Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Haziran '16

 
Kategori
İnançlar
 

Oruçluya yakışan 5 davranış

Oruçluya yakışan 5 davranış
 

Oruç tutan bir kimse Yüce Allah’ın kesin olarak emrettiği ibadetleri yerine getirmek suretiyle davranışlarını güzelleştirir.

Oruçlu olan bir kişi, belli bir süre için bir şey yemekden, içmekden ve cinsel arzulardan uzak kalır. Oruç insan için yıllık bakım gibidir. Oruç tutarak nefsimizi terbiye etmiş oluruz. Allah oruç ibadetiyle bizleri iyi ve güzel davranışlara yöneltmektedir.

Oruç ibadeti esnasında ve sonrasında ruhumuzda ve kalbimizde oluşan güzel duygularla yaşantımıza ışık tutacak davranışlar geliştirirz. Allah’ın peygamberimize öğrettiği güzel ahlakı yaşamaya çalışırız. Ahlağımızı güzelleştrdiğimiz zaman, orucun faydasını görmüş oluruz.

Oruçlu olan bir kişinin ramazanda ve ramazan dışında hayatının her anında kendisine yakışan beş davranışı şöyle sıralamak mümkündür:

1-Dürüst ve Doğru sözlü Olmak.

Oruç tutan bir kimse söz ve davranışlarında her zaman dürüst olmalıdır. Doğruluktan hiç ayrılmamalıdır. Güvenilir bir insan olmaya çalışmalıdır.

Yüce Allah Kur’an-ı Kerimde şöyle buyurur:” Ey iman edenler! Allah’tan korkun doğru söz söyleyiniz. (Ahzab Suresi,70. Ayet)

“Emrolunduğun gibi dosdoğru ol! Seninle beraber tevbe edenler de doğru olsunlar...” (Hud Suresi,112.ayet)

Bir sahabi Peygamberimize : “Ya Resulullah, bana İslama dair bir söz söyle ki, o hususta sizden başka hiç kimseden sormaya ihtiyacım kalmasın” diyor Peygamberimizde o müslüman’a,  “Allah’a inandım de, sonra dosdoğru ol.” Buyuruyor. (Müslim, İman, 62.)

2- Edepli  ve İffetli olmak.

Oruçlu bir kimse herzaman edep ve haya sahibi olmalıdır. Oruçlu bir kimse isterse gizli bir yerde orucunu bozabilir. Allah’ın emri gereği orucunu bozmuyor, aç ve susuz durarak ibadetini devam ettiriyor. Kişi oruç ile kazandığı bu durumda nefes aldığı her süre içinde Allah’ın kendisini gördüğünü düşünerek hareketlerinde, işinde, sözünde edepli ve iffetli olmaya çalışır.

Edep ve  ve haya imanlı bir kişinin süsüdür. Peygamberimiz Hz. Muhammad (s.a.v.) şöyle buyurmaktadır:

“Haya imandandır, iman edenin yeri ise cennettir.”(Tirmizi, Birr ve Sıla,65)

“ Haya ancak hayır kazandırır” (Buhari,Edep,77)

“Edepten yoksunluk  ve çirkin söz girdiği şeyi çirkinleştirir. Haya ise girdiği şeyi güzelleştirir.” (Tirmizi, Birr,47)

3- Cömert ve Yardım Sever Olmak.

Dinimizde cömertlik ve yardımseverlik güzel davranışlardandır. Oruçlu olan kimse açlığın ne olduğunu, aç  ve yoksul kimselerin hallerini bilir. Bu bakımdan ramazanda ve ramazandan sonra da aç ve yoksul olanların yardımına koşar. Her müslümanın cömert ve yardım sever olması güzel bir davranıştır. Zaten müslümanlığın da gereği bu olmalıdır.

Yüce Allah Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurur:

“... Kendileri zaruret içinde bulunsalar bile onları kendilerine tercih ederler, Kim nefsinin kirliliğinden korunursa, işte onlar kurtuluşa erenlerdir.” (Haşr suresi,9)

Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) şöyle buyurur:

“Cömert kişi Allah’a yakın, cennete yakın, insanlara yakın ve cehennem ateşinden uzaktır...”(Tirmizi, birr,40)

4-Çalışkan Olmak.

Çalışmak dinimizde ibadet sayılmaktadır. İnsan kendi ihtiyaçlarını karşılamak için helal yoldan çalışarak rızkını kazanmalıdır. Dinimizde başkalarının sırtından geçinmek, hakkı olmayan bir şeyi almak ve ona sahip olmak uygun görülmemiştir.

Oruçlu olan bir kimse aç olanların halini, ekmek bulamayan, yemek bulamayan yoksulların durumlarını hisseder. Rızkın ne kadar önemli olduğunu fark eder. Böylelikle oruçlu biri helal kazançla rızkını elde etmesi için çalışmasının gerekli olduğunu anlar.

Yüce Allah Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurur:

“İnsan için kendi çalışmasından başka bir şey yoktur. (Necm suresi,39.ayet)

Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) de şöyle buyurur:

Hiç kimse el emeği ile kazandığından daha hayırlı bir lokma yememiştir.

(Buhari,buyu,15)

5- Kötü huylardan uzak durmak.

Oruçlu bir müslüman kötü ve çirkin huylardan uzak durur. Oruçlu  yemek yemekten, su içmekten uzak durmaya çalışırken elbette kötü davranışlardan da sakınmaya  çalışır.

Oruçlu bir müslümana yalan konuşması, gıybet ve dedikodu yapması, iftira etmesi, hasetlik yapması, hırsızlık yapması, kul hakkına girmesi hiç bir şekilde uygun olmaz.

İbadetlerini yerine getiren iyi bir müslüman güzel davranışlar sergiler. Kötü ve çirkin davranışlardan uzak durur.

Yüce Allah Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurur:

“ Ey iman edenler! Zannın çoğundan kaçının. Çünkü zannın bir kısmı günahtır. Birbirinizin kusurunu araştırmayın. Biriniz diğerinizi arkasından çekiştirmesin. Biriniz ölmüş kardeşinin  etini yemekten hoşlanır mı? İşte bundan tiksindiniz. Ohalde Allah’tan korkun...” (Hucurat suresi,12. Ayet)

Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) de şöyle buyurur:

“ Laf taşıyan herhangi bir kimse cennete giremez. (Müslim, iman,168)

“ Hasedden sakının; ateş odunu nasıl yerse, haset de iyilikleri öyle yer.” (Ebu Davud,edep,44)

“ Her işittiğini söylemek kişiye günah olarak yeter.” (Ebu Davud,edep,44)

“ Allah’a ve ahiret gününe inanan kimse ya hayır söylesin veya sussun.”

(Buhari,edep,31,85)

 

 

 

 
Toplam blog
: 367
: 683
Kayıt tarihi
: 08.04.13
 
 

1965 Trabzon Of doğumluyum. İlahiyat Fakültesi mezunuyun.Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeniyi..