Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Şubat '19

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Para ile Sohbet

Herkese kucak dolusu  Merhabalar,

Bugun sizlere hepimizin hayati derecede onemli yaptigi yeri geldiginde sevgiliisinin, annesinin, babasinin, atasinin, vataninin yerine koydugu, yeri geldiginde yok ettigi, tanimlamadigi, var oldugununda mutlu olunamayacigina inandigini, cok oldugunda basa bela olacagina inandigini seyden PARA dan bahsedecegim. 

Gordugunuz uzere kafamizda hala belirli bir tanima sahip olmayan sanirim ilk ve tek seydir PARA. Aslinda dunyada. Yeri gelir onemsemeyiz, yeri gelir onsuz yapamayiz, hatta olmadiginda depresyona girecek kadar yok olur mahvoluruz. Peki nedir bu super guc? Hic merak ettiniz mi? Super guc diyorum cunku dunyadaki savasin, acligin, yoklugun ve olumlerinde ilk suclusu oldugu idda edilen bu super tanimsiz guc. Gelin soyle kisaca bir yakindan bakalim PARA'ya bugun. 

Para; ilk kez  atalarimiz olan Lidyalilar tarafindan ticarete bir sistem, adalet getirebilmek icin icat edimistir. Para ilk icat edildigi donemlerde degerli bir cesit tas yada az bulunan midye kabugu olarak kullanilmaktaydi. Atalarimiz bu midye kabuklari ile koyunlarini, bugdaylarini rahatlikla satip yerine keci yada sut alabilmekteydiler. Paranin getirdigi bu adalet ve kolaylik sistemini seven atalarimiz bir adim daha oteye giderek altin ve sonrada gumus kullanmaya basladilar. Cunku altin ve gumus hem nadir bulunan hemde tasimasi kolay ve birseyler icin kullanilmadiginda kolaylikla mucevher ve sanat eseri yapmak icin cok uygundu.

Simdi ise artik paranin nereden geldigini biliyoruz. Fakat paranin hayatimiza neden gelis amacini hep gormezden gelerek icinde bulundugumuz bu realitede ise bunu tamamen yok ediyoruz. Atalarin parayi icat etmlerindeki ilk sebep bir sistem ve adalet olusturmak icindi. Fakat her yeni gelen jenerasyon ile para asil amacindan cok taaaa otelere surulerek  dunya uzerindeki algisi degistirilmistir. Uzerine degimler, fikralar, hikayeler, filmler yapilip ayni zamanda da universitelerde tez konusu haline bile getirilmistir. 

Peki degisen para algisi nedir? Degisen para algisi bugun icinde bulundugumuz bu realtede paraya anlamlar ve tanimlamalar yuklemektir. Parayi para olmaktan cikarip onu tanimsiz bir canavara donusturmektir. Donusturulen bu canavar ile gucun sadece ona sahip olanlarda oldugunu ve sahip olmayanlarin yasamaya hakki dahi olmadigidir. Bu canavari beslemek, buyutmek icin ulkeler, kulturler ve canlar bile  kolaylikla ugruna feda edilebildigidir. Peki gercekten olusturulan yada olusturdugumuz bu kadar hayati derecede onemli yaptigimiz bu para algisi gercekte boyle midir? Gercekte bu mudur? Kafalarda ki olusturulan para algisi bu ise gercekte ki para algisi nasildir? 

Peki gercekte bu nedir? Gercekte para nedir? Gercek sen kimsin? diye sorsak sizce alacagimiz yanit ne olurdu? Hic karsiniza parayi alip onunla konusmayi denediniz mi? deneseydiniz acaba sohbetiniz nasil olurdu?  gelin beraber bir deneyelim 

Merhaba ben PARA,

Herkes beni tanidigini, gordugunu, bildigini zanneder ama  aslinda ne tanir , ne bilir. 

Bircok kisinin dusundugu gibi birseyde degilim ben 

Cuzdaninizdaki kagit ya da kumbaranizdaki demir bozukluklar, hele bankadaki sessizce kullanilmayi bekleyen bir hic, hic degilim.

Beni goremez, beni hissedemez bana dokunamazsin, ben kafanizda olusturdugunuz bir cesit enerjiyim, dusunceyim.

Iyi veya guzel degilim kotu veya cirkinde degilim. Benim ne olmami isterseniz istediginiz karaktere burunur ve o olurum. 

Ne kadar akilli oldugunuz, nerede yasadiginiz, ne yaptiginiz ve nereden geldiginiz hic umrumda degil, bu konular beni hic ilgilendirmez. 

Tek umrumda olan siz, gucunuz ve enerjiniz. 

Enerjiniz ne dusundugunuzu belirler, dusunduklerinizde benimle olan iliskinizi ve duzeyinizi. 

Benim ihtiyaclarim ve kurallarim var ama cok basitler.

Mesela sinir tanimam hic. 

Tabi sen dusuncelerinle beni sinirlarsan o zaman baska.

Dusuncelerinle sinir tanimayanlarla asiri iyi dost olurum.

Korkudan hic hoslanmam. Kendini korkuyla sinirlayanlardan da hic hoslamam. Cunku korku olanlari yok sinirlar, oldurur, yok eder.

Degeri severim, cunku dunyada birseyleri ortaya koyan kisi ortaya cikartigi seye deger katar ve katki olur. 

Tembelligi ve rahatligi hic sevmmem.

Benim tek bir vazifem vardir o da sana insanliga hizmet etmektir. Ben insanliga hizmet icin icat edilen bir enerjiyim, ne negatif ne de pozitiifm. 

Sen benim ne olmama karar verirsen o olurum. Sana hizmet etmemi istersen ederim ancak bana hizmet etmeyi benim kolem olmayi secer ustunede benden korkarsan seni yakara gecerim.

Simdi ben senin sultanin da olabilirim, senin kolen de...

Ne olmami istedigine sen karar vereceksin...

Cunku benim adim PARA. 

NER 

 

 
Toplam blog
: 9
: 222
Kayıt tarihi
: 01.02.19
 
 

  Herkese merhaba ben Nergis,  ..