Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Aralık '17

 
Kategori
Yetenekler
 

Özgüveni Yüksek Azimli İnsanlar

Özgüveni Yüksek Azimli İnsanlar
 

Özgüveni yüksek ve azimli insanlar bütün engellere karşı kararlılıkla direnince başarıya ulaşabilirler.

Yandaki görsele ilk baktığımızda bu küçük kız için tarifi imkânsız bir acıma hissine kapılırız.

Lakin küçük kızın azmini, özgüvenini ve kararlılığını anlayınca bu kez sevincimizi tarif edemeyiz.

Küçük kızın başarısında katkısı olan ve onun kesilen bacaklarının yerine takma de olsa yürümesini, mutlu olmasını sağlayan Tıbbın kadir kıymetini anlarız. 

Umutların tükendiği yerden, milli sporculuğa uzanan emsalsiz bir hikâye:

Qian Hongyan henüz dört yaşındayken 2000 yılında bir trafik kazası sonucu iki bacağını birden kaybetti. Bu kaza Qina Hungyan’ın hayatını sonsuza dek değiştirdi ve basit bir basketbol topuyla hayata tutundu.  

Doktorlar küçük kızın hayatını kurtardı ancak bacaklarını kesmek zorunda kaldı. Qian’ın ailesinin maddi durumu kötü olduğundan ona takma alamadılar. Uzun süre evden çıkamayan Qian, basketbol topu ve tahta tutacaklarla dışarıya çıkmayı başladı.

Küçük kızın fotoğrafları dünyaya hızla yayıldı. Ona ‘Basketbolcu kız’ denmeye başlandı. Cesur kız daha sonra yüzmeyi öğrendi. Sadece öğrenmekle kalmadı, aynı zamanda 2009 yılındaki Paralimpik oyunlarına katıldı. Qian birçok yarışmayı kazandı.

Şimdilerde bir profesyonel olan Qian zamanla hatırı sayılır miktarda para da biriktirdi. Qian, yüzmeyi öğrenmenin onun için başta zor olduğunu ancak çok çalışarak gerçekleştirdiğini ifade etti. 

Duyduğumuzda veya karşılaştığımızda özgüveninden ve azminden etkilendiğimiz bazı insanlar vardır ve onların arkalarındaki sırlarının ne olduğuna dair bir merak duygusu bırakırlar.

Özgüveni yüksek, azimli insanların özellikleri:  

Güçlü bir benlik duyguları vardır. Neden hoşlanıp neden hoşlanmadıklarını bilirler. Geniş tecrübeleri kişiselliklerini zenginleştirir.

Sınırlarının farkındadırlar. Başkalarını mutlu etmek adına onları memnun etmeye çalışmazlar.

Geçmişe takılıp kalmadan yaşadıklarından ders çıkarırlar. Geçmişle gelecek arasında sıkışıp kalmazlar, hayatta ileriye gidebilmek için yeni ve yardımcı roller üstlenirler.

Amaçlarının ve hayallerinin peşinden giderler. Zaman zaman korkabilirler fakat ne olursa olsun hayallerine ulaşmak için mücadele ederler.

Hataların, öğretici fırsatlar olduğunu bilirler. Yaptıkları hatalar için kendilerini yargılamazlar. Hataların, bir dahaki sefere daha başarılı olabilmek için bir fırsat sunduğunu bilirler.

Yeni şeyler denerler. Tecrübe en iyi öğretmendir. Yeni şeyler denemek insan olarak gelişimlere katkıda bulunacağını bilirler. 

Risk alırlar. Risk almaları gerekirse bilinçli seçimler yaparlar. Kumar ve risk arasındaki farkı bilirler. Ellerinden geldiği kadar önlemlerini alarak çaba göstermeye değeceğini düşündükleri risklerin üzerine giderler.

Kurban rolünü oynamayı reddederler. Herkesin kendine göre yaşadığı zorluk ve mücadeleler vardır. Azimli ve özgüveni yüksek insanlar bu zorlu durumların kendilerini kurban gibi hissettirmelerine izin vermezler. Elbette üzüntü olur lakin onlar üzüntüyü bunu kendileri için acıma noktasına getirmezler.  .

Başkalarının ve kendilerinin başarılarını takdir ederler. Gerçekten özgüven sahibi insanların kıskançlık beslediğini veya başkalarının başarılarını hafife aldığını göremezsiniz. Onlar daima başka insanların başarılarını da takdir ederler.  

İçgüdülerine güvenirler. Kendileri için en iyi seçimleri yapmak üzere içgüdülerini rehberlik ederler.

Değişimi kabul ederler. “Değişmeyen tek şey değişimin kendisidir.” Değişiklik her zaman hoşlarına gitmese bile onları kabullenmeyi ve en iyi şekilde ayak uydurmayı tercih ederler.

Sağlıklarına önem verirler. Sağlıklı besinler, dinlenme ve aktivitelerle vücutlarını zinde tutarlar.

Başkalarını küçük düşürmek yerine onları teşvik ederler. Özgüven ve ego aynı şeyler değildir. Özgüveni yüksek insanlar kendilerini yükseltmek için başkalarını alçaltmaya ihtiyaç duymazlar.

Kendilerini küçümsemezler. Elbette kimse mükemmel değildir. Özgüveni yüksek insanların da zayıf anları mutlaka olur.  Fakat onlar bunların üstesinden gelip yollarına devam ederler.

Bir kaza Qina Hungyan’ın bacaklarının kesilmesine neden oldu ancak Qina Hungyan’ın yüksek azmi ve kendine olan özgüveni onu bir milli yüzücü yaptı. Qina Hungyan'ın bu özgüveninden ve azminden mutlaka siz okurlarımızda etkilenirsiniz. 

Kıymetli okurlarımıza saygılar sunuyorum.

Mehmet BURAKGAZİ / MERSİN

 
Toplam blog
: 608
: 2204
Kayıt tarihi
: 12.04.12
 
 

Bingöl'de, Baharın son ayında, ikindi üzeri un ambarı (kiler) arkasında, ebesiz, hemşiresiz, Emin..