Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Aralık '18

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Özgürlük, Mutluluk

İnsanoğlunu etkileyen, üzerinde sürekli düşünülerek milyonlarca metin yazılan iki kavram; özgürlük, mutluluk. İnsanlık tarihi bu kavramları elde edebilmek için nice acılar çekti.

Peki, herhangi bir koşulla sınırlanmama, zorlamaya, kısıtlamaya bağlı olmaksızın düşünme ve davranma durumu olan özgürlüğü insan nasıl yakalar?

Aristo; Düşünerek,
Friedrich Nietzsche; Kendin kalarak,
Platon; Öğrenerek,
Albert Camus; Baş kaldırarak,
Jean Paul Sartre; Eyleme geçerek,
İbn Rüşd; Vicdanlı olarak,
Farabi; Kalbine kulak vererek diyor.

Bütün özlemlere, bütün isteklere eksiksiz bir biçimde ve sürekli olarak erişilmekten duyulan kıvanç durumu olan ‘Mutluluk;
Aristoya göre: Bilgidir,
Epikür’e göre: Azla yetinmeyi bilmektir,
Nietzsche’ye göre: İdeal tembelliktir,
İbn Rüşd’e göre: Yolda olmaktır,
George Orwell’e göre: Özgürlüktür,
Gabriel Garcia Marquez’e göre: Eksik parçanı bulmaktır,
Farabi’ye göre: İnanmaktır,
Victor Hugo’ya göre: Ailedir,
James Barrie’ye göre ise: Sevdiğin işi yapmaktır.

Harvard Üniversitesi tarafından yapılan 75 yıl kadar yani yaklaşık bir ömür süren, uzun soluklu bir çalışma olan “mutluluk nedir” araştırması, uzun ve mutlu bir hayatın sırrının kazanılan para veya elde edilen şöhretle ilgisi olmadığını gösteriyor. Sağlıklı ve mutlu bir ömrün sırrı; aileniz, arkadaşlarınız ve eşinizle olan ilişkinizin sağlamlığına dayanıyor. Yani, sağlıklı ve samimi, gerçek insan ilişkilerine…

Nobelli ekonomist, psikolog Kahneman’ın dediği gibi mutluluk da aşk arayışı da irrasyoneldir. Zira, reçetesi de yok. Kişiden kişiye, durumdan duruma farklılık gösteriyor.

İnsan kendisi olursa, kendini, gerçekliğini keşfeder, üretken olur ve insanlığa katkı yaparsa mutlu olabilir. Köyde ağacın altında bir saat uyuyup, sonra türkü söyleyerek tırpana yüklenen de mutludur. Hem de çok daha mutludur belki.

Sonuçta günlük hayatta, eş dost sohbetinde, edebi, felsefi metinlerde o kadar çok duruyoruz ki bu kavramların üzerinde. Belki de Nietzsche’nin dediği gibi rahatta mutluluk yoktur. Mutluluğun sırrı özgürlüktür.

Ve mutlu olmak için önce kendimizden başlayarak, kendi zincirlerimizi kopararak, özgürleşmek gerekiyor.

Nizamettin BİBER

 
Toplam blog
: 887
: 2743
Kayıt tarihi
: 06.06.12
 
 

Yeni dünya düzensizliğinde insan olmaya çalışan ve okuyarak ne kadar cahil olduğunu gören, olayla..