Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Eylül '16

 
Kategori
Çocuk Sağlığı
 

Orta kulak enfeksiyonlarına dikkat!

Orta kulak enfeksiyonlarına dikkat!
 

Dün ailemize katılan miniklerle ilgilendiğim için size birşeyler yazamamıştım bugün güzel bir konuyu konuşalım. Malum grip sezonu başladı. Grip beraberinde orta kulak enfeksiyonlarınıda getirmekte. Ozaman orta kulak enfeksiyonları başlamadan önce biraz bilgilenmekte fayda var.
 
 
Orta kulak nedir?
 
Önce orta kulak dediğimiz yapıyı bir açıklayalım.Kulağı tıbbi olarak 3 yapıya ayırıyoruz.
Dış kulak dediğimiz ilk kulak kepçesinden başlayıp kulak zarına kadar olan kısım.
Orta kulak dediğimiz yapı kulak zarından itibaren olan ve işitme için en önemli yapıları olan minik kemiklerin olduğu kısım.
İç kulak dediğimiz kısım ise sinirlerin ve denge ile ilgili kısımların olduğu bölüm.
 
 
 
Orta kulak enfeksiyonu nedir?
 
Orta kulak dediğimiz yapının enfeksiyonlarına verilen isim genelde kulak ağrısı işitmede azalma Ateş bazen bulantı kusma ile seyreden bir enfeksiyon.
 
 
Çocuğum risk altında mı?
 
Genelde sonbahar ve kış aylarında riskli dönem başlıyor. En sık görüldüğü dönem 6-18 ay aralığı ve 4-5 yaş civarı kreşe başlama ile tekrar sıklık artıyor.
Bir yaşından önce geçiren minikklerde tekarlama riski daha yüksek.
Çocuğunuz 6 yaşını geçti ve orta kulak enfeksiyonuna yakalanm adı ise artık çok korkmanıza gerek yok çünkü genelde ortakulak enfeksiyonu geçirecek çocukların %80-90 ı ilk 6 yaşta geçirmekte. Eskiden erkek çocuklarda daha sık olduğu düşünülürdü ama artık cinsiyet farkı olmadığını biliyoruz.
 
 
Bunlara dikkat!
 
Bildiğimiz bazı riskleri ebeveynler oluşturmakta. Bunlara dikkat edilmemesi durumunda orta kulak enfeksiyonlarının tekrarlaması söz konusu.
-Çocuğunuzu emzirmek ortakulak enfeksiyonu %13 azaltmakta. Ayrıca ilk atağı geçirme yaşını da geciktirmekte buda tekrarlayan orta kulak enfeksiyonu riskinin azalması demek.
-Pasif sigara içiciliği. Ebeveynlerin sigara içmesi ( ev dışında içmekte dahil ) orta kulak enfeksiyonu riskini ve tekrarlama olasılığını çok belirgin arttırıyor.
-Kreşe giden çocuklarda gitmeyenlere göre orta kulak enfeksiyonu riski 2 kat fazla. Ama burdan kreşe gidilmesin gibi bir sonuç çıkarmak yanlış olur.
 
Orta kulak enfeksiyonunda semptomlar yukarıda da dediğim gibi sıklıkla gribal enfeksiyonu takiben boğaz ile ortakulak arasında basınç dengeleyen ve biriken sıvıyı boşalan östaki isimli kanalın tıkanmasıyla biriken sıvı ve basınç artışıyla oluşmakta.
 
 
Ne zaman orta kulak enfeksiyonunda şüphelenmeliyiz ?
 
- Ateş
- Kulakta doluluk
- Huzursuzluk, halsizlik
- İştahsızlık
- Kusma, bazende ishal
 
Küçük çocuklar ağrıyı ellerini kulağına götürmek şeklinde belirtebilirken 2 yaşından büyük çocuklar genelde ağrılarını tarif edebiliyor.
Bu durumlarda sizin basit bir grip ile orta kulak enfeksiyonlarını ayırt etmeniz zor olduğundan doktorunuza başvurmanızda fayda vardır.Basit bir muayene ile tanısı kolaylıkla koyulabilmektedir.
 
 
Orta Kulak enfeksiyonu tedavi gerektirir mi?
 
Aslında çalışmalarda orta kulak enfeksiyonlarının %50 sinin viral enfeksiyon olduğu gösterilmesine rağmen rutin olarak bir ayrım yapılmadığı için özellikle 2 yaş altı miniklerde antibiyotik başlanması faydalı olmakta. Beraberinde ağrı kesicilerin kullanılması şikayetlerin kontrolü için faydalı olmakta. Ancak ağrı kesici dışındaki rahatlatıcı ilaçları doktorunuzun önerisi olmadan kullanmamanız önemli.
 
 
Antibiyotik kullanmak istemeyen anneler nelere dikkat etmeli?
 
Daha önceden tekrarlayan orta kulak enfeksiyonu olmayan ve 2 yaşından büyük çocuklarda 1-2 gün takip edilip doktorunuza danışarak antibiyotik başlanmayabilir. Ancak benim tavsiyem bu sürenin geçmesine rağmen şikayetler devam ediyor ise antibiyotiğin başlanması yönünde.
 
 
Tedavi bitiminde kontrol önemli!
 
Orta kulak enfeksiyonları sonrası şikayetlerin geçmesine rağmen bir süre kulakta biriken sıvı ve basınç artışı devam edebilmekte. 1-2 ay sonrasında özellikle 2 yaş çocukların bu açıdan tekrar görülmesi faydalı olacaktır.
 
 
Kulakta sıvı birikmesi önemli midir?
 
Orta kulakta sıvı birikmesi durumunda duymada azalma olabilir. Uzun süren işitme azalmasında özellikle büyüme çağında olan çocuklarda konuşma ve öğrenmede sıkıntılar yaşanabilmektedir. Bunun için kontrol oldukça önemlidir.
 
 
Kulağında sıvı birikiminin tedavisi var mıdır?
 
Evet var. Sık tekrarlayan ve sıvı birikimiyle giden çocukların geniz eti ya da kulak tüpü açısından Kulak Burun Boğaz hekimi tarafından değerlendirilmesi faydalıdır.
 
Sonuç olarak basit bir enfeksiyon olmasına rağmen orta kulak enfeksiyonu hakkında konuşulacak daha çok şey var aklınıza takılan diğer konuları sormanızda fayda var. Hepinize sağlıklı günler dilerim.
 
Sorularınız için
sorumvar@drmustafaburakseven.com
https://www.instagram.com/drmustafaburakseven/
 
Toplam blog
: 13
: 854
Kayıt tarihi
: 20.09.16
 
 

Minik mucizeler ve onların bilgili ve ilgili anneleri için yazılar yazan elimden geldiğince daha ..