Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Nisan '15

 
Kategori
TV Programları
 

Ol Mahiler

Ol Mahiler
 

google


“... ki derya içre yaşarlar

Bilmezler derya içre oldukların...”

Beyt biçiminde bir özdeyiştir bu ve çokça da doğrudur.

Yeni kuşak Yanki televizyoncular için de doğruymuş, bunu gördük.

Geçen gün, Bloomberg’in bizdeki iki kanalından birinde röportajcı bir adam ve yapımcılar, debelene debelene televizyonların yeni altın çağını anlamaya ve irdelemeye çabalıyorlardı ve bunu da beceremiyorlardı.

Oysa onların görmediği ve dile getirmediği 2 şey var yeni kuşak televizyonlarda:

Bir: Gerçekçilik.

İki: Seks ve şiddet: Abartılı değil, gerçekte oldukları gibi, yani yaşamdaki abartılı halleriyle.

Örneğin eski dizilerde veya Holywood filmlerinde, ‘Spartacus’teki gibi, köleler sahiplerini kıtır kıtır doğramazlardı. Bunu Kirk Douglas’lı ilk ‘Spartacus’ filminden biliyoruz.

Yine Spartacus’taki gibi, gerçek Romalılar da zamanında öyle seks yaptıkları ve şiddet gösterdikleri halde, şimdiki ‘Spartacus’taki seks ve şiddet sahneleri yoktu.

Tabii bu 2 durum, 1986’da televizyonun 50. yılı belgeselinden saptandığı üzere, seyircinin giderek daha yüksek doz istemesi ve yapımcıların da bunu er veya geç onlara vereceği durumuyla çakışık.

Ancak o zamanlarda bile, ‘Dr. House’un problem çözücülüğünün ve ‘Dexter’ tipi meta-kötü kahramanların olması umulmuyordu henüz. Daha da önemlisi, ikisinin de dizinin sonunda ölmemesi ve gayet kriminal kriminal tüymesi, en sürpriz durum oldu. Sonuçta ‘Dr. Kimble’, en azından ABD versiyonunda greçekten suçluydu ve yakalanıyordu.

Yapımcıların, esnek zamanlı yayın olarak niteledikleri şey ise, çapraz medya döneminin bir özelliği, yeni dizilerin yarattığı bir şey değil.

Burada, benim de merak ettiğim ve yanıtını aldığım bir durum-soru vardı:

Yeni dizilerin seyircisinin % 80’i, diziyi ilk gecesinde izlemiyormuş. Tabii, televizyonun erken dönemlerinde, yayın zamanı sınırlı ve boş iken, neden aynı dizinin haftada birden çok kez yayınlanması düşünülmemiş ayrı konu.

Yapımcıların yine feci yanıldığı bir nokta daha var:

Yaratıcı kadro.

Adamlar, bu konuda herkesin dizi dizi sırada beklediğini önesürüyor ama bu yeni dalganın da, önümüzdeki 3-4 yılda tekleyeceğini göremiyorlar henüz.

Yani, yaratıcı kadronun yaratıcılığı ve yaratıları, şimdiden dibi görmeye başladı.

Yeni hiçbir dizi, ‘Dr. House’, ‘Spartacus’ ve ‘Dexter’ gibi değil. ‘Dexter’ temalı ‘Following’ ve ‘Hannibal’ yerlerde sürünüyor.

Bundan sonraki sıçrama adımı, ‘Assassin’s Creed’in denediği ve henüz sonucunu görmediğimiz, oyun / çapraz medya dizisinden yapılacak filmler ve dizi filmlerde.

Çok basit:

‘Flashforward’ dizisi, Dünya’nın tüm seyircilerine fazla geldi ve ‘Neuromancer’ de henüz film yapılamadı yazılmasından 30 küsur yıl sonra bile.

Yani, bazı kültürel evrimlerin adımları daha oluşmadı.

Onlar da daha sonra oluşacak...

Balıklar denizi bilmezse, balıkçılar bilebilirler belki...

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..