarak en çok tost-simit, çikolata, cips; içecek olarak ise su, ayran ve kola tüketiyormuş.

Raporda Türkiye genelinde yapılan yazışmalarda denetim sürecine ilişkin ifade edilen temel sorunlara da değinilerek, okul kantinlerinde gıdaların ambalajsız ve açıkta satışının yapıldığı, çiğ hazırlanan yiyeceklerin üzerinin streç film ile kapatılarak yeterince muhafaza edilmediği, okul idaresinin gıda güvenliği ve hijyen konusunda bilinçsiz olduğu ifade edilmekte.

Türkiye deki okullar bu durumdayken diğer ülkelerde neler oluyor.

İngiltere'de her okulda diyetisyenin olduğu, hamburger, sosis ve et içeren yiyeceklerde ciddi sınırlamaların getirildiği belirtiliyor, bu tip ürünlerin iki haftada bir gün satılmasına karar verildiği ifade edilmekte, Kantinde gazlı içeceklerin satışa sunulmuyormuş.

Fransa'da ise özel beslenme uzmanlarının istihdam edildiği, gazlı içecekler yerine sadece suyun satıldığı ifade edilmekte.

Lüksemburg'da ise okul kantinlerinin 3 ayda bir Sağlık Bakanlığı'nca denetlendiği, kantinde satılan ürünlerin fiyatının ilgili Bakanlıkça belirlendiği kaydedilmekte.

Böyle bir durumda anneler ve babalar sizler evinizde çocuğunuza ne kadar sağlıklı besinler yedirmeye çalışsanız da okula gittiğinde çocuk en çok harçlığını kantinde harcama eylemi gösteriyor. Ne kadar öğretmenler, diyetisyenler okullarda beslenme eğitimi verse de okul kantinlerinde sağlığı tehlikeye sokan besinler satılmaya devam ettiği sürece çabalarınız boşa gidecektir. Çocuğunuz sağlıklı beslenmeyecektir.  

Okul yöneticileri, öğretmenler, okul aile birlikleri ve özellikle anneler sizler birlik olarak aldığınız kararlarla çocuklarımızın sağlıklı beslenmesin sağlayabilirisiniz.

NASIL MI ?

Kantinlerde çocuklarımız için neler olmalı; evimizde çocuklarımıza hazırladığımız yiyecekler gibi; simit yerine evimizde hazırladığımız gibi peynirli poğaçalar, börekler, peynirli (domatesli, marullu ) sandviçler, evde yaptığımız kekler, kurabiyeler, taze sıkılmış meyve suyu, meyveler, ayran, süt  taze meyvelerden hazırlanmış kompostolar, cips yerine kuru meyve ve ceviz, fındık, badem vb. hijyen kurallarına göre hazırladığımız yiyecekleri yine hijyenik şekilde paketlendiğinde risksiz besinler hale gelir ve çocuklarımız rahatlıkla tüketebiliriler.

Anneler ve Babalar okul yönetiminden çocuklarınız için sağlıklı besinler tüketmeleri için talepte bulunmalısınız. Sadece eğitim yeri olarak görmeyelim okulları çocuklarımızın sağlığı içinde çok önemli yerlerdir.  

 
Toplam blog
: 16
: 6293
Kayıt tarihi
: 04.09.12
 
 

Nurten PEHLİVAN GÜNDÜZ 2000 yılında Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünden mezun..