Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Ağustos '14

 
Kategori
Anılar
 

Orada kimse var mı?

Orada kimse var mı?
 

Çaresizlik


Büyük Marmara Depremi'nin yıl dönümünde hayatını yitirenlere ve o günün acısını bir ömür boyu yaşayacak olanlara saygıyla...
 
ORADA KiMSE VAR MI?
 
Öyle acılar vardır ki, usun çizgisini aşar, deli eder kişiyi, ötekilerden ayrılır.
 
Sanıyorum daha önceleri evrenin büyük ölçekleri içinde, doğanın tartışılmaz gücü ile bu denli yalın yüz yüze gelip, umarsız kaldığımız bir anı hiç yaşamadık. Yıkıntıların oluştuğu, büyük bir ürkünün damarlarımızda dolaşmaya başladığı o an, aynı zamanda yüce insani ve evrensel değerlerin de doruğa ulaştığı andı.
 
Yıkıntıların içinden çoğalarak çıkıp, üzerlerinde bir kısmında yatak giysileri, hemen hepsi eşlerini, çoluk çocuklarını gecenin karanlığında bırakarak görev yerlerine koşan, ameliyatlara giren arkadaşlarımız vardı. Onlar birer kahramandı... Deprem anını ve sonrasını Kocaeli'de yaşayıp, SSK Hastanesinde görev yapan birisi olarak şimdi durup geriye baktığımda zihnimi kurcalayan bir soru onca yıl geçmiş olmasına rağmen hala tam olarak cevap bulmuş değil. Kurumsallaşamamak, sistemsizlik bizim alanımızda da kendi kahramanlarını yaratıyordu. Oysa bizim normal işleyen bir düzende, normal işlerini yapanlara, önceden hazırlığı yapılmış bir işlerliğe daha çok gereksinmemiz yok muydu sorusu bu. Önceden hazırlıksız olarak yakalanmak hafifletici bir neden olamaz kuşkusuz.
 
Varlığını kuşaklarımızın orta okul coğrafya  kitaplarından bildiği Kuzey Anadolu Fay Hattına, bilimselliğe sırt dönmenin, boş vermişliğin faturasını ödemiyor muyduk bütün kurumlarca?
 
Kuşkusuz değeri tartışılmaz hizmetleri zor koşullar içinde üretiyor, normal koşullarda bile kişisel becerilerini kullanarak açık kapatmaya alışmış bir sistemin çalışanları olarak herkes elinden geleni yapıyordu.
 
Daha iyisini yapamaz mıydık? İlimizin hekim ve sağlık çalışanı potansiyelini daha verimli kullanamaz mıydık?
 
O günlerin acılı, zor koşullarda anaların ak sütleri gibi helal alın terlerini akıtarak çalışan, yaralı insanlarımıza yardım elini uzatan herkese, ilk günlerde yetişerek unutulmaz hizmetler yapanlara, komşu ve uzak illerden gelerek yardımlarını esirgemeyen sağlık çalışanlarına, TTB Merkez Konseyi’ne Kocaeli Tabip Odası hekim ve çalışanlarına, tüm hastane hekim ve sağlık çalışanlarına aradan 15 yıl geçse de borcumuzu ödemiş sayılmayız.
 
Depremi takip eden günlerde kurtarma çalışmalarını yapanların dilinde, bir umut ışığı gibi yükselen ve o günlerin sembolü olmuş bir sesleniş vardı. Orada kimse var mı?
 
Şimdi olası bir Marmara Depremini beklerken, bir daha böyle hazırlıksız yakalanmamak için, gerçekten;
 
ORADA KİMSE VAR MI?
 
Akın YAZICI
17 Ağustos 2014
Erdek
 
Toplam blog
: 190
: 391
Kayıt tarihi
: 07.05.14
 
 

1965 Ankara Üniversitesi Tıp fakültesinden asker hekim olarak mezun oldum. Gülhane Askeri Tıp Aka..