Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Kasım '14

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Otopark da Engelli Park yerine park eden engelli olmayanlara!..

Otopark da Engelli Park yerine park eden engelli olmayanlara!..
 

Bu yazımda, özellikle son zamanlarda sıklıkla yaşadığım sorundan bir olan AVM'lerde yaşadığım ve birçok engelli arkadaşımın da yaşadığı engelli park yerlerine park etmiş olan engelli olmayan kişilere yönelik yazmak, bu konuda bilgilendirmek istedim.

Alışveriş Merkezlerinde asansörlere yakın bölümler engelli araçları için ayrılıyor. Bilmiyorum dikkat ettiniz mi? Araba park yerleri diğer park yerlerine göre daha büyüktür, engelli araçlarından inen engelli kişiler düşünülerek geniş yapılmıştır. Otomobilden inen engelli kişi geniş bir alana ihtiyaç hisseder. Örneğin ben otomobilimden inip, binerken tekerlekli sandalyem ile iyice yaklaşıyorum ve kollarımdan güç alarak otomobilin koltuğuna kendimi transfer edebiliyorum ama edemeyen arkadaşlarımız da var. Kendi başına otomobile geçemeyen engellileri de yanındaki kişi destek veriyor ve bu şekilde engelli kişi arabaya inip binebiliyor. 

Engelliler için ayrılan park yerlerinde bu düşülmüş ama bunu düşünmeyen kişiler tarafından yerlerimiz işgal edilmektedir. Park yerimizin öneminin farkında olmayan kişiler için bu yazıyı kaleme almaya karar verdim. Bizler için ayrılan park yerlerini, yalnızca rahatlıklarını için asansöre yakın diye hiç düşünmeden park eden kişilerin acaba aklından ne geçiyordur? 

Engelli kişiler için otopark yerinin (aslında bu işaretler/amblem ile belirtilmiş ama buna rağmen) ayrıldığının farkında mı değiller?

Zaten kaç engelli gelecek diye mi düşünüyorlar?

Engelliler sanki araba sürüyorlar mı ki veya dışarı çıkıyor mu ki boşuna burayı onlara ayırmışlar mı diyorlardır?

Gelen engelli kişi olursa otoparkta bir çok yer var bunlardan birine park etsin?,demiş olabilirler mi?

Ya da hiç biri, farkımızda değiller... O zaman fark ettirmek için bile kendimizi anlatmamız lazım…

Engelli kişilerin her hangi bir yere otosunu park etmesinin mümkün olmadığını bilmeyen, engellileri tanımayan kişilerin tabi kafasında bu şekilde düşünceler olabiliyor. Oysa bilmiş olsalar mevcut park yerlerinin dar olmasından dolayı oraya park eden engelli kişiler büyük bir sorun ile karşılaşıyor. Otomobilinden inmesi için gerekli genişlik kalmadığı için arabadan inemiyor. Yani otoparkta birçok tek araçlık park yeri bulmuş olsa da geniş olmadığı için kullanamıyor.

Bu arada bazen iki araçlık yere bir otomobilin ortalamış şekilde park ettiğini gördüğünüzde şaşırmayın. Siz bizim yerimizi aldığınız için biz (bunu istemiyoruz ama) mecburen iki araçlık yere park etmek durumunda kalabiliyoruz.

Bu hayatı birlikte yaşıyoruz ve birbirimizi ortak yaşam alanlarımızda yalnız otopark değil her konuda düşünerek hareket ettiğimizde yine kazançlı çıkan biz oluruz.

 

 
Toplam blog
: 108
: 2338
Kayıt tarihi
: 15.01.10
 
 

Bu Blogda; Engelleri her şeye rağmen aşarak hayatı engelsiz yaşamaya çalışan; eş, anne, çalışan, ..