Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Ağustos '14

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Probiyotikler maddeler nelerdir? Faydaları…

Probiyotikler maddeler nelerdir? Faydaları…
 

Birçoğumuzun adını dahi bilmediği gıda maddelerini yavaş yavaş tanıyoruz. Bu maddelerden birisi de Probiyotik Gıda maddeleri.

Peki, probiyotik maddeler nelerdir?

Sindirim sisteminde yaşayan mikroorganizmalar, sağlıklı bir sindirim sisteminin olmazsa olmazlarıdır ve bağışıklık fonksiyonları üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Probiyotikler ve prebiyotikler bu noktada devreye girer. Probiyotikler, canlı bakterileri ve mayaları içerir. Bunlar arasında en önemlileri laktik asit bakterileridir. Prebiyotikler ise bu mikroorganizmaların gelişmesi için gerekli olan sindirilmeyen gıda bileşenleridir.

Probiyotikler, sindirim sisteminde belirli sayıda bulunan ve tüketildiğinde bireyin bağırsaklarındaki bakterilerin sayıca dengesini sağlayarak sindirim sistemi ve bağırsak sağlığını koruyan canlı mikroorganizmalar veya bileşenleri tanımlamaktadır. Probiyotik gıda ise içerisinde yeterli miktarda canlı probiyotik mikroorganizma bulunduran ve raf ömrü sonuna kadar bu canlılığı muhafaza eden üründür.

Vücudumuza faydalı bakteriler sağlayan ve metabolizmamızı güçlendiren probiyotik bakterileri yakından tanıyalım.

Ne yazık ki, birçok insan probiyotik gıda tüketmenin öneminin farkında değil.

Bunun nedeni probiyotiklerin yalnızca mide ve bağırsak hastalıklarından şikâyetçi kişilerin tüketmesi gerektiği düşüncesi.

Probiyotikler sindirim sorunlarının çözülmesine yardımcı olan, bağırsaklarda yaşayan son derece sağlıklı bakterilerdir ve bu nedenle her gün probiyotik gıda tüketmek için bir çok geçerli sebep bulabilirsiniz.

İşte probiyotik gıdaları tüketmek için 9 sağlıklı neden!

Probiyotik tüketmenin en önemli sebeplerinden biri de yapılan araştırmalar sonucunda probiyotik bakterilerin alerji tedavisinde etkili olduğunun ortaya çıkması. 

Yapılan çalışmalar sırasında bilim adamları, probiyotik tüketiminin alerji semptomlarını azaltırken, bu belirtilerin ortaya çıkma sıklığını da azaltığını doğruluyor.

Belirli yiyeceklere ve besin maddelerine karşı hassasiyetini varsa, onları tükettikten sonra kendinizi kötü hissedersiniz.

Bazen bir yiyecek alerjisi ya da gıda intoleransı, bazı durumlarda kalın bağırsakta bulunan normal, sağlıklı bir bakteriden kaynaklanıyor olabilir.

Çoğu zaman bu durum söz konusu olmasa da, yapılan bir araştırmada faydalı probiyotik bakterilerin takviyesini içeren doğru beslenme tedavisiyle gıda alerjilerinin iyileştirilebildiği ortaya konuyor.

Probiyotik tüketimi bağışıklık sistemini de güçlendiriyor. 

Chicago Üniversitesi Medikal Merkezi'nden Dr. Stefano Guandalini, "Hijyen seviyesi yüksek toplumlarda doğuştan gelen bağışıklık (otoimmun) sorunlarında ve alerjik hastalıklarda büyük bir düşüş belirledik."diyor.

Bunun sebeplerinden birinin bağışıklık sisteminin zorlu bir bakteriyle mücadele etmemiş olması olabilir. Probiyotik formunda vücuda tanıtılan faydalı bakteriler ise bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı oluyor.

Vajinal  enfeksiyonlar kadınların en büyük kâbusudur.

Antibiyotikler, doğum kontrol hapları ve sperm öldürücüler gibi şeyler vajina microflorasına zarar verebilir.

Probiyotikler bu microflorayı tekrar yaratmaya yardımcı olabilir. Bu şekilde kadınlarda oldukça sık görülen mantar, idrar yolu enfeksiyonları ve bakteriyel vajinozis rahatsızlıklarını engelleyebilir.

Probiyotiklerin enerji seviyesini yükseltebilir…

Direkt olarak içgüdüler ve enerji seviyesiyle bağlantısı olmadığı düşünülen probiyotikler, aslında bağırsaklarımızı doldurarak vitamin, protein ve minerallerin daha iyi emilmesini sağlar. Bunu yaparken hastalıklara neden olan bakterileri ve zararlı organizmaları kontrol altında tutar. Ve tüm bunların sonucunda enerji seviyeniz ve moraliniz yükselir.

Bağırsaklarımız bizim ikinci beynimizdir. Bunun nedeni ise bağırsaklarımızdaki geniş nöron ağının bize nasıl hissettiğimizi söylemesidir.

Prof. Emeran Mayer, duygularımızın büyük bölümünün bağırsaklarımızdaki sinirlerden etkilendiğini söylüyor.

Ayrıca vücudunuzdaki serotonin hormonunun %95'i bağırsaklarımızda bulunuyor.  Bu nedenle sağlıklı bağırsaklara sahip olduğumuzda keyfimiz de yerinde oluyor.

Moleculer Systems Biology'de yayınlanan bir araştırmaya göre prebiyotikler metabolizma üzerinde ciddi boyutlarda etkili oluyor.

Başka bir araştırma ise 4 aylık iki farklı periyotta gerçekleşiyor. Araştırmacılar ikiz fare ve insanlara 4 ay boyunca prebiyotik yoğurt yediriyor ve bağırsak hareketlerini inceliyorlar. 

Araştırmacılar bağırsakların prebiyotik yoğurt öncesi, yoğurt yenirken ve yendikten sonraki hareketlerini ve değişiklikleri inceliyor.

İdrar analizlerinde farelerin metabolizmalarında enzimlerin etkili rol oynadığı görülüyor.

Peki, probiyotik yiyecekler neler?

Probiyotik besinler doğal yollarla probiyotik olan ve daha sonra probiyotik özellik kazanan gıdalar olarak 2'ye ayrılır.

1. grup gıdalar, yani doğal probiyotikler; kefir, kımız gibi fermenteli süt ürünleri, turşu ve salamura yiyeceklerdir.

2. grup probiyotik gıdalar ise ürünlerin içerisine probiyotik bakterilerin ve mayaların eklenmesiyle elde ediliyor. Bu besinler bebek mamaları, hazır yoğurtlar, süt ürünleri, meyve suları ve katkılı gıdalardır.

 

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..