Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Şubat '18

 
Kategori
Dünya
 

Ortadoğu’da Yeni Gelişmeler

Ortadoğu’da Yeni Gelişmeler
 

Şubat ayının ikinci haftası Ortadoğu’da yeni gelişmelerin habercisi oldu. Suriye, ilk defa, tepeden sürekli kendini bombalayan bir İsrail uçağını vurdu. İsrail, İran’ın insansız dronunu düşürdü. Türk helikopterinin kırıma uğradığı açıklandı. Rus uçağı düştü. Şubat 10 Cumartesi günü Zeytin dalı hareketinde TSK 11 şehit verdi. Tüm bunlar Amerika heyetinin Türkiye’nin de içinde bulunduğu Ürdün, Mısır, Kuveyt, Lübnan ziyaretinin hemen öncesine rastladı.

Suriye İç Savaşı’nın başlangıcında, Rusya ve İran Suriye’nin yanında yer aldı. ABD ile Türkiye müttefik olarak birlikteydi. Suriye rejimi Rusya ve İran’ın desteği ve yardımı sayesinde yedi yıldır ayakta kaldı.  ABD’nin,  Kürt terörist gruplarını Suriye’de, Türkiye’ye karşı desteklemesi Türkiye ile yollarının ayrılmasına neden oldu. Türkiye, sınır güvenliği ve ülke bütünlüğü tehlikeye gireceği gerekçesi ile Zeytin Dalı adını verdiği askeri hareketi başlattı.

Amerika, PKK’nın devamı olan PYD-YPG’yi desteklemesinin nedenini IŞİD diğer adı ile DAEŞ ile mücadelede kullandığını bahane ediyor. Suriye’de DAEŞ’in varlığını bitme noktasında olduğu, buna rağmen Amerika’nın onlara dokunmadığı açıklanıyor.

Amerika gücünü kullanıyor. Oynadığı rollerin inandırıcı olmadığını kendi de biliyor. ABD’nin amacı, Ortadoğu’da ekonomik kaynakların üstüne oturmak, bölgeyi kendi lehine dizayn etmek ve piyonlar kullanarak çıkarını kalıcı kılmak.

Ortadoğu’da karmaşa gittikçe artıyor. İttifak halinde olanlar bile birbirine güvenmiyor.

Amerika, YPG/ PYD’yi Türkiye’ye karşı silahlandırdı ve eğitti. Türkiye, NATO üyesi ve ABD’nin müttefiki. ABD’nin Türkiye’de üsleri var. Türkiye- ABD hiçbir zaman açık ve net bu kadar karşı karşıya gelmedi. 2019 yılına ait ABD bütçesinde beş yüz milyon dolardan fazla bir paranın Suriye'deki terör gruplarına ayrılması sorunun uzayacağının göstergesi.

Suudi Arabistan, ABD, İsrail, İran’ın bölgedeki hakimiyetini kırmak istiyorlar. Rusya, ABD’nin bölgede geniş bir egemenlik kurmasından rahatsız. İran, belli etmese de Türkiye  ile rekabet halinde. Kendini kurtarma çabası içinde olan Suriye yönetiminin bu saatten sonra Türkiye ile samimi işbirliğine gitmesi zor görünüyor. Amerika ile bir olup Afrin’ne YPG_ PYD kuvvetlerinin geçişine izin vermesi bunu gösteriyor.

Bölgedeki rekabet ortamı, ABD hakimiyetini kıracak. Buna rağmen, gelişmeler, bölgesel çatışmaların uzun süreceğini işaret ediyor.

Hüseyin SEYFİ

 
Toplam blog
: 498
: 1546
Kayıt tarihi
: 12.08.07
 
 

Öğretmen Okulunu ve İktisat Fakültesi Kamu yönetimi bölümünü bitirdim, eğitimciyim, İyi derecede ..