Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Kasım '18

 
Kategori
Eğitim
 

Okullarda Sınav Mevsimi

Okullarda Sınav Mevsimi
 

Herkese merhaba;
 
Kasım ayının başlamasıyla okullarda da sınav telaşı başladı. Öğretmeni, öğrencisi, en çok da velisiyle okullar sınavlara hazırlanıyor. Öğretmenlerimizi  soru hazırlama ve sınav okuma işleri sebebiyle yoğun günler bekliyor. Öğrencilerimizin de pek çoğu sınav kaygısıyla baş etmeye çalışıyor. Anne-babalara baktığımızda da bazen öğrencilerden çok daha stresli olduklarını görebiliyoruz. İşte tam da bu sebeple geçtiğimiz haftalarda kaygı ve okul fobisi ile ilgili  yazarken kısaca değindiğim ailelerdeki mükemmeliyetçiliğin ve başarı baskısının çocuklarda yol açtığı kaygıya daha detaylı olarak tekrar değinmek istiyorum.
 
Çocuklarla son zamanlarda sınav kaygısı ile ilgili yaptığım görüşmelerde hatalı çalışma alışkanlıklarından kaynaklı yeterli öğrenmenin gerçekleşmemesi, özgüven ile ilgili eksiklikler, çocuğun sınava yüklediği anlam gibi pek çok sebeple sınav kaygısı yaşadıklarını görüyorum. Çocukların kendisinden kaynaklı bu gibi sebeplerin dışında onları en çok kaygılandıran şey ailelerin sınav sonucuna vereceği tepki ve kendilerinden beklentileri. 
 
Kaygının belli bir düzeye kadar var olması normal ve istenilen bir durumdur. Orta düzeyde bir kaygı çalışma ile ilgili motivasyonu yükseltir. Anne-babaların sınav sonuçlarına gösterdiği olumsuz tepkiler çocukların zaten var olan sınav kaygısını daha da arttırmakta, yükselen kaygı hali sınav esnasında çocuğun okuduğunu anlamasını ve dikkatini toplamasını zorlaştırmaktadır. Ayrıca kaygının yol açtığı fizyolojik belirtiler (örneğin; karın ağrısı, mide bulantısı gibi) çocuğun sınav anında kendini kötü hissetmesine sebep olmakta, başarısını olumsuz etkilemektedir.
 
Peki anne-baba olarak ne yapmalı?
 
Öncelikle çocuğunuz eve geldiğinde sınavın nasıl geçti yerine günün nasıl geçti sorusuna kendinizi alıştırmanız gerekiyor. Sınav öncesinde çocuğunuza verdiği emekleri gördüğünüzü ve çabasını takdir ettiğinizi söylemeniz, sınav sonrasında yaptığı hataların doğrusunu öğrenmesi için teşvik etmeniz, gerekirse yaptığı hatalara birlikte bakmanız çocuğunuzun iyi hissetmesine destek olacaktır. Eğer çocuğunuzun çalışma alışkanlıkları ile ilgili bir sorun yaşadığını fark ettiyseniz birlikte program hazırlayabilir ya da okul psikolojik danışmanından bu konuda destek isteyebilirsiniz. 
 
Yapılan en büyük hatalardan biri de çocuğunuzu sınıfındaki diğer arkadaşlarıyla kıyaslamaktır. Çocuk arkadaşlarıyla kıyaslandığında kendine güvenini kaybederek değersiz hissedebilmekte, sonrasında da arkadaşlık ilişkilerinde sorun yaşayabilmektedir. Çocuğunuzu gerek akranları gerekse kendi öğrencilik hayatınızla kıyaslamanız, onun başarısına katkı sağlamayacağı gibi duygu durumunu da olumsuz etkileyecektir.
 
Unutmayın, her çocuk biricik ve çok özeldir. 
 
Sevgiyle kalın...
 
 
Toplam blog
: 36
: 296
Kayıt tarihi
: 10.10.18
 
 

Eskişehir Anadolu Üniversitesi, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümü mezunuyum. 2014 yılınd..