Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Haziran '17

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Piyasalarda dinlenme dönemi

Piyasalarda dinlenme dönemi
 

Piyasalarda dinlenme dönemi


Geçen hafta Borsa İstanbul'da 100 bin puanın görüleceğini ve bu süreçten sonra sadece Borsa değil bütün piyasaların dinlenme moduna gireceğini belirtmiştim. Nitekim öngörülerime paralel olarak Borsa İstanbul, psikolojik sınır olan 100 bin puanı aştı.
 
Bu süreçten sonra ise kar satışları geldi ve Borsa İstanbul BIST 100 endeksi yüzde 3-4'lük bir kayıp ile işlemlerini sürdürüyor.
 
Bir kaç gündür ise yerli ve yabancı yatırımcılar piyasalarda ciddi bir gelişme beklenmediğinden dolayı neredeyse her gün yükselen Borsa İstanbul'dan çekilerek dinlenme dönemine geçti.
 
Türkiye'de piyasalar bayramlar öncesinde genellikle bu döneme girerdi, ancak bu sefer yaşananların bayram ile pek bir ilgisi yok.
 
Borsa İstanbul'da uzun vadeli ralli sonrasında karlarını cebine koymayı başaran yatırımcılar şimdi borsayı uzaktan izlemeyi tercih ediyor. Borsa İstanbul'un çok yüksek fiyatlarda olduğunu öngören yatırımcılar, normal şartlarda bu durumda paralarını TL'de tutmayıp dövize yönelirdi, ancak piyasalar o kadar -gelişmesiz- bir dönem geçiriyor ki dövizlerde de kuş uçmuyor.
 
Dolar ve Euro, son bir haftadır sadece ihtiyacı olanların yöneldiği para birimlerine dönmüş durumda. Yatırımcılar henüz son bir haftadır Dolar ve Euro için pozisyon almadı. Yani piyasalarda geniş bir dinlenme dönemine girildi.
 
Şuanda Türkiye'de yatırımcıların gözlerin çevrildiği Borsa İstanbul, Dolar ve Euro'da fiyatlar çok yüksek. Bu nedenle yatırımcıların yönelebileceği tek alan Altın olarak dikkat çekiyor. Ancak işin garip yanı Altın fiyatları da 152 TL/gram olan tarihinin en yüksek seviyelerine yakın seyrediyor.
 
Bu durumda gözler yatırım araçlarından birinin aşağı veya yukarı hareketine çevrilmiş durumda. Ancak bu kadar sakin bir ortamda herhangi bir yatırım aracından hamle beklemek zor.
 
Türkiye'de yatırımcıların olası ciddi bir kriz beklenmeyen bu dönemde paralarını nakitte tutacağını öngörmek zor değil. Bu dönemde yatırımcılara en büyük tavsiye ise, yüzyıllardır uygulanan -bekle gör- pozisyonudur.
 
Yatırım araçlarının geldiği son seviyeler ışığında piyasalara yatırım yapmak her zamankinden daha çok zor. Ve bu sürecin uzun bir süre daha devam edeceği, etmeyeceği konusundaki ihtimalden çok daha yüksek.
 
Zira, hemen hemen her yatırım aracından kar yapmayı başaran yatırımcılar, bu karlarını riske atmak konusunda eskisi kadar iştahlı olmayacaktır.
 
 
 
Toplam blog
: 23
: 279
Kayıt tarihi
: 11.06.17
 
 

Borsacı, gazeteci, analist ..