Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Nisan '18

 
Kategori
Güncel
 

Osmanlıyı Diriltmek mi, Ulus Devlet mi?

Osmanlıyı Diriltmek mi, Ulus Devlet mi?
 

Bilindiği gibi son yıllarda ideolojik bir tercih olarak ulus devletten vaz geçmek,Osmanlı imparatorluğu'nu başka bir biçimde geri getirerek, Ortadoğu'da egemen bir güç olmak çalışmaları hız kazanmıştır. Hatta daha ileri giden bazı kimselerce Cumhuriyete ( 1923- 2023 parantezini kapatmak söylemleri) son vererek padişahlığı veya başka bir deyişle halifeliği canlandırmak istekleri ön plana alınmaya başlanmıştır.

Osmanlı bizim geçmişimizdir. Sevsek de sevmesek de geçmişimizi silemeyiz. Hatta bu geçmişimizin altın sahifeleri ile övünür, çöküntü ve bozgunlarına ise üzülürüz. Kurumlarımızın bir çoğu cumhuriyetten çok önce kurulmuş olup Osmanlının damgasını taşırlar. Türklerin batıya yürüyüşü "Kızıl Elma'nın" son durağı Viyana bizim için her zaman erişilmesi gereken düşsel bir nesne olarak kalacaktır.

Ancak insanlar gibi kurumlar ve hatta devletlerin de bir ömrü vardır. Ömrü biten her devlet ya başka bir devlete evrilir ya da yıkılıp giderek tarihe karışır.İşte Türkiye Cumhuriyeti'nin selefi Osmanlı da böyledir. Tarihi bir vakıadır yani. Yerine kurulmuş capcanlı bir devleti güçlendirmek, bölgesel ve hatta küresel bir güç yapmak için çalışmak varken geçmişi geri getirmenin alemi var mıdır?

Öte yandan cumhuriyetle birlikte gündeme gelen "Türk Ulusu" kavramının zorlama olduğunu savunarak, tekrar eski yamalı bohçaya dönmek de  tarihin akışına ters düşer. Günümümüzde AB gibi kimi oluşumların ulus devletlerin sonunu getireceği savı tam bir bozguna uğramıştır. AB hiçbir zaman bir ulus devletler mezarlığı olamamıştır. Aksine Almanya ve Fransa gibi homojen-güçlü ulus devletlerin güç arenası haline gelmiştir.

Zaten dünyanın tümüne baktığımızda güçlü devletlerin hemen tamamının ulus devletler olduğu görülür.İşte Japonya, Kore, Çin, Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya, Brezilya ve hatta Rusya..Adı federasyon olduğu halde Rusya'da, Ruslardan habersiz kuş uçabilir mi? Rejimi komünist olsa bile Çin de koyu bir ulus devlettir.En ufak bir milli harekette Uygurların başına neler geldiğini biliyoruz.ABD ise nevi şahsına münhasır bir ulus devlettir: Amerikan Ulusu..Çeşlitli milletlerin bir potada kaynaştırıldığı dev bir pota..

Tüm bu gerçekleri gördükten sonra Türkiye'de iyi-kötü büyük işler başarmış Cumhuriyeti ve Türk Ulusu kavramını bitirmek kime, ne fayda sağlayacaktır?

 

 
Toplam blog
: 343
: 446
Kayıt tarihi
: 19.02.11
 
 

Marmara Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi mezunuyum. Teknoloji Yönetimi dalında mast..