Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Mart '18

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Özgüven Nasıl Kazanılır

Özgüven Nasıl Kazanılır
 

Özgüven nasıl kazanılır? Sorusunun temel cevabı özgüven tanımını tam olarak özümsemekten geçiyor. Özgüven; kişinin kendinde duyması gereken güven anlamını taşıyor olsa da özgüven sahibi bir kişi neleri yapıp neleri yapamayacağının ayrımında olan kişidir. İlk yapmamız gereken Narsizm ile aşırı özgüveni birbirinden ayırıp özgüven tanımını anlayabilmektir.
Sırasıyla ele alacağımız özgüven kazanma yolları;
Kendimizi tanımak
Kendimizle barışık olmak
Hayır diyebilmek
Özgür iradeyle ve toplumla başa çıkabilmek
Başarısızlıktan ve reddedilmekten korkmamak
 
Kendimizi Tanımak
Özgüven kazanmak için kendimize sormamız gereken birkaç soruyla başlayalım;

    Ben kimim?
    Ben ne istiyorum?
    İleride kendimi görmek istediğim yer neresi?

Bu üç soruya samimi ve dürüst cevaplar verdiğimiz noktada özgüven nasıl kazanılır sorusunun büyük bir kısmını tamamlamış oluyoruz. Pek çok şeyde olduğu gibi küçük şeylerde gizlidir özgüvenimizin kaynağı. Basit gibi gözükse de bu üç soru bizi biz yapan, hayatımızı şekillendiren önemli sorulardır.
 
‘Sormak cesaret ister! Sorabilmek bağımsız olmayı gerekli kılar ve işte bizde eksik olan bu cesaret…’ demiş Buket Uzuner. Soru sormaktan korkmayın ve tüm içtenliğinizle bu sorulara yanıt verin. Kendinize dürüst olduğunuz sürece hayatınızın nasıl olumlu değişeceğini göreceksiniz.
 
Kendimizle Barışık Olmak
Aynaya baktığınızda gördüğünüz kişiye hiç gülümsediniz mi? Onun sizin sevginize ihtiyacı olduğunu hiç düşündüğünüz oldu mu? Kendinizi sevin. Klasik bir çıkarımla şunu diyebilirim ki sevmeyi bilmeyen nasıl olur da başkasını sevebilir? İlk önce siz kendinizi sevin.
 
Gülümseyin aynadaki kişiye, kendinizi iyi veya güzel hissedebilmek için başkasına ya da nesnelere ihtiyacınız yok olduğunuz/göründüğünüz halinizle siz mükemmelsiniz. Siz değil misiniz tüm rakipleri geride bırakıp dünyaya gelmeyi başarmış, onca soruna ve engele göğüs gerip ayakta kalmayı sağlamış. İnsanlar ne derse desin nasıl olmanızı isterlerse istesin siz tek ve özelsiniz, sevilmeyi hak ediyorsunuz. Öncelikle bilmemiz gerekenlerden biri de başkalarının, toplumun hatta Dünya'nın standartları sizin standartlarınız değil. Zaman kendiniz için yaşama zamanı.
 
Hayır Diyebilmek
Özgüven nasıl kazanılır diye düşünüyoruz. O yüzden bu konu özgüven kazanmak söz konusu olduğunda pek çoğumuzun sınıfta kaldığı bir sorun sanırım bu. Ya üzülürse, ya ayıp olursalarla başlayan bir dolu cümleyle aklımızı bulandırıp kendimizi istemediğimiz durumlara sokma konusunda gayet başarılıyız.
 
İstemediğimiz, süzgeçten geçirip de onay vermediğimiz noktalarda hayır diyebilmeyi başarmamızın artık zamanı geldi. Bu hayat bizim ve ancak bizim kontrolümüzde yön alabilir. Başkalarının istekleri doğrultusunda hareket etmekten vazgeçmeli önce kendimizi ve isteklerimizi ön planda tutmalıyız. Kendine ve isteklerine önem vermek bencillik değildir. Unutmayın neyi yapıp neyi yapmayacağınızı en iyi siz bilirsiniz. Gerektiğinde hayır diyebilmek size özgüven nasıl artar sorusunun cevabı ile beraber öz saygı getirecektir.
 
Özgür İrade ve Toplumla Başa Çıkabilmek
Özgür irade; insanın isteme ve karar verebilme özgürlüğü demektir. Özgür irade tatlıdır ve yanıltıcı olabilir. İçimizdeki şeytan diyebiliriz onun için, tatlı küçük bir şeytandır o. Kontrolünü sağlayabildiğimiz zaman bizim en tepeye çıkmamıza yardımcı olur. Fakat kontrolü kaybettiğimiz noktada bizi alaşağı edebilecek bir gücü vardır. Kendini tanıyan, öz benliğine ulaşmış biri için irade kontrolü oldukça kolaydır. İrade kontrolünü sağlayan bir kişi özgüven nasıl kazanılır sorusunun neredeyse sonuna ulaşmış demektir.
 
Toplum ise bizi sürekli şekillendirmeye çalışan, kendi düşüncelerini empoze etmek için uğraşan kısaca bizi bizden uzaklaştıran en büyük faktörlerden biridir. Özgüven kazanmak için karşımızda duran güçlü silahları olan bir düşman. Kendimizi ne kadar iyi tanır ve kendimizle ne kadar barışık olursak bu düşmana karşı o kadar güçlü oluruz. Özgüven nasıl artar diye soruyoruz. Toplum paradigmalarını değil, kendi oluşturduğumuz paradigmalarımızı yaşadığımız sürece özgüven kazanma yolunda büyük adımlar atmış olacağız.
 
Başarısızlıktan ve Reddedilmekten Korkmamak
Başarısızlık ve reddedilme korkusu birbirini perçinleyen ve gittikçe çığ gibi büyüyen iki olgudur. Özgüven nasıl artar sorusuna cevap verebilmek için öncelikle şunu hayatımızın en temeline oturtmalıyız; başarısızlık, kazanmak ya da kaybetmek değil denemeye bile cesaret edememektir. Hatırlayın yürümeyi öğrenmeden önce kaç defa yere düştünüz yahut yazmayı öğrenmeden önce kaç sayfa çizgiler çizdiniz. İlk okumanızda şu anki gibi mi okuyordunuz? Bir buluş için kaç ay, kaç yıl, kaç deney tekrarlanıyor bir düşünün yahut araştırın. Başarı inanmak, denemek ve korkularımızı bir kenara bırakmakla başlar unutmayın.
 
Siz isteyin, inanın ve denemeye başlayın. Kabul görmeseniz bile kaybeden ya da başarısızlığa uğrayan siz olmayacaksınız buna emin olun. Her reddedilişinizde cebinizde deneyimlerle yolunuza emin adımlarla devam ediyor olacaksınız.
 
 
 
Toplam blog
: 2
: 416
Kayıt tarihi
: 06.03.18
 
 

Herkes gibi bende hayatımda belli travmalar yaşadım. Sonrasında bunları nasıl kendim için daha fa..