Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Mart '15

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Paraben olmazsa Maraben olur!

Paraben olmazsa Maraben olur!
 

Paraben mutlaka adını duymuşsunuzdur, kekten, öksürük şurubuna, rujdan, deodoranta kadar her şeyde var. Kaçmanın imkanı yok mu peki parebenden, elbette var köyünüze taşınıp ilaçsız, hazır gıdasız, kozmetiksiz bir yaşam sürmeniz gerek ancak bu şekilde parabenden uzak durabilirsiniz. 

Biz mikro yazılarla aldığımız göz kaleminin, rujun içinde paraben var mı diye okuya duralım içine katılan başka maddeleri es geçer olduk, çünkü burada önemli olan paraben! Diğer koruyucular ve o anlamını hiç bilediğimiz kodların hepsi masum. Paraben takıntısı bana biraz da ticari bir kaygı olarak geliyor elbette tüm kimyasalların insan üzerindeki etkisi farklı ama hayatında krem görmemiş köyde yaşayan 70 yaşındaki kadının meme kanseri olması da parabene bağlanamaz.

Paraben bir koruyucu raf ömrünü uzatmak için kullanılıyor içeceklerde, şuruplarda ilaçlarda var kozmetik sanayi bir yana öksürük şurubunda bile olduğunu bilmek biraz rahatsız edici peki bilmediğimiz paraben kadar rahatsız edici hangi kimyasallar hayatımıza giriyor bakalım.

Ftalatlar
Yumuşak Plastiklerde ve kozmetiklerde yumuşatıcı olarak kullanılmaktadır. Cilt tarafından emilir ve cildin koruma mekanizmasını olumsuz etkiler. Ftalatların karaciğer, böbrek ve üreme organlarında zararlar oluşturdukları ve bir hormon gibi etki yapabildiği sanılmaktadır. Oyuncak ve bebek ürünlerinde bulunmamalıdır. Ftalatlar, çevrede parçalanmadan kalabilmektedir.

Triclosan 
Klorlu organik bileşik. Deo, diş macunu, duşjeli, losyon ve kremlerde kullanılıyor. Vücutta karaciğer fonksiyonlarını
etkileyebilmektedir. Dioksin de içerebilmektedir. Dioksin vücutta birikebilmekte, bazıları çok az miktarlarıyla bile klor aknesi oluşumuna, bazıları ise kansere neden olabilmektedir.

Halojenli Organik Bileşikler
Brom, iyot ve klor içeren binlerce maddenin oluşturduğu bir gruptur. Çoğu alerji oluştururken
bazıları kansere neden olabilmekte, hepsi deçevrede birikmektedirler. Kathon (klormetilizotiyazolinon+metilizotiyazolinon) ıslak mendillerde ve kozmetiklerde koruyucu olarak kullanılmıştır.

Formaldehid
Formaldehid Vericiler Koruyucu olarak ürünlere ekleniyor. Formaldehid, çok az miktarlarında bile mukozayı tahriş edebilen ve alerjilere neden olabilen bir madde. Ayrıca kanser yapma riski aşırı yüksek. Üstelik cildin hızla yaşlanmasına neden olmaktadır.

Sodyum Lauril Sülfat
?Şampuanlardan duş jellerine, diş macunlarından deterjanlara kadar geniş bir alanda kullanılıyor. Dünyada en çok kullanılan yüzey aktif madde / deterjan / tensid. Mukozayı ve diş etlerini tahriş etme ihtimali çok yüksek.

Peki doğal koruyucular var mı?

Doğadan elde edilen koruyucular var bunların başında alkol geliyor, pek kişi alkollü diye ürün seçmeyebiliyor ama alkol malesef doğal bir koruyucu diğerleri ise Benzoikasit, salisilik asit, sorbikasit, benzilalkol

Doğal yaşamaya gayret etmek en güzeli fakat yine de bir şekilde bünyemize alıyoruz bu ürünleri. Peki bu kadar kimyasalın içindeyken bedenimizi nasıl temizleriz; mevsimine göre beslenmek bol doğal sebze meyve tüketmek, bol bol su içmek ve terleyerek cildin madde atımını desteklemeniz gerek..

Sağlıklı günler..

www.annekaz.com

İnstagram

Facebook AnneKaz

Kaynakça: Doğal ve Doğal Olmayanı Ayırma Teknikleri Prof. Dr. Hulusi Barlas

 
Toplam blog
: 10
: 152
Kayıt tarihi
: 26.02.15
 
 

Çılgın medya sektörünün içinde 3 çocuk annesi hem blog yazarı hem de editör.  ..