Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Mayıs '15

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Oyunla Tedavi Nasıl Olur?

Hepinizin bildiği gibi oyun, çocukların yaşamında oldukça önemli bir yer tutmaktadır,adeta yemek içmek kadar gereksinim duyarlar oyuna. Oyun, eğlendirmenin yanı sıra öğrenmenin de temeli olduğundan, bir çok kazanımı da onunla elde eder çocuklar. Çocuk ve oyun birbirinden ayrı düşünülemez. Bu eğitici ve keyif verici olguyu daha da keyifli hale getirebilmek için bilimsel olarak yaklaşmak istedik ve sizler için Uzm. Ped. Sevil yavuza sorduk, kendisinden son derece aydınlatıcı veetkileyici bilgiler aldık.

PSD Play Terapi (FT) Nedir?

PSD Play terapi, çocukların psikolojilerine ve gelişimlerine yarar sağlayan, ailelerin, çocuklarıyla oyun oynayarak iletişimlerini güçlendirmelerine yardımcı olan, oyun ve aile terapisinin birleştiği psiko-eğitimsel bir yaklaşımdır.

Oyunun çocuklar üzerinde ne gibi yararlı etkileri vardır?

Oyun oynayarak çocuklar, kendileri hakkında bilgi kazanır, çevresinde olan bitenlere anlam verir ve kendi kavramlarını geliştirirler. Ayrıca çocuklar gerçek hayatı taklit ederek içsel çatışmalarla ve yaşadıkları stresle başa çıkmayı, duygu ve düşüncelerini ifade etmeyi oyunla öğrenirler. Oyun, çocukların fiziksel, duygusal, sosyal ve zihinsel alanda birçok becerileri kazanmalarına fırsat yaratır.

PSD Play Terapi çocukla nasıl oyun oynanması  gerektiğini öğretir mi?

Oyunun önemi üzerine eminim sayısız makaleler okumuş ve hepsi de çocuğunuzla oyun oynamanızı gerektiğini vurgulamıştır. Fakat hiçbiri çocuğunuzla nasıl oynayacağınız hakkında size bir yol göstermemiştir. Çünkü bu anlatılmaz! Bu becerileri kazanmak için eğitim almanız gerekiyor. Çocuğunuzla oyun oynarken onun dünyasına girip, ihtiyaçlarını anlamamanız, olumlu iletişim kurmanız için gerekli becerileri PSD Play terapiyle öğrenir ve eğitim sonunda çocuğunuzun oyun terapisti olabilirsiniz. Bu yaklaşımın en güçlü yanı anne babalara bu beceriyi kazandırması ve onların bunu çocuklarıyla kendi başlarına uygulamasıdır. Bütün aile müdahale programları anne babaları güçlendirmeyi amaçlar. Mesela Türkiye' nin en ünlü müdahale programını yürüten AÇEV, anne babalara eğitim vererek çocuk yetiştirmelerinde rehberlik eder ve aileleri bilinçlendirmeyi amaçlar. PSD Play terapi ise; anne babaya, çocuklarıyla nasıl oynayabileceklerini ayrıntılı bir şekilde yaşatarak öğretir

PSD Play Terapi tedavi edici bir yaklaşım mıdır, bu yöntem çocuklara beceri kazandırma anlamında yarar sağlar mı ve ebeveynle çocuk arasındaki bağı güçlendirir mi?

PSD Play terapi hem önleyici, hem de tedavi edici bir yaklaşımdır. PSD Play terapiyle çocuğunuzun bir sorunu varsa, bu sorunlu davranışı azalacak, herhangi bir sorunu olmasa bile birçok beceriyi kazanma fırsatı bulacak ve en önemlisi sizle güçlü bir bağ geliştirecektir. Kısacası anne baba olarak çocuğunun davranış problemleri varsa bu sorunları azaltmaya yardım edecek, hem de gelecekteki problemler oluşmadan önlemiş olacaksınız.

Çocukların gelişimi için hangi dönem önemlidir, bu dönemde PSD Play Terapi gören çocuklar ne tür beceriler kazanır?

Özellikle 0-6 yaş dönemi çocukların gelişimi için önemli ve kritik bir dönemdir. Tüm becerilerinin ve kişiliklerinin temeli bu dönemde atılır.  Bu dönemde PSD Play terapi gören çocuğun çeşitli becerileri gelişir: kendi problemlerini kendi çözme becerisi, oto kontrol becerisi, duygularını kontrol etme becerisi, dil gelişimini destekler, iç görüsü artar, empati becerisi ve daha bir çok beceri kazanır.

