Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Haziran '18

 
Kategori
Güncel
 

Patates Soğan Kuru ve Yanlış Bilinenler

Patates Soğan Kuru ve Yanlış Bilinenler
 

Patates Soğan Deyip Geçme 

Patates ve soğan fiyatları 5 TL’yi geçti ve birden bire gündem oluverdi. Tarlada kamyona 2.5 TL’ye kadar yüklenen patates pazarda 5-6 TL’ye satılıyor. Bu fiyat normal bir fiyat değil. Aslında 5 liraya patates tüm kesimler için normal bir fiyat değil. Ne üretici için ne tüketici için.

Tarımda sık karşılaşılan bir durum 2-3 yıl önce de patates 5 lira olmuştu, domates 10 lira olmuştu. Bu istikrarsız ve ithalata dayalı bir tarım sisteminin sonucunda ortaya çıkan bir durum.

Bugün 5 liraya pahalı diyenler son 2 yıldır kg’ı 10-20 kuruş olduğu için satılamayan, hasadı yapılamayan ve tarlada çürümeye bırakılan, depoda çürüyen patates ve soğanı yetiştiren çiftçinin, üreticinin nasıl battığını, zarar ettiğini bilmezler.

Tarımı ithalata yönlendiren bir sistemde bu yıl 5 liraya yediğimiz patatesi gelecek yıl 50 kuruşa sonraki yıl 3 liraya yiyebiliriz.

Halbuki üretimi planlı ve sistemli olan ve ithalata odaklı olmayan ülkede herşey istikrarlı olursa ne patates 5 lira olur ne de üretici ve tüketici karşı karşıya gelir.

Patatesin maliteyi bellidir. İster turfanda ister ana ürün yetiştiriciliği olsun patates 1-1.5 TL arasında bir fiyat aralığında kalırsa hem üretici zarar etmez hem de tüketici pahalıya patates yemek zorunda kalmaz.

Aslında bu durum birçok üründe benzer yapı gösterir. Mesela elma fiyatları üretici de 1 TL’nin altına düşmezse üretici elmadan zarar etmez. Birçok tarımsal üründe belirli ve herkes tarafından bilinen bir alt sınır vardır. Bu sınırlar belirlenirse bölgelere göre üretim planlaması yapılırsa ne üretici zarar eder ne de tarımı ithalata dayalı bir ülke haline geliriz.

Patates sevenler için kısa vadeli çözüm her köşe başındaki marketten dondurulmuş parmak patates alıp kızartsınlar, şimdilik daha ucuz ?

Tarladan 2.5 lira olan patatesin markette 5-6 lira olmasında payı olan aracı, komisyoncu, dağıtıcı, halci vb. etkisi ayrı bir yazının konusu.

 
Toplam blog
: 537
: 1884
Kayıt tarihi
: 10.06.10
 
 

Gündemi ve olayları yakından takip etmeye çalışıyorum. Sinema, kitaplar, spor, doğa, siyaset, miz..