Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ekim '14

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Pekmez türleri ve faydaları...

Pekmez türleri ve faydaları...
 

Kış başını ufukta gösterdi…

Artık bazı besinleri almanın zamanı da geldi…

İnsan sağlığını korumak için değişik zamanlarda değişik besinleri özellikle alır ve daha sağlıklı bir yaşamın ucuna tutunmak ister.

İşte kış aylarının sevilen yiyeceklerinden bazıları:

Tahinle mükemmel bir ikili olan pekmezin faydaları sizi şaşırtacak!

Geçmişten bugüne birçok uygarlığın en etkili ilaçlarından biri olan pekmezin faydaları saymakla bitmiyor.

Özellikle mide, bağırsak ve böbrek için faydalı olan pekmez daha birçok fayda sağlayarak bizi hastalıklardan koruyor.

İşte pekmezin inanılmaz faydaları...

Dut pekmezi

Kansızlığa karşı iyi geliyor.

Mide hastalıklarına etkili rol oynuyor.

Astım ve bronşit hastalıklarına karşı yararlı. Ayrıca gargara şeklinde ağız ve boğaz hastalıklarına karşı etkili.

Soğuğa karşı vücudun direncini artırıcı özelliğe sahip!

Sporcular için bir enerji deposu.

Bebeklerin gelişimine yardımcı oluyor.

Çocukların zekâ gelişimine yardım eder ve çocuklarda sık sık rastlanan pamukçuk için de yaygın olarak kullanılmaktadır.

Üzüm pekmezi

Vücuttaki kanı arttırır.

Enerji verir.

İştah açıcıdır.

Hamilelikte ve bebeğin gelişimi açısından çok faydalıdır.

Mideyi, bağırsakları, böbrekleri kuvvetlendirir.

Damar sertliğine iyi gelir.

Kan dolaşımını rahatlatır.

Keçiboynuzu pekmezi

Kolesterolü düşürür ve tansiyonu dengeler. Kalbi takviye eder.

Cinsel gücü ve sperm sayısını artırıcı özelliği kesinlik kazanmıştır.

Vücudu güçlendirip dinamize eder.

Kansızlığa karşı çok etkilidir.

Dişleri besler ve kemikleri güçlendirir.

Bağırsakları çalıştırır.

Çocuklar ve hamile bayanlar için faydalıdır.

Potasyum, kalsiyum, fosfor, magnezyum, demir, bakır, çinko içerir ve akciğer rahatsızlıklarında da kullanılır.

Bir de ‘Andız Pekmezi’ vardır. Bu tür pekmez ülkenin belli yörelerinde az miktarda üretilir. Kısaca yapımına ve faydalarına değinecek olursak;

Andız ağacı yüksek rakımlı yaylalarda yetişen çamgillerden bir ağaç türü olup iğne yapraklıdır. Meyvesi kozalak şeklinde olup önce yeşil, olgunlaştıkça da kahverengi bordo arası bir renk alır.

Sonbaharda olgunlaşan andız kozalakları toplanarak depolanır. Yeterli miktarda andız meyvesi toplanınca burada andız kozalağının kabuğu sert  tabakadan ayrılır.

Asıl pekmez yapımında kullanılan bu kozalakların kabuk kısmıdır. Bu işlem yapılırken birçok yerde kabuk ayrılmaz. Andız kozalağı kırılarak bu işlem yapılır. Kırılan andız kozalakları 2-3 gün süreyle büyük kaplarda suda bekletilir ve süzülerek tortu kısmı ayrıştırılır. Sonrada kıvama gelinceye kadar kaynatılır.

Harnup pekmezi gibi buda Mersin ve çevresinde sık yapılan bir pekmez türüdür. Bronşit, öksürük, sarılık, kaşıntı, egzama, mide bulantısı, akciğer, karaciğere faydalı bir pekmezdir. Bütün pekmez cinslerinde olduğu gibi kan yapıcıdır ve enerji verir. Tadı değişiktir. Diğer pekmezlerin aksine biraz acımsıdır.

Pekmez, yoğun tadı dolayısıyla genellikle tek başına tüketilmez. Şifa amaçlı kullanılırken ilaç gibi kaşıkla içilebileceği gibi,  tahin ile karıştırılarak da sofrada gıda olarak tüketilebilir. Karsambaç da pekmezin üzerine ekilebilecek malzemelerden biridir.

 

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..