Anne Babalar Neden PSD Play Terapisi Eğitimi Almalıdır, bu eğitim ebeveynlerle çocuk arasında iletişim sağlar mı?

Öncelikle her anne babanın çocuğuyla yaşadığı bazı iletişim problemleri olabilir. Çocuğun gelişim süreci içinde bir dönemden diğer döneme geçerken ailelerin yaklaşımlarında değişiklik yapması ve iletişimlerini geliştirmesi gerekir. PSD Oyun terapisi sürecinde anne ile çocuk, baba ile çocuk arasındaki iletişimler tekrar yapılanarak güçlenir ve gelişir.

PSD Play Terapisi diğer çocuklarla olan iletişimde de etkili midir ve eşler arasındaki gerginliği yumuşatabilir mi?

PSD Play terapisinin diğer avantajı ise bu beceriyi kazandıktan sonra oyun terapisini diğer çocuklarımızla da yapabilmeniz. Anne baba olarak PSD Play terapisine katıldığınızda, oyun terapisini evde diğer çocuklarınızla uygulayabilir, çocuklarınızla iletişiminizi geliştirebilir ve güçlendirebilirsiniz. Kısacası anne baba olma bilgi ve becerilerinizi PSD Play terapiyle kazanacak ve bunu günlük hayatınızda her zaman uygulayarak, çocuğunuzla çok güçlü bir bağ geliştireceksiniz. PSD Play oyun terapisinin en önemli faydalarından biri de evliliğinizi de olumlu etkilemesidir. Anne baba olarak, "çocuklarınızla yaşadığımız gerginlikler" eşinizle olan iletişiminizi de olumsuz etkileyebiliyor. Özellikle çalışan anne baba olarak yorgun ve stresli bir şekilde ev döndüğünüzde hiçbir şeye tahammül edemiyor, çocuğunuz yaşadığınız ufacık gerginlik eşinizle tartışmaya neden oluyor olabilir ve günden güne ilişkinizi yıpratıyor olabilirsiniz. Aile olarak çocuğunuzla yaşadığınız problemler azalınca, eşinizle, çocuğunuzun problemlerden kaynaklanan gerginlikler de azalacak, hoşgörünüz artacak ve eşinizle olan ilişkinizde gelişecek ve düzelecektir

PSD Play Terapisi çocuğun ruh sağlığını olumlu yönde etkiler mi?

Her çocuğun gelişimsel dönemde büyürken, becerileri gelişirken yaşadığı dönemsel uğraşlar varken aynı zamanda farklı çevresel faktörlerden etkilenebilir veya çok çeşitli travmalar yaşayabilir. Ailelerin bunları anlaması pek mümkün değildir.  Yaşadığı ne olursa olsun PSD oyun terapisi sırasında çocuk psikolojik destek görür ve yaşadığı olumsuz olayların etkilerini azaltır ve ruh sağlıklarını tekrar kazanır.

PSD Play Terapisiçocuğun duygusal zekasını artırır mı?

 Çocuğun hayatındaki başarının temeli duygusal ve ruhsal zekadır. PSD oyun terapisinin en büyük faydası çocuğun duygusal zekasının artmasını sağlamasıdır. Özellikle 0-6 yaş döneminde çocuğu olan aileler PSD oyun terapisi eğitimi bir problemi olsun olmasın sadece duygusal zekasını artırmak için bile almalıdırlar.

Aileler, bu terapiyle ilgili görüşleri hakkında neler söylüyor?

Aileler bu terapiden çok memnun olduklarını ve terapiler sırasında çok eğlendiklerini ve çocuklarıyla oynamanın bu kadar kolay ve eğlenceli olduğunu bilmediklerini söylüyorlar.

 

Kaynak:

http://www.doktoramcam.com/Makale/Detay/oyun-terapisi-nedir-psd-play-terapi/721

Bu makale de ilginizi çekebilir

Dikkat Eksikliği ve Tedavisi

 

 
Toplam blog
: 374
: 1291
Kayıt tarihi
: 04.08.11
 
 

09.05.1970 tarihinde İstanbul’da doğdum. İlköğrenimimi Göztepe Yeşilbahar İlkokulu’nda yaparak 19..