Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Mart '15

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Patatesin inanılmaz faydaları...

Patatesin inanılmaz faydaları...
 

Çoğumuzun şişmanlık sebebi olarak gördüğü patates aslında doğru tüketildiğinde tam bir şifa kaynağı…

Patates, İçindeki nişasta oranının fazlalığına rağmen, özsuyunun tüketilmesiyle kandaki şeker miktarını düşürüyor.

Mide rahatsızlıklarından, yanık ve gözdeki şişliklere, karaciğer yetersizliklerinden, safra taşı sorunlarına, basurdan susuzluğa birçok hastalığın tedavisinde önemli bir rol üstleniyor.

Kimlere zarar, kimlere yarar sağlıyor?

İşte her gün görüp yüzüne bakmadığımız, ancak yağmur yağmasından, kar, kış olmasından fiyatı etkilenen ve artan  sarı muammanın marifetleri…

Patates, bize sonradan gelen sebzelerden birisidir…

Osmanlıya gelişi okyanus ötesindendir. Bu okyanus ötesini, öbür okyanus ötesi ile karıştırmayalım(!)

Bakın patatesin marifetlerine:

Mide ekşimesini önler. A, B Vitamini ve bir miktar C vitamini içerir.

Kök sebze olduğu için nişasta oranı diğer sebzelere göre daha fazla olan patates, şeker hastalarının uzak durması gereken sebzelerdendir.

Şeker hastaları, yemeklerin içine garnitür olacak şekilde küp şeklinde minik minik doğranmış patatesleri belli miktarda tüketebilirler.

100 gram patateste 13.9 gram karbonhidrat içerir. 1 orta boy patates bir dilim ekmeğe tekâmül eder. 

100 gramlık bir patatesin yüzde 77.5’i sudan oluşur. Bu yüz gramın içindeki kuru madde oranı ise sadece yüzde 22.5’tir. Yani patatesin çok sulu bir sebze olduğunu söylemek mümkün!

İçeriğine bakmaya devam edecek olursak;  yüz gramlık patatesin yüzde 2’si proteinden oluşurken, sadece yüzde 0.2’si kadarı yağdan oluşuyor.

Yüz gramlık patatesteki karbonhidrat miktarı ise yüzde 19.4, lif yüzde 0.6 ve kül yüzde 1.6

Patatesin içinde hem kalori hem de azot ve yüksek kaliteli protein bulunur. Demir ve magnezyum gibi değerli minerallerin yanı sıra, C vitamini ve birçok değişik B vitamini vardır.

Amerika Milli Araştırma Konseyinin (N.C.R) tespit ettiği yüksek beslenme normlarına göre; orta boy bir tek patates 25 yaşında normal olarak çalışan bir erkeğin günlük ihtiyacı olan Ascorbik asid’in (C vitamini) yüzde 28’ini, Niamin’in (B vitamini) yüzde 8-10’unu, Thiamine’in (B vitamini) yüzde 7-9’unu,  Demir’in yüzde 6-8 ini, Protein’in yüzde 4-5 ini ve Riboflavin’in yüzde 3-4’ ünü karşılamaktadır.

Patatesin en sağlıklı tüketilme biçimi, patates salatasıdır. Haşlanmış patatesin tüketilmesi de patatesin faydalarını almak bakımından önemlidir. Ancak burada yapılan hatalardan en önemlisi de, patatesi tüketmeden önce kararmasın diye suyun içinde bekletmektir. En ideali, suyun içinde bekletmeden tüketmektir. Bunun için de patatesi ne zaman tüketeceksek, o zaman soymalıyız.

Patates doğru pişirildikten sonra herkes tarafından tüketilir. Cips, kızartma, ya da yağlı olarak tüketilmesi halinde kalp damar sağlığı açısından olumsuz etkiler doğuracaktır. Patates kızartmasının çok sık tüketilmesi halinde, ilerleyen yıllarda kansere kadar ilerleyen sonuçlar doğurabilir.

Mide rahatsızlıklarından, yanık ve gözdeki şişliklere, karaciğer yetersizliklerinden, safra taşı sorunlarına, basurdan susuzluğa birçok hastalığın tedavisinde önemli bir rol üstleniyor. İşte o faydalarından bazıları…

Şeker Hastalığı:

Kandaki şeker miktarını düşürür, şeker hastalarının vazgeçilmez gıdasıdır. Özsuyunu içmek faydalıdır.

Mide Rahatsızlıkları:

Ezmesi, çorbası, haşlanarak yapılan salatası mideye dokunmadığından, mide ülseri olanların vazgeçilmez yemeğidir. Rendeleyip öz suyu çıkarılıp, günde 3 çay bardağı aç iken içilirse ülsere faydalıdır. Ülserliler aç karnına birer adet haşlanmış patates yerse çok faydasını görür.

Yanık-Şişlik:

Patates lapa yapılıp yanıklara bağlanırsa faydalıdır. Kaynak makinasının tahriş ettiği göze patates rendesi konulursa sancıyı, yanmayı keser.

Karaciğer Yetersizliği:

Olanlar öz suyundan 1'er çay bardağı içerlerse faydalanır.

Safra Taşına:

Özsuyuna limon sıkılıp günde 3 fincan aç iken içilmeye devam edilirse faydalıdır.

Basur ( Hemoroid):

Lapası basur memelerine bağlanırsa iyileştirir.

Bağırsak solucanları:

Özsuyu sabah aç iken 1 su bardağı miktarında içilirse faydalıdır. Havuç suyuyla karıştırılıp içilebilir.

Susuzluk:

Susuzluğu giderir.

Kanser (Lösemi):

Kansere karşı koruyucudur.

İnsan yaşamına bu kadar faydalı olan bir sebze türünün, ülkemizde en çok İçanadolu bölgesinde yetiştiğini biliyor muydunuz?

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..