Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Temmuz '14

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Piyasalar ve Jeopolitik Riskler

Piyasalar ve Jeopolitik Riskler
 

Son haftalarda dünyanın çeşitli yerlerinde birçok üzücü olay meydana geldi. İsrail'in yüzlerce masum Gazze vatandaşını öldürmesi, Malezya uçağının düşmesi ve 300 masum insanın hayatını kaybetmesi, Irak'ta IŞİD örgütü, Rusya – Ukrayna arasındaki gerginlik… Bu olaylar dünyanın yalnızca bir kısmının gördüğü olaylar. Bir kısmı ise bu olaylar hiç olmuyor gibi hayatlarını devam ettiriyor. Genel olarak bakıldığında piyasaların da bu olaylara tepki göstermediğini görebilirsiniz. Peki, neden?

Kısa vadeli olarak bakıldığında hisse senedi değerlerinde düşüş, altında bir miktar yükselme görüldü. Ama genele bakıldığında piyasalarda herhangi bir tepki oluşmadığı görülüyor. Bu ise piyasaların gelmiş olduğu boyutu açıkça göz önüne seriyor: Piyasalar artık dünyada olan olaylardan etkilenmiyor ve yalnızca traderların emirlerine göre şekilleniyor.

Dünya üzerinde meydana gelen bu katliamlar, krizler, anlaşmazlıklar ve savaşlar hisse senetleri, tahvil, emtia ve döviz fiyatları üzerinde önemli etkilere yaratabilecek durumlardır. Ama piyasaların gelmiş olduğu nokta bu olaylara tepkisiz kalınmasına neden oluyor. Gazze – İsrail ve Ukrayna – Rusya olaylarının borsada nasıl etkiler yaratacağı hakkında buradan bilgi alabilirsiniz.

Bunun nedeni olarak ise görülebilecek iki faktör var. Bunlardan bir tanesi, küresel ekonomiyi etkileyecek boyutta olayların olmaması. İkinci faktör ise parasal genişleme ve merkez bankalarına aşırı güven duyulması. Para yöneticisi olarak tanıdığımız PIMCO'nun eski CEO'su olan El-Erian'da bu konuya dikkat çekiyor ve "Bence piyasalarda olayların ne kadar kötüleşeceğine dair bir rehavet var. Geçmişte ödüllendirildikleri için yatırımcılar biraz şartlanmış" ifadelerini kullanıyor.

Ortadoğu'da etki yaratan en son olay olarak Mısır'da yaşanan Arap Baharı'ydı. Hükümetlerin düşmesi ve Mısır endekslerinin düşmesiyle sonuçlanan bir olaydı. Ortadoğu'da meydana gelen krizlere, karışıklıklara, terör olaylarına finans piyasalarının tepkisizliğinin, gelecekte petrol ve hisse senedi piyasasında ciddi sorunlara neden olabileceği düşünülüyor.

 
Toplam blog
: 12
: 5134
Kayıt tarihi
: 11.12.13
 
 

Üniversite eğitimimi İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesinde tam..