Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Eylül '16

 
Kategori
Eğitim
 

Önce ahlak eğitimi

Önce ahlak eğitimi
 

“Merhametli çocuklar yetiştirin hayata, mal mülk, para geçer lakin insanlık baki kalır.”

Nuran Taydaş  Çal

Yeni eğitim-öğretim dönemi başladı. Ailelerde, öğrencilerde büyük bir heyecan var. Özellikle, çocukları okula yeni başlıyorsa, bu heyecan tarif edilemeyecek derecede yüksek. Belki aylar öncesinden, okullar seçildi, seçilen okullarda öğretmenler ayarlandı.

“Hiç olur mu öyle şey” diyenleri duyar gibiyim ama oluyor.

“Şu öğretmenin sınıfından kaç kişi derece almış, eğitimi çok güzelmiş” diyerek bir öğretmen göklere çıkarılırken, diğer öğretmenler, ikinci sınıf muamelesi görüyorlar.

Keramet gerçekten de öğretmende mi?

Eğitimde bugüne kadar anlaşılmayan bir konu var. Bir öğrencinin başarılı olması üç etkene bağlıdır;

-Öğrencinin istekli ve öğrenemeye açık olması

-Ailenin, öğrenci ile yakından ilgisi

-Öğretmenin öğrenci ile ilişkisi ve eğitimi

Birçok ebeveyn, baştaki iki faktörü atlayarak, öğretmen üzerine odaklanıyor. Bununla birlikte hiçbir öğretmenin elinde sihirli değnek yoktur ve her öğrencinin öğrenme kapasitesi farklıdır.

Kimi öğrencinin duygusal zekâsı yüksekken, kimi öğrencinin de sayısal zekâsı yüksektir. Bu sebeple, ebeveynler ve öğretmenler çocuğun ilgi alanına göre bir yol izlemelidirler.

Düşünün bir kere, savaşları, katliamları yapan, küçücük bebekleri öldüren, bir yemek sofrasına koca mermileri atan ve yapan eller, üniversite okuyan kişiler.

Bir başka ülkenin yeraltı kaynaklarına göz dikerek sömürge uygulayan devlet yöneticileri, en iyi akademik kariyer yapan siyasiler değil mi?

Biz bugün çocuğumuzun matematikte, fende, edebiyatta, fizik ve kimyada süper çocuklar olmasını isterken, yarış atı misali o sınavdan bu sınava sürüklerken, hırslı, önüne çıkan her engeli kendi yöntemleriyle kaldırmaya çalışan, başarmak için başkasının sırtını eze eze çıkmaya çalışan bir nesil yetiştirmenin endişesini taşıyorum.

Okullarda gördüğüm kadarı ile bu endişemde de haksız olmadığımı düşünüyorum.

Bir çocuğun, kilosu yüzünden, taktığı gözlük yüzünden, engeli olan bir uzvu ya da konuşma bozukluğu yüzünden, acımadan dalga geçen, her fırsatta ezmeye çalışan çocuklar var okullarda. Bu çocuklar yüzünden, okula gitmek istemeyen pırıl pırıl öğrenciler ve onlar için üzülen aileler.

İşte bu sebepten dolayı, ahlâklı, merhametli çocuklar yetiştirmeliyiz. Onların ilmi eğitimleri yanında manevi eğitimlerini de birlikte vermeliyiz. Eğitimin ilk basamağı ailede başlar. Bu eğitim okul ile desteklenerek ileri seviyelere yükselir.

Sevgili veliler; Çocuklarınızın yüreklerine ekeceğiniz sevgi tohumlarının önemini asla unutmayın. Onları şefkat ve ahlâk yağmurları ile sulayarak büyütün.

Unutmayın! Bu ülkenin başarılı ama bir o kadar da ahlâklı nesillere ihtiyacı var. Ahlâk çizgisi olmayan bir insanın, iman derecesi de zayıf olacaktır.

Şimdiden tüm Öğretmen ve öğrencilerimize başarılı bir yıl diliyorum.

Sevgi ve muhabbetle kalınız…

NURAN TAYDAŞ ÇAL

E_MAİL: nuran_cal@hotmail.com

FACEBOOK: https://www.facebook.com/nuran.cal

TWİTER:  https://twitter.com/SARENDE

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 35
: 501
Kayıt tarihi
: 30.04.14
 
 

1976 Denizli doğumlu olan yazar; ilk-orta-lise eğitimlerini Denizli'de tamamladı. Eskişehir Anado..