Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Şubat '17

 
Kategori
Kültürler
 

Özlü sözler rastgele birine mal ediliyor ama o kişinin söylediği belli değil, belki de ben söyledim

Özlü sözler rastgele birine mal ediliyor ama o kişinin söylediği belli değil, belki de ben söyledim
 

Piyasada dolaşan özlü sözlerden birini duyarsanız ve kimin söylediğini merak ediyorsanız dert değil, hemen tanıdık bildik şahsiyetlerden birinin adını altına yazın; insanlar da aynı şeyi yapıyorlar zaten.

Nasıl oluyorsa bütün özlü sözleri birkaç belli kişi söylemiş; peygamberin hadisi, Hz. Ali, Mevlana, Atatürk ile birkaç yabancı düşünür yazar.

Çoğu sözleri kimin söylediğiyle ilgili kayıt yok zaten. Olmasın, atıyorum Atatürk’ün sözü bilinir zaten. Ama bakıyorum ilgili ilgisiz neler neler söylemiş.

Hele de peygamber, Allah’ım Allah’ım! Bin tane hadis var, mübareğin işi gücü yoktu akşama kadar hadis söyledi!

Allah'tan atasözlerimiz birilerine mal edilmiyor, daha doğrusu edilemiyor çünkü belli, “Sakla samanı gelir zamanı”

Kim söylemişse söylemiş ne önemi var diyebilirsiniz de insan bazen sinirleniyor; bu belli kişilerin dışında hiç konuşan olmamış mı? Konfüçyüs’ten başka akıllı Çinli çıkmamış nasılsa.

Ya şimdi ben böyle çok derin anlamlı özlü sözler söylesem bile tanınan bilinen biri olmadığım için hemen Atatürk ya da Mevlana filan söyledi derler.

Sonra işte bunlarla ilgili bunu bu söylemedi şeklinde tartışmalar çıkıyor. Mevlana’nın söylediği iddia edilen meşhur “Ya olduğun gibi görün ya da göründüğün gibi ol” sözünün aslında Mevlana’ya ait olmadığını okumuş çok şaşırmıştım.

O kadar güzel sözler var ki, insanlığın ortak malı olsun bütün milletlerin kültüründe yer alsın. Söyleyeni belli değilse anonim deyin, önemli olan sözün kendisi; kim söylemişse söylemiş.

Ama olur mu hiç, meşhur birinin adıyla etiketleyince söz daha önemli oluyormuş, “Böyle buyurdu Zerdüşt”

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..