Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Ekim '14

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Regl Dönemi Migren ve Baş Ağrısı, Hormonal (Menstrüel) Migren

Regl Dönemi Migren ve Baş Ağrısı, Hormonal (Menstrüel) Migren
 

Hormonal Migren


Menstrüel migren, âdet dönemi migreni nedir? Nasıl tedavi edilir?

Toplumdaki migrenlilerin büyük bir bölümünü genç kadınlar oluşturur. Bu kadınlarda en sık âdet dönemi migreni görülür. Baş ağrısı çoğunluğunda sadece âdet döneminde olur, bazıları aralarda da baş ağrısı yaşar. Âdet dönemindeki ataklar, aralarda olanlara oranla daha şiddetli, ilaca cevapsızdır. Migren atakları genellikle kanama başlamadan birkaç gün öncesinde olur, bir hafta öncesinde de başlayabilir. Bazılarında kanamanın başlaması ile migren atağı biter, bazılarında ise kanama ve sonrası günlere kadar uzayabilir. Ağrı, kanama başlayınca ara verip kanama bitince yeniden başlayabilir. Migreni sadece kanama döneminde ya da kanama bitiminde olanlar vardır.

“Regl kanamam için takvime bakmama gerek yok. Üç gün öncesinden şişiyorum, gergin ve sinirli oluyorum. Aynı zamanda şiddetli baş ağrılarım başlıyor. Kanamam başlayınca baş ağrım bitiyor ve şişliğim de iniyor.”

 “Regl öncesi bir hafta baş ağrılarım oluyor, regl olduğumda da devam ediyor, reglden sonra 4-5 gün daha sürüyor. Ayın yarısı bu şekilde geçiyor. Tam baş ağrım geçti derken yeniden ağrılı döneme giriyorum. Hamilelikte başım hiç ağrımadı. Çok mutluydum. Başım ağrımasın diye tekrar doğursam mı, diyorum.”

Âdet dönemi migreni genellikle ilk âdet kanamasıyla başlar. Bazen âdet kanamaları baştan beri sorunludur migren yirmili yaşlara doğru tabloya eklenir. Bazı hastalarda ise çocukluk yıllarına kadar gidebilen baş ağrıları vardır. Âdetle olan ilişkiyi sonradan fark edenler de olabilir. Bu kadınların hepsinde hormonal bir dengesizlik az ya da çok mevcuttur.

Âdet döneminde, hormonlardaki ani değişimler kadınlarda migrenin daha fazla olmasının nedeni olarak görülmektedir ama değildir. Aslında hormonlardaki keskin değişim organizmayı etkileyerek  -tıpkı açlık, lodos, şarap gibi- var olan migreni tetikler. Migreni kontrol etmek için hormonal dengesizliğin ve migrenin ortak olan nedenleri düzeltilmelidir. 

Âdet dönemi migreni erken yaşlarda başladıysa hipofiz bezini etkileyen bozucu alanlar gözden geçirilmelidir. Bu hastalar hekime ileri yaşlarda başvurduğunda gerilim baş ağrısına benzer günlük hayatı engellemeyen baş ağrıları da tabloya eklenmiş olabilir. Genellikle yirmi yaş dişleri çekilmiştir. Sonradan eklenmiş olan ameliyatlar (özellikle jinekolojik olanlar), diş tedavileri gözden geçirilmelidir. Tedavi sürecinde çok sık olan atakları azalıp sadece âdet dönemi ağrıları devam ederse diş sıkmanın tedavisiyle dişlerin kapanma dengesinde olan bozuklukların düzeltilmesi gerekebilir.

Tedavide yapılan tüm bu öneriler “Gökmen Yaklaşımı” içinde yer almaktadır. Bu yaklaşımla nedene yönelik tedavi sağlanabilmektedir. 

"MİGRENE ÇÖZÜM VAR" kitabından alınmıştır. 

Migren hakkında daha fazla bilgi için http://www.emelgokmen.com/hastaliklar/migren/ sayfasını okuyunuz.

Gökmen Yaklaşımı nedir? Nasıl tedavi yapar http://www.emelgokmen.com/gokmen-yaklasimi/gokmen-yaklasimi-nedir/ sayfasını okuyunuz.

Migrene Çözüm Var! kitabı hakkında bilgi için http://www.emelgokmen.com/hakkimda/migrene-cozum-var/migrene-cozum-var-hakkinda/  sayfasına bakınız.

 
Toplam blog
: 120
: 1777
Kayıt tarihi
: 07.05.14
 
 

Klasik tıp eğitimi ile integratif tıp bilgilerini birleştirerek “Gökmen Yaklaşımı” adını verdiği ..