Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Klinik Psikolog Nurcan Arslan Kanber

http://blog.milliyet.com.tr/nurcanarslan

15 Kasım '14

 
Kategori
Genel Sağlık
 

PRP (Platelet Rich Plasma –Platelet)

PRP (Platelet Rich Plasma –Platelet)
 

Zenginleştirilmiş Trombosit Uygulaması


Trombositler,doku iyileşmesinde ve kan pıhtılaşmasında rol alan özel bir kan hücresidir.Kan hücreleri vücudumuzdaki hasarlı dokuların onarımını ve doğal haline dönüşmelerini sağlamak için 30’dan fazla biyolojik olarak aktif protein olan büyüme faktörleri salgılarlar ve bu şekilde yaralı ,hasarlı dokuda iyileşmeyi sağlar. Yeniden beyaz kan hücrelerini de harekete geçirerek ölü hücreleri dokudan uzaklaştırırlar.

‘’Platelet Rich Plasma –Platelet (Trombosit) Yönünden zenginleştirilmiş plazma uygulamasının kısaltılmış adı PRP’dir.  Uygulama kişiden Steril bir ortamda alınan kanın özel bir tüpe konularak santrfuj işlemi ile bileşenlerinin ayrıştırılır. Ayrıştırmadan elde edilen az miktardaki trombosit yönünden zenginleştirilmiş plazmanın  yine aynı kişide enjekte ve özel mezoterapi yöntemleri ile geri verilmesidir.

Santrifuj cihazına konan tüpler yüksek hızda belli sürede döndürülür. Burdaki amaç kanın alyuvarlar ve akyuvarlar gibi şekilli elemanları dibe çöker ve trombosit yönünden özel zengin bölüm açığa çıkar. Tüpün alt kısmında serum şeklinde trombositin zengin içeriği bulunmaktadır. Bu enjektöre çekilerek 30 dakikalık bie işlem ile ya insülin iğnesi gibi ince enjektörler ile yada cilt mezoterapileri ile cilde geri verilir.

Bu işlem sonuç alabilmek için sadece bir kez yapmak yeterli değildir. Sonucu görebilmek ve doğru uygulama 4-6 hafta arayla 3 yada 4 kez işlem tekrarlanmalıdır.

Derimizin yaşlanma süreci yana çevresel ve fiziksel faktörlere en önemlisi strese bağlı, yediğimiz, içtiğimiz her şey ile cildimizin durumunu geciktirebilir. Yaşlanmayı yavaşlatabiliriz.

Cildimizde oluşan yada oluşabilecek durumların başlangıcında uygulamalara başlanırsa her şey daha çabuk ve gözle görülür ciddi yenilenmeler fark edilebilir.

Uygulama sonrasında cilt de anında bir parlaklık hissedilir. Ciltteki canlılık ve parlaklık daha sonraki günlerde daha belirgin kendini göstermekte ve kalıcı olmaktadır.

PRP tedavisi günümüzde bir çok alanda kullanılmaya başlandı. Görülen güzel sonuçlar ve kişinin kendi kanı ile yenilenmesi,etken farklı içerikler dışarıdan cilde enjekte edilmemesi yaptıran kişiyi de mutlu etmekte ve yapılan uygulamayı daha verimli masum kılmaktadır.

Bu sebeple de PRP uygulaması tercih edilen uygulamaların en başında gelmektedir.

Estetik amaçlı uygulamalarda yüz, dekolte, boyun, eller, bacak içleri, kollarda, vücudun  çeşitli bölgelerinde hücre yenilenmesi adına uygulanmaktadır.

Lazerle cilt soyma gibi işlemlerin hemen ardından derinin hızlı  yapılanması, iyileşmesi  için kullanılmaktadır.

Deride yıllardır ultraviyole ışınlarına maruz kalmadan dolayı oluşan kırışıklarda düzensiz beslenme ve cilde gereken itina ve bakım yapılmamasından dolayı cilde oluşan sarkmaya elastikiyet kaybı çöküntü, kırışıklık, esneklik, mat soluk görüntü,ışık,parlama kaybına neden olan oksijen bir ciltden kurtulma adına PRP uygulaması yapılmaktadır.

Derin izlerde, iyileşmesi uzun süren yaralarda, çatlaklarda derinin derinin zarar gördüğü durumlarda derinin kendini yenilemesi adına tedavi hızlandırmak için PRP uygulaması yapılmaktadır.

Saç dökülmesinde saç köklerine canlılık kazandırmakta saç ekimi sonrası PRP uygulanmaktadır. Dental (diş) implantlarla başlayan uygulama alanları, iyileşmeyen kronik yara tedavisi ve yüz estetiği dahil, cerrahi müdahaleler sonrası hatta oftalmoloji ve spor hekimliği gibi alanlarda kullanılmaktır.

PRP tedavisindeki amaç uygulama ilkesi:

 Uygulanan bölgede yeni kolojen üretimini sağlayacak biyolojik bir sitümülasyon gerçekleştirmek üzere fibrablastları mevcut sitümile etmektedir. Bu plazmadaki mevcut hücreler ve bu hücrelerin içerdiği büyüme faktörleri aracığı ile gerçekleştirilen otolog doku yenilemesidir. PRP tedavisi bir otolog hücresel tedavi yöntemidir. Gerçek bir kök hücre tedavisi değildir. Uygulama yaptıran bazı kişilerin yanlış duyumları yada yanlış bilgilendirmeleri üzerine ciltlerinde kök hücre enjekte edildiği  düşünülmekte ve o şekilde daha fazla beklentiler içerisine girmektedirler. Denildiği gibi  bir otolog hücre tedavi yöntemidir.

Otolog hücresel yenilenme nedir?

Biyoaktif Trombositler yönünden zenginleştirilmiş plazma’dan PRP’den yararlanarak biyolojik bir sitimülasyondur.

Bu zenginleştirilmiş plazma hasarlı, yaşlı, zarar görmüş deriye ve enjekte edilerek Dermal tabaka dediğimiz cildimizin orta tabakasına collojen ve elastin liflerinin yoğun olduğu Dermal’i yenilemektedir. Yeni collojen üretimi sağlar. Farklı türde kullanılacak hiçbir krem, ürün cildin bu tabakasına kadar inmei dolayısı ile PRP’nin gözle görülebilen yenilemeleri Dermal tabakaya Trombositler den zengin içeriğin iletilmesi ile olmaktadır.

PRP hangi durumlarda kullanılmamalıdır?

Kişinin trombosit sayıcı yetersiz olan hastalarda

Kanser hastalarında,

Kan sulandırıcı ilaç alanlara

Aktif enfeksiyonu olan hastalara uygulanmamalıdır.

 
Toplam blog
: 69
: 3739
Kayıt tarihi
: 23.08.12
 
 

Anadolu Üniversitesi'nde lisans eğitimini tamamladıktan sonra, İstanbul Gelişim Üniversitesi'nde Kl..