Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Kasım '18

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Protein Bar Kavramı

Protein Bar Kavramı
 

Bir kelimeye bazen o kadar farklı açılardan bakılabilir ki uzun uzun cümleleri geçin, bir kitap bile yazılabilir rahatça. Bu durum bizim o konuyu hangi açıdan ele alacağımıza bakar. Ne demek istedğimi güzel bir örnekle ve ürün incelememle sizlere kısaca aktardım, hadi başlayalım!

Protein… 

Sayfalarca açıklayabiliriz, bilimsel tanımı ve gruplandırılmalarından tutun da birçok açıdan özellikleri sayılabilir. Hangi gıdalarda bulunur, neden önemli? Bu sorunun cevabında ona hep ulaşma isteği yatıyor.  Proteine ulaşılmak istendikçe zamanla farklı düşünceler de ortaya çıkmış tabi bu sebeple. “ Daha kolay, daha rahat ulaşılmak istenmesi. “ desem daha da açıklayıcı olur aslında. Protein bar kavramı da bu ba düşünceyle hayatımıza girenlerden. Evet biliyorum, protein dediğimde sizlerin aklına ilk olarak et, yumurta, süt vb. gıdalar geliyor bu doğru ama en başta belirttiğim gibi bu sefer farklı bir yerden bakıyoruz konuya. Protein bar kavramı bildiğiniz gibi yeni bir şey değil. İlk defa duyanlar da mutlaka olacaktır tabi, kısaca özetlemek gerekirse 20-30 gram protein aralığında değişiklik gösteren, görüntü ve tat olarak genellikle çikolataya benzetilen ürünleri protein bar olarak adlandırabiliriz halk ağzında. Gördüğüm kadarıyla sporcular tarafından ilgi görülüyor ama kısa yoldan protein tüketimini sağlamak isteyenler de protein barların sıkı takibinde. Bir arkadaşım sayesinde benim de dikkatimi çeken bir protein bar oldu ve tabi ki incelemelere başladım. İncelemesini yaptığım  Optimum Nutrition, Protein bar. Ürün 20 gram protein içeriyor ve toplamda 76 gram olarak tüketime hazır karşınıza çıkıyor. Karamel ve çilekli çeşidi var fakat ben karamelli olan çeşidini inceledim. Yurtdışında oldukça yaygın olan bir tat olan “ Tuzlu karamel “ yardımıyla üretilmiş. Bizim ülkemizde tuzlu karamel pek yaygın değildir ama farklı kültürlerde sık sık kullanılıyor. Tadına baktığımda tuzlu karamel tadını net bir şekilde aldım ve dokusu oldukça yumuşaktı, çikolatadan daha da yumuşak keke yakın bir doku diyebilirim. Paketleme aşamasında aynı yerde 2 bar ayrı şekilde yer alıyor, bu amaçla paylaşılması kolay olabilir ya da tüketim daha sonra gerçekleştirilebilir. Ürün tüketim aşamasında bir diğer dikkat edilmesi gereken ise ambalaj üzerindeki yazılar. Bu ürünün şeker hastaları için uygun olmadığı, alerjisi olanların dikkat etmesi gerektiği,  gereğinden fazla tüketilmesinin uygun olmadığı birçok gıda ürününde belirtildiği gibi yazılmış. Siz tüketiciler bu uyarıcı yazılara her zaman dikkat etmelisiniz.

İster farklı gıdalardan isterseniz çeşitli protein barlar üzerinden ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz, her zaman için bunu yaparken bilinçli olmak önemli. Ambalajı güzel olan, ismi hoşunuza giden ya da rengini beğendiğiniz her ürün güvenilir değil. Gıda ürünlerini birçok yönden incelemeli ve araştırmalıyız sonrasında ise her zamanki gibi tercih siz tüketicilerin…

Sağlıkla Kalın!

Not: “ Tuzlu karameli ilk defa duyanlar? “

Gıda Mühendisi

Nermin Özge Bilge

 

 
Toplam blog
: 385
: 303
Kayıt tarihi
: 20.02.15
 
 

Gıda Yüksek Mühendisi  ..