Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Nisan '15

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Resesyon nedir? Türkiye Resesyona mı giriyor?

Resesyon nedir? Türkiye Resesyona mı giriyor?
 

Son dönemde ülke gündemine yavaş yavaş giren bir ekonomik kavram var Resesyon! Bu kavramın ne olduğunu halk olarak ne kadar biliyoruz? Bu soruya önce Resesyonun ne olduğuna cevap vererek başlayalımk.

Resesyon nedir sorusuna Türkiye’ye yönelik başka yerde bulamayacağınız bir cevap vermekte fayda var. Tıpkı Türk Tipi Başkanlık gibi!..

Resesyon ekonominin küçülmesinin fark edilmesine verilen addır.

İlk aşamada ekonomi küçülmeye başlar ama istatistikler barındırdıkları pürüzleri gizlemek için senelik ortalamalar şeklinde tutulduğundan ekonominin küçülmeye başlamasını gecikmeli olarak gösterir. Bu yüzden de kimse fark etmez ekonominin küçüldüğünü.

Daha sonra rakamlar ufak bir ekonomik küçülme rakamı gösterir ancak hükümetteki parti veya partiler “önemsenecek bir durum yok” şeklinde açıklamalar yaparak halkın güvenini yeniden tesis ederler.

Eğer ekonomi gerçekten hafif bir daralma sürecinden geçiyorsa bu rakamlarda görünmez bile. 

Ekonomik durgunluk orta şiddette ise rakamlar alarm vermez. 1994 krizinde, veya 2001 krizinde olduğu gibi şiddetli bir durgunluktan geçiyorsak saklayacak hiç bir şey yoktur, ekonomik küçülme başladıktan yaklaşık 8 ay sonra rakamlarda görünmeye başlar.

Resesyona ek olarak bir de ekonomik depresyon diye bir kavram vardır.

Ülkemiz bu kavramla en son 1978-1980 döneminde karşılaşmıştı. Ondan önce de İkinci Dünya Savaşı sırasında yaşadığımız bir dönem var.

2008’in üçüncü çeyreğinde başlayan ama varlığı Ekim-Kasım aylarına kadar fark edilmeyen son depresyon sırasında ülkemizin çok derin bir küçülmeden geçtiğini belirtmeliyim.

Hatırlarsanız o dönemde Nisan ayının başına kadar hükümetin 2009 için büyüme tahmini %4 idi. Yani kriz esnasında en hızlı büyüyen ve krizi karlı kapatan ender ekonomilerden biri olacağımız öngörülüyordu. Ancak seçimlerden sonra 2008’in son çeyreğinde ekonomimizin %6,2 hızla küçüldüğü açıklandığında bir çok kişi resesyon içerisinde olduğumuzun farkına varabilmişti. Oysa Nisan ayında ekonomimiz resesyondan çıkmaya başlamıştı bile.

Özetle ekonomimizin resesyona girdiğinin resmi olarak söylenmesi 9 ay gecikmeyle gerçekleşmişti.

Resmi açıklama yapıldığı zaman ise resesyondan çıkmaya başlamıştık bile. Bugün hala birçok köşe yazarı “pozitif büyüme rakamları” görebileceğimizden söz ediyor. Ekonomimiz 9 aydır büyüyor, bu kişilerin mevsimsel düzeltmelerden haberleri yok.

İşte ülkemizde resesyon böyle bir şeydir. Gelir geçer, ondan sonra resesyon geliyor muresesyon ne zaman bitecek tartışmaları yaşanır.

Son dönemde ekonomiye baktığımızda dolar hızla değer kazanırken, işsizlik resmi olarak 11.3’e kadar yükseldi. DİSK’in istatistiklerine göre ise işsizlik yüzde 18! Enflasyon ise yıllık tahminleri neredeyse üç ayda yakaladı!

Halk olarak son üç ayda cebimizdeki paranın yüzde 15 azaldığını fark etmemize rağmen, ülkeyi yöneten iktidar partisinin başı, hala yüzde 55-60 oy alacağını iddia ediyor.

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..