Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Şubat '17

 
Kategori
Güncel
 

Referandum tercih belirleme testi

Referandum tercih belirleme testi
 

16 Nisan’da anayasa değişikliği için bir referandum yapılacak. Bu referandumda oy kullanacak herkesin tercihine saygı duymak gerekir. Ancak burada önemli olan, oy kullanacak kişilerin ne için oy vereceklerini bilmeleri. Ne için oy verdiğini bilmeyenlerin kullanacakları oylar ileride ülkede sıkıntılar yaratabilir. Bunun için hazırlanan tercih belirleme testini lütfen okuyun ve burada madde madde oylarınızı işaretleyin. Test sonunda evetler fazla ise “Evet”, hayırlar fazla çıkar ise “Hayır” oyu verin. Tercih tamamen size ait.

REFERANDUM TERCİH BELİRLEME TESTİ

1.       Cumhurbaşkanı seçilecek kişinin taraflı olmasını ve Cumhurbaşkanlığı ile birlikte parti genel başkanı olmasını doğru buluyor musunuz? (Madde 101)

Evet ( ) Hayır ( )

2.       Cumhurbaşkanı’nın görev süresinde işleyeceği, cinayet, gasp, hırsızlık dahil tüm suçlar sebebiyle Cumhurbaşkanlığı’ndan ayrılmış olsa dahi ancak 600 milletvekilinden 400’ünün oyuyla anayasa Mahkemesi’ne gönderilmesini, doğru buluyor musunuz? (Madde 105)

Evet ( ) Hayır ( )

3.       Cumhurbaşkanı’nı yardımcılarını ve bakanlarını yargılayacak olan ve Anayasa Mahkemesi’nin 15 hakiminden 12’sini Cumhurbaşkanının bizzat atamasını, üç hakimi de genel başkanı olduğu partisi aracılığıyla TBMM’ye seçtirmesini doğru buluyor musunuz? (Madde 146)

Evet ( ) Hayır ( )

4.       Cumhurbaşkanı’nın, Hakim ve Savcıların atanmalarına, görevden alınmalarına veya görev yerlerinin değiştirilmesine karar veren Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun; 13 üyesinden 6’sını doğrudan kendisinin atamasını, 7’sini ise partisinin çoğunluğu elinde bulundurduğu TBMM’ye seçtirmesini doğru buluyor musunuz? (Madde 159)

Evet ( ) Hayır ( )

5.       Türkiye Büyük Millet Meclisinin ara verme veya tatil sırasında, savaş ve darbe gibi çok acil bir durumda dahi kendiliğinden toplanamamasını, sadece Cumhurbaşkanı’nın çağrısıyla toplanabilmesini doğru buluyor musunuz? (Madde 93)

Evet ( ) Hayır ( )

6.       Cumhurbaşkanı ve atadığı yardımcıları ile bakanları üzerinde, Türkiye Büyük Millet Meclisinin denetim yetkisinin kaldırılmasını doğru buluyor musunuz? (Madde 87)

Evet ( ) Hayır ( )

7.       Cumhurbaşkanı’nın dilediği zaman, tek başına vereceği bir kararla TBMM’yi feshedebilmesini; buna karşılık TBMM’nin ancak 400 milletvekilinin oyuyla kendisini feshedebilmesini, ikinci dönemde yapılacak bir fesih halinde Cumhurbaşkanının 10 yıl olan görev süresinin 15 yıla kadar uzamasını doğru buluyor musunuz? (Madde 116)

Evet ( ) Hayır ( )

8.       Siyasi Parti Genel Başkanı da olan Cumhurbaşkanı’nın;

Devlet Başkanı sıfatıyla Türkiye Cumhuriyetini ve Türk Milletinin birliğini temsil etmesini,

Türk Silahlı Kuvvetlerinin Başkomutanlığını temsil etmesini,

Türk Silahlı Kuvvetlerinin kullanılmasına karar vermesini,

Cumhurbaşkanının tek başına vereceği kararla kamu tüzel kişisi (İl, İlçe, Bakanlık v.b.) kurabilmesini,

Türkiye Büyük Millet Meclisi yerine geçerek, yürütme yetkisine ilişkin konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarabilmesini doğru buluyor musunuz? (Madde 104)

Evet ( ) Hayır ( )

9.       Cumhurbaşkanı’nın aşiret reisi, tarikat şeyhi, hatta mafya lideri olsa bile, istediği kişiyi herhangi bir sayı sınırlaması olmaksızın yardımcı ve bakan olarak belirleyebilmesini, bu kişilerin de seçime girmemiş olmalarına rağmen devlet idaresinde görev alabilmesini, görev suçları sebebiyle Cumhurbaşkanı gibi ancak 400 milletvekilinin oyuyla yargılanabilmesini ve diğer suçları için de milletvekili dokunulmazlığına sahip olmalarını doğru buluyor musun? (Madde 106)

Evet ( ) Hayır ( )

10.   Cumhurbaşkanı’nın TBMM’nin çıkardığı bir kanunu hiçbir gerekçe göstermeden ret ederek TBMM’ye geri gönderebilmesini, TBMM’nin bugün 139 milletvekilinin oyuyla aynen kabul edilebildiği yasayı; yapılan değişiklikle ancak 301 milletvekilinin oyuyla kabul edilebilmesini, bu şekilde Cumhurbaşkanı’nın TBMM’nin kanun yapmasını zorlaştırmasını ve ülkeyi kendi çıkardığı kararnamelerle yönetmesini doğru buluyor musunuz? (Madde 89)

Evet ( ) Hayır ( )

11.   Türkiye Cumhuriyeti’nde 26 yaşına gelmeden servis şoförü dahi olunamıyorken, Milletvekili seçilme yaşının 16’dan 18 e düşürülmesini ve bu düzenleme ile, yeterli hayat tecrübesi bulunmayan, eğitim süreci henüz tamamlanmamış ve askerliğini yapmamış bir gencin milletvekili seçilebilmesini doğru buluyor musunuz? (Madde 76)

Evet ( ) Hayır ( )

12.   Türkiye Büyük Millet Meclisinin, bilgi edinme denetleme yollarından gensorunun kaldırılmasını, meclis araştırması, genel görüşme, meclis soruşturması ve yazılı sorunun yalnızca Cumhurbaşkanı yardımcıları ve Bakanlar için geçerli olup, Cumhurbaşkanının denetlenememesini doğru buluyor musunuz? (Madde 98)

Evet ( ) Hayır ( )

13.   Yargı yetkisinin, Türk Milleti adına bağımsız ve tarafsız mahkemelerce kullanılmasını doğru buluyor musunuz? (Madde 9)

Evet ( ) Hayır ( )

14.   Neredeyse tüm yetkilerini Cumhurbaşkanına devredecek olan TBMM’nin, milletvekili sayısının 550 den 600’e çıkarılmasını doğru buluyor musunuz? (Madde 75)

Evet ( ) Hayır ( )

15.   Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin beş yılda bir aynı günde yapılmasını ve Cumhurbaşkanı’nın partisinin TBMM’ye hakim olmasını doğru buluyor musunuz? (Madde 77)

Evet ( ) Hayır ( )

16.   TBMM süresi içerisinde bütçe kanunu çıkarmasa dahi Cumhurbaşkanının bir önceki yılın bütçesini güncelleyerek harcamalarına devam edebilmesini doğru buluyor musunuz? (Madde 161)

Evet ( ) Hayır ( )

17.   Askeri mahkemelerin kaldırılmasını doğru buluyor musunuz?

Evet ( ) Hayır ( )

18.   Olağanüstü hal yetkisinin “Cumhurbaşkanı Başkanlığı’ndaki Bakanlar Kurulundan alınarak, Cumhurbaşkanı’na verilmesini doğru buluyor musunuz?

Evet ( ) Hayır ( )

Ağır bir ekonomik krizin yaşandığı, işsizliğin en üst seviyede olduğu, terör saldırıları sebebiyle pek çok ölümün yaşandığı bir dönemde ve ülkemizin en çok birlik ve beraberliğe ihtiyaç duyduğu bir zamanda karşı karşıya kaldığımız referandum sürecinde ülkemiz ve gelecek nesillerimiz için en doğru kararı vermeniz dileğiyle….

TOPLAM EVET SAYISI:   ( )

TOPLAM HAYIR SAYISI  ( )

KARARIM          (  ………..  )

 
Toplam blog
: 974
: 3444
Kayıt tarihi
: 16.01.07
 
 

2017 Basın özgürlük endeksine göre 180 ülkeden 155. sırada olan ülkemizde yemek tarifleri  ve tel..